Gönderen Konu: SANKİ KARAR VERDİK GİBİ AMA SİZLERİN TAVSİYESİNİ DE ÖĞRENMEK İSTİYORUZ  (Okunma sayısı 752 defa)

Çevrimdışı TA8L_SK

Derneğimize Yaesu Firmasının yeni çıkartığı DR-1X (DMR) Digital Röle almaya karar verdik.
FDMA çalışan DMR röle hakkında ne söyleyebilirsiniz.Elimizdeki Analog Telsizlerin atıl durumda kalmasına gönlümüz el vermediği için D-Star bir kenarda kaldı.
Gerçi yeni bir model ama.
Tavsiyelerinizi de öğrenmek istiyoruz. 
TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
cihaz hakkında herhangi bir şey söyleyemeyeceğim ama kurulacak olan bu rolenin ruhsatlantırılmasında problemle karşılaşılabilirmi bilmiyorum
en iyisi bu cihazlara ruhsat veriliyormu verilmiyormu sormakda soruşturmakta fayda var.ruhsat konusunda ulaşabildiğiniz bilgiler olursa paylaşırsanız seviniriz. hayırlı çalışmalar.

Çevrimdışı TA4ACV

TA3EL gecen zamanlarda dijital röle için basvurduklarını fakat olumsuz cevap aldıklarını dilekçesiyle koymuştu buraya. konularda bulunabilirmi bilmiyorum..

Hayırlı olsun demek düşer sadece bana

Çevrimdışı TA7R

Antrak 2012 de anasayfasından manşete koymuş , hem dijial hem anolog roleyi kullanacağını , hala site ana sayfasında duruyor. Ruhsat konusunda en iyi bilgi de Antrak çı arkadaşlardan alınabiir.
 http://www.antrak.org.tr/

Çevrimdışı TA8L_SK

Mersin BTK ile görüşmem sonucu bizim için band genişliği önemli Ruhsat ücretini ona göre belirleyeceğiz dediler.Ruhsat ile ilgili sorun çıkacağını sanmıyorum.Ayrıca bu rölenin (AMS) Automatic Mode Selection) özelliğinin yanı sıra yanlızca digital veya yanlızca Analog çalıştırma özelliğide bulunmakta.
TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA3SA

Şahsi düşüncem, DSTAR'dan yana.. Kenwood, Yaesu , İcom firmaları kendilerine özel protokoller ile digital özelliğe giriş yaptılar. Dolayısı ile İcom'u olan Yaesu ile, Kenwood'u olan İcom tabanlı cihazlar ile digital haberleşemiyor. Kenwood ve Yaesu'dan daha önce digital sisteme adım atmış ve tüm dünyada hatırı sayılır bir yeri olan sistem olarak DSTAR sistemi tercih ediyorum. Söz konusu aktarıcılar hakkında çok fazla bilgim olmamasına rağmen, bazı sitelerden edindiğim bilgiler, zaman içerisinde aksaklıkları çokça çıkardıkları yönünde.. Yerden tasarruf etmekse amaç, düşünülebilinir derim, tekbir kasanın içerisinde hem dijital hem analog sistem.

Lakin ülkemizde, daha biz saçma sapan prosedür ve bürokratik işlemleri aşamamış iken, sadece eldeki analog cihazları değerlendirmek maksatlı böyle bir sisteme yatırım yapmak pek cazip gelmedi bana.. Dijital cihazı olmayan arkadaşlarımız zaten bu sisteme gerek kalmadan analog sistemleri kullanıyor... Konvert özelliği var mıdır bu modelde ? Bence yeni çıkmış bir modele sahip olmak yerine biraz bekleyerek hareket etmeli, veya kendini ispatlamış bir sistemde işe başlamalı..

Her ne şekilde olursa olsun, umarım en doğru kararı vermişsinizdir.. Ayrıca çalışmalarınızda başarılar diliyor, diğer arkadaşlarında yorumlarını aldığınız için takdir ediyorum. Saygılar..

Ali KARABAŞ
de TA3SA      KN40LE
ta3sa@hotmail.com
Sözde değil, özde amatör ruh..Anlayana..!!!

Çevrimdışı TB5CIV

Enver Hocam Bu Rölenin Menüsünde MİXED Mode Seçeneği Var İse Hem Analog Hem Digital
Çalışmak Olası.Teknik Olarak Kurulumunu Gerçekleştirip Bir İzlenmesi.
73s Hayırlı Olsun.

Not:Şahsi Kanaatim P25ten Sonraki Ses Kalitesinde En İyi Protokol DMR.
Youtube'de Örneklemeler Çok...

Çevrimdışı TA8L_SK

Bu röle hem VHF hemde UHF olarak kullanılabiliyormuş.
Yani tek bir röle alınarak ister VHF ister UHF çalıştırılabiliyormuş.
Enteresan.
TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA3IHD

Özenerek izliyorum. Darısı Manisa ve çevresinin başına. Ama zor, hatta imkansız sanırım. 73..

Çevrimdışı TA8E

Değerli Arkadaşlarım;
Her konuyu internette araştırıyorsunuz amatörlüğün cenneti USA da kaç adet digital Repeater var bir araştırın. Ne ülkenin öz kaynaklarını nede bir başkasının vergilerini harcama lüksümüz yok. Yeniliğe açık olmalıyız ama öz kaynaklarımızı yerinde kullanmalıyız, eğitime ayırmalıyız. O zaman biz diğer ülkelere digital röle satarız. Naçizane tavsiyem paranızı bu işe yatıracağınıza küçük kitler yaparak ve Amatörlere makul ücretlerde vermek sureti ile kaynak artırımına gidin. Belki yurt dışına da satarsınız.. Neden olmasın. 73s DE TA8E

Çevrimdışı TA3E

Sayın Mehmet Şevket bey.

Amerika daki kanun ve yönetmelikler ülkemizde uygulanmamaktadır.

teknolojiler çok güzel ve faydalı fakat bizim kanun ve yönetmelikler yetersiz.

BTK ile yaptığımız son yazışmada Türkiye'de  amatör telsiz spectrum içerisinde 

dijital role kurulamayacağı yazı ile bildirilmişti.

yeni kurulan sistemlerin alınan izin yazıları buradan paylaşılırsa örnek olur tüm Türkiye ye dijital sistemlerin

kurulumuna başlanabilir.

Dijital sistemlerde çok değişik sistemler olması sebebiyle büyük bir kaos yaşanacağını düşünüyorum.

bu sistemler için bir standart belirlenmeli farklı şehirlerde kurulan farklı sistemler yüzünden A şehrinde kullanılan

cihazlar B şehrinde kullanılamaz duruma gelecektir.

camiaya dijital sistemlerin hayırlı olmasını dilerim.

Alirıza ÖZSARAN - TA3EL

Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
A şehrinde çalışan cihaz B şehrinde çalışmıyor.bu olay amatörlük değil tam bir ticari düşünce ürünü olmalı
maksat B şehrinde olanlara da A şehrinde olan cihazları satmak mı acaba zaten zor şartlar altında yürütülen
Ta Radyo amatörlüğüne ister istemez  olumsuz etkisi olacağı kanatindeyim, bir kaç kişi kendi aralarında
görüşecekler diye illerde frekans tahsislerinin bu dijital rölelere tahsis edilmesi ile mevcut frekans tahsis olduğundan, kalmayacak
analog çalışan diğer Role cihazlarına bu frekanslar tahsis edilemeyecek demektir. anolog çalışan cihazlar ister istemez
dijital görüşmenin bitmesini beklemek,zorunda kalacak analog çalışan cihazlar bu dijital görüşmeleri takip edemeyecekler,
sistem olarak radyo amatörlerinin tamamına hitap etmeyen bir uygulama gibi görünüyor.herkesin dijital cihaz sahibi olma gibi
bir lüksü olmayacağına göre digital roleye tahsis edilmiş role frekansını, anolog cihazların unutması gerekir. 73
« Son Düzenleme: 02 Ekim 2014, 12:24:11 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
yine bu dijital roleler anolog çalışmasına rağmen
anolog görüşme yapan iki istasyona digital cihazdan gelebilecek bir sinyal ile
bu görüşmeleri kesilebilecek iki radyo amatörü analog olarak kendi aralarında
görüşmeleri kesilebilecektir. sinyalin kaynağınında nereden geldiğini bilmek
mümkün olmayacaktır. yani sözde anolog çalışıyor gibi bir durum mevcuttur.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
yine bir örnek vermek gerekirse
siz bir şehirde ikamet etmektesiniz,bulunduğunuz yer itibarı ile başka illerin rolelerine de giriş yapabiliyorsunuz ve o il ile kontak halindesiniz
ama kendi şehrinizde aynı frekansta bir dijital role olduğunu varsayarsak,bulunduğunuz yerde digjtal role harekete geçtiğinde diğer illerle
kontak kurmanız imkansız hale gelir. digitalden gelen uğultu diğer illerden gelen sinyali duymanızı engeller,acil bir durum ile karşı karşıya
kalırda diğer illerle kontak kurmanız gerekirse bu digital role sinyalleri buna müsade etmez,duymanızı tamamen engeller,digital görüşmelerin
bitmesini beklemek zorunda kalacaksınız demektir. tabiki bu olay  digital görüşme yapan iki veya daha fazla istasyonun o andaki insiyatifine
kalmış demektir. 
« Son Düzenleme: 02 Ekim 2014, 12:55:42 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA1DZ

Yaesu DR-1X bir DMR sistemi değil bildiğim kadarıyla.

Analog ve sayısal sistemler daha uzun süreler birlikte varolmaya devam edecekler. Kullanım alanları ve faydaları/limitleri birbirine kıyasla farklılıklar arz ettiği için çeşitlilik adına ikisini de kullanmakta fayda var. Amatör haberleşmenin en güzel ve gelişmelerin önünü açan kısmı sanırım çeşitliliği artırmak ve gözetmek.

Ancak kaynakların dikkatli kullanımı kapsamında Sayın Çetin’e katılıyorum. Sayısal sistemler için bilinen firmaların ticari kaygılarla başı çektiği bir ortamda daha büyük yatırımlar yapmadan alternatifleri değerlendirmek ilginç olabilir.

Bilinen ve kullanılan bir sürü sayısal haberleşme tekniği mevcut. Ancak Icom ve Yaesu, bu tekniklerin benzer bir karışımını kullanan kendi sistemlerini ön plana çıkartıyor. İkisinin de birbirine göre avantajları / dezavantajları mevcut. Haberleşme güvenilirliği, spektrum etkinliği, veri aktarım sürati, hata performansı gibi konularda bir sürü tartışma mevcut web'de. Tabii ki en iyisi bunların en azından bir kısmını (D-Star ve Fusion) gerçek koşullarda deneyip görmektir herhalde. Bir başka yaklaşım da teorik ve pratikten bildiklerimizle yola çıkarak kendi sistemimizi tasarlamak ve gerçeklemektir ki benim görüşüm bu yöndedir.

Saygılarımla.

Çevrimdışı TB5CMJ

Merhaba.Ne yazıkki ülkemizde dijital telsiz,ler üzerinde pek bilgi sahibi değiliz.Avrupa,da amatör telsizciler öyle güzel bu işi yürütüyor ki hayran olmamak elde değil.Adamlar işe art niyet ile bakmıyor.fitne fesat düşünmeden bu işi götürüyorlar.Çoğu avrupa eyaletlerinde amatörler 1 sayısal sistemde mutabık kalıp onu kuruyorlar.ve kurulan sayısal rölelerde dmr dstar bağlantılı.bizim echolink sistemi gibi.Evet ne yazıkki ülkemizde sayısal cihazlar şu an için pek pahalı.ve bu cihazları alma gücü pek çok arkadaşımızda yok.Ancak çinliler öyle güzel şeyler yapmışlarki ağzım açık kaldı.baofeng puxing gibi firmalar dual band DMR el telsizi piyasaya sürmeye hazırlanıyorlar.Ve satış fiyatıda 200 dolar civarında olacakmış.Ve ayrıca bir çinli firma Dstar ve dmr d,sistemini içine alan el telsizi üretmiş.emin olun ki gelecek yıl tüm türkiyede her ilde amatörler dijitale ister istemez geçecek.Güzel günlerde haberleşmek dileği ile 73,ler