Gönderen Konu: Amatör Telsiz Tercihi (HF/VHF/UHF veya HF-UHF/VHF)  (Okunma sayısı 268 defa)

Çevrimdışı TA1ICA

Amatör Telsiz Tercihi (HF/VHF/UHF veya HF-UHF/VHF)
« : 28 Kasım 2014, 15:57:06 »
A sınıfı belgeyi alalı bir yıl olan ama Kenwood TH-F7 aldıktan sonra aranıza yeni katılan amatörüm ve İstanbul'da yaşıyorum. El telsizi ile şimdilik dinleme yapıp ısınmaya çalışıyorum, geçenlerde ilk QSO'yu yaptım. Ben VHF-UHF amatör bantlarında görüşme yapma yanında özellikle HF'te dinleme için bu cihazı tercih etmiştim. Henüz sabit antenim yok, o nedenle HF'de dinleyebildiğim bir frekans da yok. Bu sitedeki tüm mesajları okudum. Yorumlar ve araştırmalarımdan sonra anten olarak HF'de Diamond BB6W, VHF-UHF'de Diamond X510 almayı düşünüyorum. Antenleri aldıktan sonra HF dinlemede elimdeki TH-F7 yeterli olur mu bilmiyorum. Bu durumu siz nasıl yorumlarsınız?

Yakın bir gelecekte bir mobil cihaz almayı düşünebilirim ama orada da bazı arkadaşlarımız all mode cihazları tavsiye ediyor (Yaesu FT857), bazıları da HF için ayrı, VHF-UHF için ayrı cihaz öneriyor. Hangisi daha doğrudur? İki ayrı cihaz almanın maliyeti çok yüksek olacaktır. HF için bir cihaz alırsam amatör bantlarda yurtdışı ile de görüşme yapmak isterim. Bu durumda FT857 aldığımı düşünürsek bahsettiğim antenlerle sağlıklı görüşme yapabilir miyim? İşitme engelli olduğumdan dinleme ve ses kalitesi benim açımdan önemli.

Değerli tavsiyelerinizi bekleyeceğim, 73

Arslan Coşkun, TA1ICA

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Amatör Telsiz Tercihi (HF/VHF/UHF veya HF-UHF/VHF)
« Yanıtla #1 : 28 Kasım 2014, 16:06:30 »
Arslan Bey,

Kısa cevaplar vereceğim.

- BB6W almayınız. Yerinizin durumuna göre öncelikle dipol anten çekmeyi düşününüz. Daha uygun ise yatay loop anten çekebilirsiniz. Bu konuda deneyimlerini paylaşan arkadaşlarımız var. Delta loop ya da Quad diye aratırsanız bu mesajlara ulaşabilirsiniz.
- X510 alabilirsiniz
- TH-F7 ile kısa dalga dinlemeyi düşünmeyiniz.
- HF ve VHF/UHF cihazınızın ayrı olması iyi olur. Fakat şimdilik HF-VHF-UHF'yi içeren all band bir cihaz işinizi çok fazlasıyla görecektir.
- Bu mesajınızı bir müddet sonra Bir Sorum Var bölümüne taşıyacağım.

Aramıza hoş geldiniz, 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #2 : 28 Kasım 2014, 16:58:41 »
Bilal Bey,

Mesajı farklı yere koyduğumun farkına geç varmıştım, tekrar kusura bakmayınız.

Nazik, bilgilendirici ve hızlı dönüşünüz için teşekkür ederim.

Taleplerimle ilgili biraz daha net bilgiler verirsem daha odaklı tavsiyeler geleceğini düşünerek şu bilgileri (ve yanında ek soruları) eklemek istiyorum:

- Oturduğum binada en üst kattayım ve çatı tamamen bana ait. İstediğim gibi anten monte edebilirim.
- Bina çatısının eni yaklaşık 9 mt ve boyu da 11 mt. Bu nedenle HF'de gördüğüm her bir dipolü 9-10 metre olan antenleri yatay olarak bu çatıya monte etme şansım yok. BB6W'nin cazibesi boyunun en fazla 6,5 metre olması idi. Bana verimi yüksek, yapımı zor olmayan ama boyu da bahsettiğim ölçülerde olabilecek hangi anten uygun olur? Çıkış empedansı 50 Ohm olursa balun, trafo vs ile uğraşmama gerek kalmaz. Bu siteden link verebilir misiniz?Elimde 1 cm çaplı bakır borular var, J-Pole anten için almıştım, onları değerlendirebilirim.
- X510'da 5 metrelik yükseklik beni zorlar mı bilemiyorum. Yoksa 2,5 metre boyunda modeller var, kazanç düşüyor elbette, onlardan birini mi tercih etmeli? (örnek: Mobilcom MA-2000 Dual Band Çatı Anteni)
- Th-F7'ye kısa dalga antenini dışarıdan bağlasam da dinleme yapamaz mıyım?
- All mode cihaz tercih edeceğim bu durumda, tek ve en uygun seçenek te FT857 gibi duruyor.

Arslan Coşkun, TA1ICA

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 28 Kasım 2014, 17:19:48 »
Arslan Bey,

Tam benim evi tarif etmişsiniz en boy olarak. Benim evin çatısında anten çekebileceğim yerin eni boyu sizinki ile aynı idi. Yani 9x11 metre. Ben bu kareye yakın ölçünün köşelerine çatıdan 2 metre kadar olacak şekilde alüminyum boru bağladım. Direklerle kablo arasına yalıtım yaparak, aralarına 2,5 mm. çok telli üzeri plastik kaplı tse'li elektrik kablosu çektim. Yani yatay bir dört kenarlı loop yaptım. Bu sitemin bir köşesine ICOM AH-4 tuner bağladım. (Bu tunerin fiyatı sizin düşündüğünüz BB6W den biraz pahalı) aşağıdaki cihazım ise ICOM IC-7100. Bu sistemi bir kaç yarışmada deneme imkanım oldu. Dünyanın her tarafı ile irtibat kurabildim. Anten tuner sebebiyle bütün amatör bantlarda çalışabiliyorsunuz. ICOM 706MKIIG ler, ICOM IC-7000 ler de bu anten tuner ile çalışıyor. Biraz değişiklik ile YAESU'ların da çalıştığını duydum.

Bir binanın üzerinde çok fazla çıkıntı yıldırıma davetiye gibidir. VHF UHF için daha kısa bir anten kullanırsanız iyi olur. Benim evde VHF-UHF için yarım el yapımı discone anten kullanıyorum.

İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 28 Kasım 2014, 17:21:11 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #4 : 28 Kasım 2014, 17:44:34 »
Dört kenarlı loop yapınız ilginç olmuş. Çünkü delta loop antenleri incelediğimde dik üçgen formunda olduklarını ve dik monte edildiklerini gördüm. Üçgenin çevresi ise 3,5 MHz'de 91 metre iken 30 MHz'de 10 metre civarında oluyor. Yani kısa dalga frekanslarında anten tel uzunluğu neredeyse 10 katına yakın değişme gösteriyor. Sizin dörtgen yapının çevresi ise yaklaşık 40 metre oluyor. Tüm bu olumsuzlukların aşılmasını anten tuner cihazının sağlaması gerçekten çok iyi. Bu durumda HF'de anten tuner kullanılması neredeyse zorunluluk gibi duruyor.

Diğer anten konusunda haklısınız, 5 metrelik boy beni de tedirgin etmişti, o nedenle bir kararsızlık vardı. Belki bu 2,2 metrelik anteni tercih edebilirim, zira bize yapışık bina bizden 3 metre daha yüksek zaten.

Şimdi uyumlu bir all mode cihaz + anten tuner bakmam gerekecek. FT857 + ATAS 120 performansı nasıldır? ATAS 120'nin mobil ve kısa bir anten olduğunu bildiğim için soruyorum bunu, yoksa sabit bir anten tuner mi tercih etmeli? Veya ICOM'da sizin kullandığınız anten tuner'i tercih etsem uyumlu all mode cihaz ne olabilir?

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 29 Kasım 2014, 10:49:00 »
Sabit kullanacaksanız ATAS-120 yi unutun derim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #6 : 29 Kasım 2014, 18:43:54 »
Bilal Bey,

ICOM IC-7100'ü dün inceledim. Gerçekten muhteşem bir cihazmış. Açıklamalarınızdan, sabit anten düşündüğümde anten tuner ihtiyacı olduğunu da varsayarsak uyumlu bir telsiz + anten tuner kombinasyonu yaratmam gerektiğini gördüm. Yaesu ile bu biraz zor görünüyor. Uzunca süre Yaesu bakmama rağmen şimdi IC-7100+AH-4 kombinasyonu bana daha sıcak gelmeye başladı. IC-7100 ile ilgili olarak şu sorulara yanıt verebilir misiniz?

- Kulaklık çıkışı var mıdır? İşitme engelli olduğumdan kulaklık kullanmam şart.
- Diğer markalarda opsiyonel olarak kısa dalga filtreleri bu cihazda beraber geliyor mu?
- HF ve VHF-UHF anten girişleri ayrı sanırım. Çatıdan tek kablo ile diplexer ile inmek mümkün mü? (AH-4'ün buna katkısı var mı?) Yoksa her iki anten için ayrı kablo mu indirmek gerek?
- Yıldırımdan korunma için seri bağlanan "Surge Protector" adlı aparatlar olduğunu biliyorum. Bunlar yeterli olur mu?

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 30 Kasım 2014, 22:20:38 »
Arslan Bey,

- Kulaklık çıkışı var
- Bu cihazlarda opsiyonel filtreler yok. Çünkü IF DSP olduğu için ihtiyacınız yok. Yani, diğer cihazlardaki tüm opsiyonel filtrelerin bunda takılı olduğunu düşünebilirsiniz. SSB de CW da gerkli band genişlikleri elinizin altında. Tek tuşla hallediyorsunuz. Böyle olunca da sanki cihaza verdiğiniz para opsiyonel filtre paraları oluyor. Cihaz bedavaya geliyor.
- Ben diplexer falan kullanmadım. Bir hat RG-213, bir hat RG-58, bir hat da 4x1,5 kontrol kablosu çektim. Aynısını tavsiye ederim.
- Yıldırımdan korunmak diye bir şey mümkün değil. Satatik elektrikten korunabilirsiniz. Bunun için surge protector tabir edilen aparatlardan kullanmanız gerekip gerekmediğini kullanacağınız anten belirliyor. Eğer anten galvanik olarak kısa devre ise bu tür koruyucu kullanmanız gerekmiyor.

Kullandığım anten ile ilgili bir analize http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31064.0.html adresinden ulaşabilirsiniz.

73

Bilal Ekmekci, TA8A