Gönderen Konu: Balkon için Longwire Anten Tuner olmadan  (Okunma sayısı 305 defa)

Çevrimdışı TA4J

Balkon için Longwire Anten Tuner olmadan
« : 22 Ekim 2014, 00:49:08 »
Merhabalar arkadaşlar, yaklaşık 1 senedir EFE QRP ile başlayan HF maceramız yeniden canlandı ve arkasından SWR/WATT Metre ve IRFP250li Mehmet hocamın yapmış olduğu PA ile şu anda havaya tam hazır bir şekilde çıkmaya hazırım. Bugün akşam 7.113te balkonumda yatay duran TA3EN Hüseyin hocadan almış olduğum 7Mhz Mobil anteni ve yaklaşık 20W ile (efede çıkışı kıstım baya bir) IZ0KEM ile QSO yaptım. 55 rapor aldım ve duruma çok sevindim.

Evimin konumu TA3EP Ahmet beyinki gibi kuzey  ve doğu cepheli

Acaba diyorum longwire yapsam anten tuner olmadan işe yararmı, vertikal antene göre, ayrıca longwire anten yapımında araştırmalarıma göre 9:1 UnUn yapılması gerekiyormuş. Elinde bu UnUn için kullanılan toroidden olan varmı ?

Ne dersiniz?

CQ WW SSB Contest`te görüşmek dileğiyle.

73s
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Balkon için Longwire Anten Tuner olmadan
« Yanıtla #1 : 22 Ekim 2014, 07:49:13 »
Merhaba Ali bey.

İşin püf noktasını bilirseniz her sorunun yanıtını kendiniz de bulursunuz. Burada püf noktası anten empedansıdır. Kullandığımız cihazlar, el yapımı QRP ler de dahil olmak üzere, 50 ohm empedanslı anten çıkışına sahiptirler. Özellik olarak da unbalanced (dengelenmemiş) tirler.

Şimdi de anten durumuna bakalım. Küçük bir kısa dalga alıcı radyonun 1m boyunda antenini açıyoruz ve taa çin maçindeki istasyonları dinliyoruz. Bir küçük el telsizi 1 metre boyunda çubuk antenle çalışıyor, sesini 3-5 km öteye atabiliyor.

O halde her iletken parçası, her kablo veya metal çubuk parçası (iyi ya da kötü) anten olarak çalışabilir. İşin sırrı bazı gereksinimleri yerine getirmek.

Uzunca bir kablodan yapılmış bir yatay antenin empedansı 500 - 1500 ohm aralığındadır. Cihazımız ise 50 ohm ister. İşte bu yüksek empedansı bir şekilde 50 ohma çekebilirsek, bizim kablomuz cihaza uygun bir anten haline gelir.

1:9 unun, kullandığınız dandik antenin empedansını 9 a böler, 50-100 civarına indirerek cihazınıza verir. Anten tuner ise ince ayarı olduğu için bu işi daha hassas yapar, ayar çekerek çalıştığınız frekans için empedansı tam 50 ohm yapabilir ve SWR yi net 1:1 olacak şekilde ayarlayıp çalışabilirsiniz. Benim sadece anten tuner kullanmamın sebebi budur.

Bir diğer gerçek, balun ve unun'larda oluşan sinyal kaybı anten tunere göre biraz daha çoktur.

Ha, tabi yaptığınız anten asla çalıştığınız frekansta rezonansa gelmek üzere yapılmış bir dipol veya başka çeşit "gerçek anten" kadar verimli olmayacaktır, ama cihazınız yanmayacak, iyi kötü çalışacaktır, eldeki imkanlarla QRV olmuş olacaksınız. Unutmayın, ben böyle bir anten kullanarak 54 ülke ile çalıştım, bunların arasında Japonya, Kanada, Brezilya ve ABD de var.

Özetle, 1:9 unun da, anten tuner de işinizi görür. Tuner biraz daha iyi görür. Bunlar olmadan longwire anten çalışmaz, SWR niz çok yüksek olacaktır.
« Son Düzenleme: 22 Ekim 2014, 07:51:25 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TB5X_SK

Ynt: Balkon için Longwire Anten Tuner olmadan
« Yanıtla #2 : 22 Ekim 2014, 11:22:50 »
Hocam sisteminizin çalışmasına sevindim..

Eğer imkanınız var ise çatıya dipol gerin veya delta loop yapın ..

Tunerle balunla ununla uğraşmazsınız..

Kendinize bir de anten tuner yapın bence her zaman lazım olur..

Catıya gereceğiniz 20 m dipol ile çok daha iyi verim alacağınıza eminim..

Bunu tunerle diğer bandlarada tun ederek kullanabilirsiniz..

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com