Gönderen Konu: HANGI ANTENI YAPMALIYIM  (Okunma sayısı 583 defa)

Çevrimdışı TA2KX

HANGI ANTENI YAPMALIYIM
« : 11 Aralık 2014, 09:07:50 »
Cevap verebilen veremeyen herkese günaydın. İlk antem çalışmam olarak sizce hangi anteni yapmalıyım. Bir tanesi sitemizde rastladığım sanırım TA4ASO hocamın yapmış oladuğu teleskobik anten. Diğeri de araştırlamlarım sonucu gözüme kestirdiğim ground plane anten. İkisininde resimlerini ekliyorum ve görüşlerinizi bekliyorum.Bu arada daha verimli olması için anteni çatıya koyacağım

Çevrimdışı TA2VO

Ynt: HANGI ANTENI YAPMALIYIM
« Yanıtla #1 : 11 Aralık 2014, 11:26:46 »
Hüseyin Bey merhaba,

Bence başlangıç projesi olarak 20 elemanlı 4 antenden oluşan logperiodic array yapmalısınız. Gözlerinizi kocaman açarak  baktığınızı görüyor gibiyim. Hangi antenden önce ihtiyaç nedir onu belirlemeniz gerekli. Seçim daha sonra gelir. Kolay gelsin iyi çalışmalar. 73.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #2 : 11 Aralık 2014, 12:38:44 »
hocam benı bambaşka bir düşünceye süreklediniz şimdi.Ne güzel bu basit antenleri gözüme kestirmiştim. İhtiyaç derken neyi kasttetiniz? 2m ve 70cm bandında çatıda çalışacak bir anten yapmak istiyorum.bahsettiğiniz anten ile ilgili nette fazla bilgi bulamadım.Beni daha fazla yönlendirmenizi rica edeceğim

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #3 : 11 Aralık 2014, 13:46:12 »
Tekrar merhaba,

Ben sadece şaka yapmaya çalıştım. İhtiyaçtan kasıt yakın mesafe ile mi uzak mesafe ile mi konuşmak istiyorsun yada uzakta tek bir nokta ile mi konuşacaksın o önemli. Ortalama şartlarda groundplane anten iş görür yapımı da kolaydır. Yarım saatte yapar yerine koyarsın.  Kolay gelsin. 73.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2IBU

« Yanıtla #4 : 11 Aralık 2014, 14:07:11 »
Merhaba,
İlk yaptığım antenimin yapılışını aşağıdaki linkte detaylıca anlatmıştım.İncelebilirsinz.

http://www.burakozkocacik.com/?p=207

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #5 : 11 Aralık 2014, 15:52:19 »
burak hocam radyallari bildiğimiz radyo anteni çubuğundan yapsam olurmu? iç içe geçen uzayıp kısabilen. Boyları 50 olacak şekilde çeker bırakırım. Malzene olarak uygun mudur sizce?iç içe olmasının bir mahsuru olur mu?

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #6 : 11 Aralık 2014, 16:46:25 »
Hüseyin Bey,

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,27015.0.html linkinde discone anten yapımının bir kaç fotoğrafı var. Ayrıca Burak beyin yaptığı antenin üst elemanını 20-25 derece yana kıvırıp, diğer tarafına 16 cm lik ama bu defa 20-25 derece aksi yöne kıvrılmış bir çubuk lehim ederseniz, alttaki 4 radyalin iki tanesini 16 cm ye keserseniz 2m. ve 70cm. de çalışabilen dual anteniniz olur. Bkz. http://www.eham.net/articles/7005

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #7 : 11 Aralık 2014, 17:22:21 »
bilal bey sizin yaptığınız antenden gözüm korktu.realitede ben henüz amatör bile değilim.Aynı zamanda komşularımında gözünü korkutmak istemem şimdiden.ama burak beyin anteni dual banda çevirmek hakkındaki talimatınız çok iyi.fakat dik olan radyalin yanına ikinci bir radyali nasıl lehimlerim onu kafamda oturtamadım.yani biliyosunuz konnektörün ucu zaten çok sağlam değil.bu konu hakkında bir fikir verebilirseniz sevinirim

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #8 : 11 Aralık 2014, 18:21:21 »
Hüseyin Bey,

Yabancı linkteki resimdeki gibi lehimleyebilirsiniz. Ben o şekilde lehimlenmiş birden fazla bu tip anteni kullandım. Bahsettiğiniz yerden hiç kırılmadı. Fakat isterseniz çiftli epoxy yapıştırıcı ile dolgu/destek yapabilirsiniz. Fakat hiç zaman geçirmeyin, resimdeki gibi lehimleyin. Bir sorun olmayacaktır diye düşünüyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #9 : 11 Aralık 2014, 18:29:09 »
tamam bilal bey.peki balun yapmam gerekir mi?gerekirse onuda tarif edebilir misiniz? birde antenden cihaza kadar olan kablo boyunun bir önemi var mı?

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #10 : 12 Aralık 2014, 09:28:49 »
Hüseyin Bey,

Balun gerekmez. Kablo boyunu mümkün olduğunca kısa tutmakta fayda var. Eğer 10 metreden uzun çekecekseniz mutlaka RG-213 veya benzeri kablo tavsiye ederim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #11 : 12 Aralık 2014, 10:01:31 »
Bilal bey dün gece anteni yaptım. Çok teşekkür ederim. kopar diye endişe ettiğim dik radyallerin dibine sıcak silikon yaptım gayet sağlam oldu.ev içinde denedim dinlemesi mükemmel. yarın çatıya takacam inşaallah.kablo boyu 15 m RG58 almıştım. Çok sıkıntı yaşarmıyım kablo konusunda?

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #12 : 12 Aralık 2014, 11:21:04 »
RG58 kullanırsanız antenden sağlayacağınız neredeyse tüm kazanç kabloda kaybolur. Bu frekanslarda en azından RG213 neredeyse zorunlu.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #13 : 12 Aralık 2014, 13:33:41 »
Hüseyin Bey,

10 metreyi geçtiğimiz için RG58 tavsiye edilmiyor. Aşağıda bir kaç hesaplama yaptım.

Kabloların 100 metresinde oluşan kayıp dB cinsinden
Frekans   150    450 (MHz.
RG-213   9.0    14.1
RG-58    19.5    33.9

RG58 in 100 metredeki kaybı 150 MHz. de 19.5 dB dir. 15 metrenin kaybı ise 19.5/100*15=2.9 dur. Yani 15 metre RG58 i 2 metre bandında kullanırken kablonun bir tarafından gönderdiğimiz 10 Watt öbür tarafta yaklaşık 5 Watt olarak çıkar. 70 santim bandında ise durum daha vahimdir. 15 metre RG58 in kaybını 450 MHz. de hesaplarsak 33.9/100*15=5 dB yapar. 15 metre RG58 in bir ucundan gönderdiğim 10 Watt öbür taraftan 3 Watt olarak çıkar.

Kayıp RG213 de olmaz mı? Olur. Fakat yukarıda göreceğiniz gibi aradaki fark dB cinsinden iki misli gibi görünse de Watt cinsinden 11 katıdır.

Görüldüğü gibi RG213 çok daha iyi olur. Fakat dersen ki elimde RG58 var, antenin yanına da canım istediğinde çıkabilirim. O zaman RG58 i kullan fakat RG213 ile kısa zamanda değiştir derim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #14 : 12 Aralık 2014, 13:51:59 »
Bilal bey doğrudur istediğim zaman çıkma imkanım var. Ama kayıp oranı çok fazlaymış. Bilgiler için çok teşekkürler gayet açıklayıcı olmuş.

Çevrimdışı TA3CS

« Yanıtla #15 : 17 Şubat 2015, 01:38:10 »
bence en hesaplı en uygun anten iki tane 50 cm eski anten kırıntısından yapılan anten ben yıllarca bu anteni kullandım iletken olmayan fiber yassı 5*9 ebatında malzeme ve yeni olursada olur veya eski çatı antenlerini elamanlarından da bulursanız veya antenin dipolunü düzleyerek de kullana bileceğiniz iki alimunyüm cubuk tüm malzeme bu bu çubukların arasında yarım santim kalacak fakat biribirine deymeyecek şekilde fiber levhanın üzerine monte edin koaksiyel kablonun orta ucunu dikey olarak kullanılan antenin yukarı bakan ucuna vidalayın koaksiyel kablonun örgü kısmınıda aşağıya bakan çubuğa vidalayın bu en basit uhf ve vhf antendir ben yıllarca kullandım balkonumun dışına uzattığım çıtaya da bağladım ama yere dik olacak ve yukarıdaki şartlara uygun çokta sağlıklı çalıştı ihtiyacımı da fazlasıyla gördü. Hala arabamda ihtiyaçta kullanırım diye hazır bir adet bulundururum piknikte lazım olur diye kolay gelsin