Değerli Gültekin Bey
Yazınızı esasen biz yazar yazmaz gördüm ama karşılık bir iki birşey söylemek için biraz döküman toplamak gerekti.
Ses kayıt için 3 çip kullanmışsınız. NE5534 ki asıl sesleri toplayam ve içinde electret mikrofon bulunan devre. İkinci kullanılan çip ise yüksek sesleri iki kademede aşağı çeken NE571 ve nihayet TL072
Sizin devre bir iki anlatımla bitecek birşey değil.
Bir hatıra: Ses kayıt denince aklım 1968-1970 yıllarına doğru kaydı . Edirne' de bir hudut köyündeyim. Teyp, kasetçalar denen ses kayıt ve kasetçalar cihazları revaçta ve hatta gelişme devrindeler. Edirneden oldukça yüksek bir fiyata bir kasetçalar almıştım ama Almanyadan gelen bir köy delikanlısı elinde taşıdığı Grundig marka bir radyoteyp ile köy düğününü kayda alıyordu. Elinde mikrofon varmıydı hatırlamıyorum. Ama kayıt kenardan seyirci bölümünden yapılıyordu. Kayıt kalitesi benim teypten çok üstündü.
O zamanları entegre ve çip denen olay yoktu. Şu an hurdalarımın arasından o yıllara ait bir electret mike çıkardım. Bu mikrofonun boyutları çap 2 boy ise 3cm, üzerine bir de lastik kılıf geçirilmiş.Mikrofonun üzerinde sadece Aav yazılı. ses alan kısımda 9 delik gözüküyor.
Zaman geçti ta kasetçalarların artık ortadan kalkma dönemine geldik. Ozamanın müzikleri manyetik kasetlerde bulunuyor. Yeni bir meslek oluşmuş. Kasetleri CD ye çekici elektronikçiler. Millet elindeki kasetleri bu vatandaşlara verip CD alıyor.
Bu kayıt nasıl yapılıyor bilmiyorum ama tahmin ediyorum. Ve tahmin ettiğim gibi pek çok değerli müzik kayıtları bazı yeteneksiz kayıtçılar tarafından mahvedildi.
O zamanları 2 adet kaset kaydını da ben yapmıştım. Ben kaydı, kimseye danışmsdan kendi bildiğim yöntemlerle yapıyordum. Ağır ağır zaman alıcı, belki birazda kendi çapımca teknik.
Bir sanatkarın müziklerini kayıt yapmış ama bir kaza sonucu yitirmiştim. Tekrar nasıl bulurum? O sanatkarın internet sitesine ulaştım. Gerçekten kaybettiğim müzikler orada duruyordu. Müzikler bana baktı ben müziklere baktım. O kaydı hangi kabiliyet yapmışta oraya koymuştu. Malesef müzikleri dinlenir kalitede bulamadım ve hiçbir kayıt yapmadan
oradan ayrıldım.
Sağlıcakla
73! Hüsnü Köktürk
husnu66tr@yahoo.com