Hocam ben balkoncuyum, yerim müsait olmadığı için vertikali hiç denemedim. Siz bir deneyip bilgi verirseniz sevinirim.
Ayrıca, şu andaki anteniniz nasıl, sinyal nereden geçiyor, hangi kabloyla nereye gidiyor, ayrıntılı bir tarif eder misiniz? Longwire kuvvetli bir antendir, tabii usulüne uygun yapılır ise, ben bu antenle 54 ülkeye ulaştım, ABD ve Japonya dahil. Hatta az önce longwire balkon anteni kullanarak 10m de Fransa ile konuştum, adam bana 59 sinyal raporu verdi. Üstelik antenim binaların arasında bir balkonda, çatıda bile değil. Zaten çatıya bir çıkabilsem işi bitireceğim ama çıkamıyorum maalesef.
Balunlarda bayağı fazla bir sinyal ve güç kaybı oluşur. Bu kayıpların miktarı, anten tuner üzerinde oluşan kayıptan daha fazladır. Eğer anten tuner kullanıyorsanız ve longwire anteninizi onun "wire" çıkışına doğrudan bağlıyor iseniz, 1:9 balun kullanmanız gereksizdir. Ben anten tuneri balundan kaçmak için kullanıyorum.
Vertikal anteni çatıya mı dikeceksiniz? Cevabınız evet ise, sinyali çatıya kadar ne ile taşıyacaksınız? 50 ohm empedanslı anten kablosu ile mi? Yoksa doğrudan cihazın dibindeki baluna kabloyu bağlayıp çatıya mı uzatacaksınız? Bu durumlara göre kurulacak anten sisteminin yapısı değişir.