RADIOTELETYPE (RTTY)Radio Tele Teyp kelimelerinin kısaltması olan RTTY, Radyo dalgaları üzerinden yazılı metinlerin gönderilmesinde kullanılan yöntemlerin genel adıdır.
Tarihçe: İlk olarak 1922 yılında Amerikan Ordusunda Uçak ve yer istasyonu arasında testleri yapılan önceleri iki veya daha fazla bileşenden oluşan şimdilerde PC desteğiyle yapılan bir haberleşme tipidir.
Haber ajansları RTTY yayınlarını yaygın olarak 1960'lı yıllarda kullanmaya başlamışlardır. Bu yıllarda, kablo üzerinden uzak mesafelere ulaşmanın güçlüğü ve pahalılığı karşısında radyo dalgaları üzerinden teorik olarak dünyanın her noktasına hat ücreti ödemeksizin haber bültenlerini gönderebilme olanağı haber ajanslarını
RTTY yayınlarını kullanmaya yöneltmiştir.
Yarı iletken teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak RTTY alıcı istasyonu kurma maliyetleri giderek düşmüş, 1970'li yıllar başında AFP, Reuter, UPI gibi büyük ajanslar başta olmak üzere hemen hemen bütün ajanslar bültenlerini bu yolla da iletmeye başlamışlardır. Ancak alıcı cihazların giderek ucuzlaması ve yayınların pratik olarak herkes tarafından alınabilir olması, özellikle büyük haber ajanslarını abone ücretlerinin tahsil edilememesi sorunuyla karşı karşıya getirmiştir. Bu sorunun çözümü olarak büyük ajanslar, FDM (Frequency-Division Multiplex) ve Bit Inversion gibi, yayınların herkes tarafından alınmasını engelleyen kodlama yöntemleri kullanarak sadece abonelere ulaşmayı denemişlerdir.
1970'li yılların sonundan itibaren büyük ajanslarca kullanılan kodların, bilgi işlem alanındaki gelişmelerle kolayca çözülebilmesi nedeniyle 1980'li yılların ortalarından itibaren büyük ajanslar RTTY yayınlarını giderek tasfiye etmeye başlamışlardır. Bu arada uydu kanallarında ve özel iletim kablo/link altyapılarındaki gelişmeler de bu tasfiyeyi hızlandırmıştır. Ancak büyük ajansların RTTY yayınlarından vazgeçmelerinin temel nedeni abone ücretleri konusunda karşılaştıkları güçlüklerdir. RTTY teknolojisinden sonra çeşitli hata düzeltme yöntemleriyle güçlendirilmiş daha hızlı protokollerin ortaya çıkması ve bunların yukarıda değindiğimiz uydu, kablo ve link altyapılarıyla iletilebilmesi, hem ajanslar hem de kullanıcılar açısından önemli yenilikler getirmişlerdir. Ancak, bu yeni teknolojiler haber "piyasasını" kontrol eden büyük ajansların paylarını büyütmeye yaramaktan başka, giderek kullanıcıların bu kaynaklara bağımlılığını artırmış, söz konusu yeni teknolojilere yatırım yap(a)mayan bir çok ulusal ajansdan dolaysız yararlanmama eğilimine yol açmıştır. İşte RTTY yayıncılığının haber ajansları için önemi bu noktada yatmaktadır.

1980 model Elektronik RTTY terminali

Tele printerdan çıkmış şerit
Teknik En yaygın RTTY yöntemi, bu yöntemi bulan J.M.E. Baudot'un adıyla anılan CCITT-2 (Consultative Committee for International Telephone and Telegrapy) kodu ile yapılanıdır (Young 1985; s.358). Aynı kod, yöntemde bazı değişiklikler gerçekleştiren kişinin adıyla, Murray kodu olarak da adlandırılmaktadır.
Baudot kodu (
http://en.wikipedia.org/wiki/Baudot_code) temel olarak 5 bitlik bir seri data transfer yöntemidir ve genellikle 1.5 bitlik durma ve 1 bitlik başlama bitlerinin eklenmesiyle asenkron bir iletimi sağlar; iletilebilecek maksimum karakter sayısı 32 olması gerekirken sayı ve karakter kaydırma yöntemi ile bu sayı 64'e kadar çıkabilir (Collins 1991; s.19). Bu koda benzeyen, ancak hata düzeltme yöntemlerini de içeren Moore ARQ (CCITT-3), SITOR, TOR, FEC gibi senkron data iletim yöntemleri de değişik amaçlarla kullanılmaktadır (Leavey 1983; s.116). Sözkonusu kodların radyo dalgaları ile gönderilmesinde ise genellikle FSK (Frequency Shift Keying) yöntemi, nadiren de AFSK (Audio Frequency Shift Keying) yöntemi kullanılmaktadır. Haber ajanslarının RTTY yayınlarında kullanılan hızlar genellikle 50 ve 75 Baud, frekans kaydırması ise 425 Hz.dir. Kullanılan frekans bandı ise 1615-30000 KHz arasındaki çeşitli kısa dalga (SW) bandlarıdır. Örneğin Anadolu Ajansı tarafından yapılan RTTY yayınları 8137,5 ve 18040 KHz (ayrıca 13650 KHz) frekanslarından 50 Baud hızında 425 Hz FSK olarak yapılmaktadır.

Tipik Baud puls
Radyo Amatörlerinin RTTY kullanımı2.Dünya Savaşı'ndan sonra, amatör telsiz operatörleri ABD'de RTTY ticari işletmecilerinin eski kullanılmayan cihazlarını satın almaya başladı (Tele yazıcı Model 26 ekipmanı). "Amatör radioteletype ve VHF Topluluğu" Woodside, NY, 1946 yılında kuruldu. Bu örgüt sonradan "VHF Teleyazıcı Derneği" olarak adını değiştirerek ses frekans kaydırmalı anahtarlama (AFSK) kullanılarak 2 metre bandında USA Amatör Radyocuları faaliyete başladı. İlk iki yönlü amatör radioteletype QSO kaydının Dave Winters, W2AUF, Brooklyn, NY ve W2BFD John Evans Williams, Woodside Long Island NY, arasında Mayıs 1946 gerçekleşti.
Ülkenin batı kıyısında, amatör radyocular RTTY ile 2 metre. 80 metre, 40 metre ve diğer Yüksek Frekans (HF) amatör radyo bantlarında kullanıma başlangıç yaparak ve henüz yetkili olmadığı (FSK) frekans kaymalı anahtarlama kullanımı gerçekleştirdi. 1949 yılında, ilk Amerikan kıtalararası iki yönlü RTTY QSO. Tom McMullen (W1QVF) W1AW çalışan ve Johnny Agalsoff, W6PSW arasındaki AFSK kullanarak 11 metre üzerinde gerçekleştirildi.
Merrill Swan, W6AEE, ile Wayne Green, W2NSD (CQ dergisi yayıncısı),öncülüğünde Amatör Radyo operatörleri Federal İletişim Komisyonu olan (FCC) Yönetmelik Bölüm 12 değişimi için dilekçe vermişlerdi 20 Şubat 1953. Bu başvuru sonrası kısmi kullanım izinleri alındı ve Mart 1956 yılında 12. Böülünde yeni değişiklikler ile kullanım daha da genişletildi.
İlk RTTY Yarışması 1 Kasım ile 31 Ekim 1953 Southern California RTTY Derneği tarafından düzenlendi
1950'lerin sonlarına doğru, amatör radioteletype’ e (RTTY) odaklanan yeni örgütler ortaya çıkmaya başladı. Şimdi "British Amateur Radio Teletype Group" olarak bilinen "British Amateur Radio Teledata Group", BARTG Haziran 1956 yılında kuruldu. Florida RTTY Topluluğu Eylül 1959 yılında kuruldu.
İngiltere'de ilk kaydedilen RTTY QSO su G2UK ve G3CQE arasında Eylül 1959 olmuştu. Amatör Radyo operatörleri 1950'ler ve 1960'larda RTTY kullanarak havada olmak için çeşitli cihaz ekipman tasarımları yaptılar.
1970'lerin başlarında, Amatör Radyo RTTY dünyada yayıldı ve RTTY aracılığıyla 100'den fazla ülkede çalışmak nihayet mümkün oldu. FG7XT 100 DXCC ile RTTY modunda çalışarak bu onuru elde eden ilk amatör oldu. Ancak FG7XT Jean bağımsız inceleme kuruluna QSL kartları sunmamıştı. Sonradan ON4BX, 1971 yılında, RTTY Dergisi DX Editörü onun kartlarını göndererek bu onuru elde eden ilk Amatör Radyo istasyonu oldu. ARRL 1 Kasım 1976 yılında 100 DXCC ile RTTY çalışana amatörlere ödül vermek için duyuruda bulundu.
FCC kurulu 7 Ocak 1972 günü RTTY hızlarını Bölüm 97 de değiştirerek izin verdi. Dört standart RTTY hızı , 60 (45 baud), 67 (50 baud), 75 (56.25 baud) ve 100 (75 baud), “dakikada kelime iletimi” kullanıma sunuldu . Birçok Amatör Radyo operatörleri vites değiştirerek dakikada 75 ve 100 kelime yükseltilen yeteneğine sahip oldu.
Radyo Amatörlerinin Günümüzde RTTY KullanımıPC ve yazılım sistemlerinin gelişimiyle Radyo amatörlerinin geneli AFSK (Audio Frequency Shift Keying) modüle tipiyle haberleşmektedirler.
PC / Yazılım + Ses Kartı +Modem Arabirim +Telsiz + Anten

RTTY bileşenlerinin blok şekli

Detay blok şekil

PTT devresi yerine cihazınızın VOX özelliğini de kullanabilirsiniz.
Aslında “Amatör Radyocu kendi ekipmanını kendisi yapar “ sözünü kimileri uyguluyor kimilierde hazırı varken neme gerek yapmak deyip hazırına yöneliyor. Hazır interface marka ve modelleri ;
RIGblaster : http://www.westmountainradio.com/rigblaster.phpMFJ : http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-1279RASCAL : http://www.packetradio.com/catalog/index.php?main_page=index&cPath=2SIGNALIK: http://www.tigertronics.com/Yok ben kendimde yaparım diyorsanız bakınız ;
http://ta5fa.blogspot.com/2014/10/digital-interface.htmlTÜRKİYEM 'DE RTTY ÜSTADLARI TA1BM, TA1DX, TA9J , SIRALAYABİLİRİZ ONLARIN BİLGİLERİ BİZDEN KAT KAT ÜSTÜNLÜĞÜ MUTLAK. YİNEDEN BİLDİKLERİMİZİ PAYLAŞALIM İSTEDİKyazı devam etmektedir ikinci perde de PC-Sofrware kullanımını anlatmaya çalışacağız