Gönderen Konu: ESSB-İBOX hk. tavsiyeleriniz..  (Okunma sayısı 197 defa)

Çevrimdışı TA8AT

ESSB-İBOX hk. tavsiyeleriniz..
« : 18 Kasım 2014, 21:54:25 »
ESSB audio'lu istasyonların modülasyonları ve sistemleri ilgimi çekiyor ve basit, kullanışlı bir setup için birşeyler yapabilirmiyim diye araştırmalara başladım.

İlk olarak cihazım ile sistemi birbirine bağlamak için ibox yapmaktan başlamak istedim. İnternette araştırmalarımda  W2IHY'nin ibox'ı  karşıma çıktı. Tabi bu sistemler biraz tuzlu olduğundan şemasını araştırdım ve ekteki devreyi yapmaya karar verdim.

İbox olayında ilk ihtiyaçlarımdan biri olan pedal bağlantısı için ptt çıkışı koymak geliyor. Bu tür sistemleri kullananlarımız vardır. Acaba ibox için yapacağım ekranlı aliminyum kutuda ptt çıkışı haricinde ileride başka hangi özelliklere ihtiyaç duyabilirim? veya başka nasıl bir ibox devresi  tavsiye  edersiniz.

Setup'un bulunduğu sistemleri incelerken internette hemen TA7OM Hüdaverdi beyin sitesindeki Behringer set ilgimi çekti.

Dediğim gibi sistemler biraz pahalı olduğundan aklıma mikrofon çıkışındaki set için elimde bulunan kaliteli bir10 band graphic ekolayzeri kullanmak geldi. Tabi bu devrenin önünde bulunan preamplifikatör katını ve ekolayzer katını kullanıp, çıkışında bulunan amplifikatörü iptal etmek gibi bir düşüncem var.

Behringer setlerde bulunan komprösör katı için cihazımızın kendi komprosörü yeterli gelecekmidir? yoksa ilave gerektirirmi?

Tabi Behringer gibi profesyonel setlerde mixer vb. katlarda mevcut ama bu işi pratikten nasıl çözebilirim? Yoksa uğraşmaya değmezmi?

Konu hakkında tecrübesi olan arkadaşlarımın yorumlarını bekliyorum.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: ESSB-İBOX hk. tavsiyeleriniz..
« Yanıtla #1 : 18 Kasım 2014, 22:13:50 »
Gencken bir müzik sistemim vardı  yaptığım hoparlörlerde hep bas ve twiter  hoparlör takar  orta ses  denilen   hoparlörleri hic takmazdım   
aynı parcayı başka sistemde dinlerken   müzik  ve sanatcının sesi varken benim sistemde  sanatcının sesi cok az olurdu  nedeni de  insan sesinin orta ses hoparlörden  cıkıyor olması   ekoleizer doğru bir yaklasım ama kullanmasını bilmek lazım   ayar cok önemli tiz ve bas kontrole ihtiyac duyacağınızı sanmıyorum ama orta ses ki orta kısımda genelde v şeklinde ayarlarlar sizde tam tersi olacak sanırım ortalar yuksekte kenarlar bastırılmış    denemek lazım .73

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #2 : 18 Kasım 2014, 22:24:56 »
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,18667.msg47244.html#msg47244

[urlhttp://www.telsizciler.org/index.php/topic,30828.msg94315.html#msg94315][/url]

73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #3 : 18 Kasım 2014, 23:18:15 »
TA6P Ali bey, bununla ilgili bir çalışma yaptığını hatırlıyorum hatta ben QRP için böyle birşeye niyetlendim. Hatta tanesine 12,5 TL para vererek 600:600 Audio Trafosu aldım.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #4 : 19 Kasım 2014, 06:11:17 »
Şua bey TA6P Ali beyin çalışması ile ilgili verdiğiniz link için çok çok teşekkür ederim.

Evet bitlik forumumuzda çok değerli bilgi hazineleri mevcut ama bu konu gözümden kaçmış.

ESSB ve ibox konusunda cahil bir bilgi ile araştırmalarıma başlayıp sonuçta W2IHY'nin sisteminde tıpkı TA6P Ali bey gibi karar kılmak beni doğru yerlerde araştırma yaptığım için çok sevindirdi.

TA6P Ali beyin çalışmayı incelediğimde kafama devrenin kutulaması konusu takıldı. Ön çalışmalarımda rf kaçaklarını göz önünde bulundurduğumda metal kutu kullanmak geliyordu ama Ali beyin bahsettiği empedans trafosu ile sistem ile telsizimizi tamamen yalıtma düşüncesinden plastik kutuya koyması dikkatimi çekti.

İbox'ta metal kutu ile şase ekranlaması olunca sesin şasesini birdaha trafodan geçirmenin anlamı kalmıyor.

Gördüğüm kadarıyla bu konu Ali beyinde kafasına çok takılmış hatta Atilla beyin yorumlarında da  ekranlama gündeme gelmiş. Benimde rf kaçakları ile başım dertte olduğundan tereddütlerim sürüyor.

Bu konu ile ilgili belki plastik kutu ile yapıp, ferrit kömürlü filitreler ilede  kablo girişlerinden yapacağım önlemler sorunumu çözecektir düşüncesi ile ebay'den değişik çaplarda rfı emi filitre siparişleri verdim.

Kutu konusu benimde aklımda soru işaretleri bıraktı.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #5 : 19 Kasım 2014, 07:12:54 »
ibox'ın manuelinde bazı sorularımın yanıtları varmış.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #6 : 19 Kasım 2014, 09:58:27 »
Onur Bey,

600:600 trafonun öncelikli amacı RF sorunlarını önlemek değil. Bu tür kutuların iki tarafını 1:1 trafolar ile galvanik olarak yalıtmak başka sorunları da önlüyor. Önlediği sorunlar içerisinde bir tanesi her iki taraftaki cihazları olası ters şase akımlarına karşı da korumaktır. Bu ters akımlar sebebiyle oluşan 50Hz. parazitlerini de önler.

Bu tür kutuları yapıp, trafo ve optokupler kullanmadığı için cihazlarının/bilgisayarlarının portlarına zarar veren arkadaşlarımız var. Yani sen bu trafoyu yine de kullan derim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 19 Kasım 2014, 10:34:25 »
Mikrofon ara kablolarının "balanced" ve "unbalanced" tipte bağlantı şekilleri var. Cihazınızın bunlardan hangisine sahip olduğunu öğrenip o şekilde bağlantı yapın. Ben FT-950 için ilk denememde bilinçsizce yanlış kablo (unbalanced) ile bağlantı yapmıştım, müthiş parazitli bir ses elde ettim. Sonra doğru bağlantıyı yapınca (balanced) ses düzeldi.

İngilizce güzel bir kaynak:
http://www.nu9n.com/tx.html

Not: Şu anda boom mikrofonlu kulaklık kullanıyorum, hem mikrofon çok hassas, hem de kullanımı çok pratik.

Kablo:
http://www.ebay.com/itm/151435736172?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Mikrofonlu kulaklık:
http://www.teknosa.com/urunler/125042587/eyeq-eq-hm517-pc-mikrofonlu-kulaklik

Gayet güzel çalışmakta, kısık sesle bile çıkış gücü %100 oluyor.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #8 : 22 Kasım 2014, 12:46:25 »
İzolasyon konusuna dediğiniz gibi dikkat edeceğim. Bunun için Bluemavi'den aldığım 1:1 trafodan kullanarak yukarıdaki şemanın aynısını yapmayı planlıyorum.

Bu konuyu açınca sağolsun Şua beyde arayarak tecrübelerini benimle paylaştılar. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, eksik olmayın.

Birde fazla pahalı olmayan ses sistemi ayarlamak kalıyor geriye.

Ahmet bey güzel bir kaynak linki vermişsiniz bu konuda, teşekkürler ilgileneceğim.
I LOVE İCOM