İbrahim Ercüment Kuran (1920-2009) İstanbul Bağlarbaşı'nda doğdu. İlköğretim tahsiline İzmir Saint Joseph’de başladı. Bir yıl sonra İstanbul-Kadıköy Saint Joseph’e geçti, ilk, orta ve lise tahsilini 1940 yılında tamamladı. Lise fen kolundan mezun olan Kuran, Saint Joseph’deki "fenci" olma baskısıyla, fen sahasına yöneldi ve İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü’nde üniversite eğitimine başladı. Kendi tabiriyle, "burada havasını bulamadığı", tarih, edebiyat ve sosyolojiye ilgi duyduğu için aynı üniversitenin Tarih Bölümü’ne geçti. Burada, Cemal Tokin, Cavit Baysun, Mükrimin Halil Yinanç, Zeki Velidi Togan, Tayip Gökbilgin ve Arif Müfit Mansel gibi Türk hocalar ve Stephan Runciman, Bosch ve Zulzaym gibi yabancı hocalardan dersler aldı.
1948'de mezuniyetinden sonra, 1949 yılında aynı bölümde asistan olarak akademik hayatına başladı. 1953'te, Cezayir'in Fransızlar tarafından İşgali Karşısında Osmanlı Siyaseti konulu tez ile doktor, 1957!de, Avrupa'daki Osmanlı İkamet Elçiliklerinin Kuruluşu ve İlk Elçilerin Siyasî Faaliyetleri konulu tez ile doçent oldu. 1954-56 yıları arasın Staj için Almanya’ya gönderildi. Burada Göttingen ve Frieburg üniversitelerinde çalıştı. 1962 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Beşeri Bilimler Bölümü'ne geçti. 1964-65 yılında Fullbright bursu ile ABD'ye giderek Colombia Üniversitesi, Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü'nde bir yıl süreyle araştırmalar yaptı. 1967 yılında Kanada, Toronto Üniversitesi İslamî İncelemeler Bölümü’nde doçent olarak dersler verdi. Burada kendisine yapılan profesörlük teklifini, "benden vazife bekleniyor, vazifemi yapmaya vatanıma gideceğim" diyerek geri çevirdi ve Türkiye'ye döndü.
1970 yılında profesör oldu. 1971 yılında Hacettepe Üniversitesi, Tarih Bölümü'nü kurdu. 1971-73 yılları arasında aynı üniversitenin Sosyal ve İdarî bilimler Fakültesi dekanlığı görevini yürüttü. 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünü kurdu. 1983 yılında, Tarih Bölümünün başkanı ve İnkılap Tarihi Enstitüsü müdürü iken, kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Kendisini bir Türk milliyetçisi olarak tanımlayan hoca, Turancılık fikrinin olmadığını, ama Türklerin Orta Asya’dan geldiğini ve orayla ilişkisi olduğunu daima söylemiştir. Bunu söylemenin yasak olduğu zamanlarda bile.... İster Kürt, ister Laz, ister Çerkez olsun evinde Türkçe konuşan herkes, hocaya göre Türk’tür. Fakat, Türkçe konuşmayanı Türk saymaz.
Ayrıntılı biyografisi için bkz:Fatma ACUN-Ramazan ACUN Bir Tarihçi ve Modernleşmeci Fikir Adamı Olarak Prof. Dr. İ. Ercüment KURAN. Prof. Dr. İ. Ercüment Kuran'a Saygi Türk Modernleşme Tarihi Araştırmaları Sempozyumu (14 Mayıs 2005 Bildirileri ve Makaleler). Ankara: Hacettepe Ünversitesi yayınları, 2006.
http://www.kaynakca.info/tr/?Sayfa=EserDetay&EserId=2137431 Prof. Kuran 2 Kasım 2009 tarihinde İstanbul'da vefat etti.
Allah rahmet eylesin SWL istasyon olma olasılığı yüksek bana göre.