Gönderen Konu: LONGWIRE ( CB )  (Okunma sayısı 222 defa)

Çevrimdışı TA1XX

LONGWIRE ( CB )
« : 14 Ekim 2014, 16:21:01 »
longwıre antenimi vertiikal olarak kullanırsam 27 mhz  CB de randıman verirmi ?   73
QTH LOCATOR
   KN41LA
İSMAİL ÇAKIR

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: LONGWIRE ( CB )
« Yanıtla #1 : 14 Ekim 2014, 16:45:10 »
Longwire anteninizi vertikal olarak kullanabilirsiniz. Bir olta kamışına veya yalıtkan bir direğe, örnek plastik su borusuna bağlayabilirsiniz. Bu durumda longwire anten zaten vertikal anten haline gelir. (Vertikal kelimesi dikey anlamına gelir)

Ancak vertikal antenlerde dikey iletken tek başına kullanılamaz, radyal dediğimiz, yere paralel bir takım uzantıların da eklenmesi gerekir. Bazen bobin ilavesi gerekir. Bazen de balun ilavesi gerekir. Yoksa cihazınızın çıkışı ile uyum sağlayamaz ve verimsiz olur. Yatay bir anteni cihazınızla uyumlu hale getirmek kolaydır. Ama dikey (vertikal) bir antende bu iş biraz daha zordur. Ben bu nedenle balkonuma yatay anten (longwire) kurmuştum.

İnternetten "11m vertikal anten" diye aratıp bulduğunuz bir anten şemasını uygulamanızı öneririm.
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2014, 16:49:29 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1XX

« Yanıtla #2 : 14 Ekim 2014, 17:23:30 »
ahmet selam longwıre anteni şu anda 1.9 balunla yatay olarak kullanmaktayım  fakat yatay olarak kullanıldığında CB 27 mhz randımansız benim öğrenmek istediğim vertikal olarak CB 27 mhz de randımanlı olurmu   73
QTH LOCATOR
   KN41LA
İSMAİL ÇAKIR

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #3 : 14 Ekim 2014, 20:29:48 »
Hocam ben balkoncuyum, yerim müsait olmadığı için vertikali hiç denemedim. Siz bir deneyip bilgi verirseniz sevinirim.

Ayrıca, şu andaki anteniniz nasıl, sinyal nereden geçiyor, hangi kabloyla nereye gidiyor, ayrıntılı bir tarif eder misiniz? Longwire kuvvetli bir antendir, tabii usulüne uygun yapılır ise, ben bu antenle 54 ülkeye ulaştım, ABD ve Japonya dahil. Hatta az önce longwire balkon anteni kullanarak 10m de Fransa ile konuştum, adam bana 59 sinyal raporu verdi. Üstelik antenim binaların arasında bir balkonda, çatıda bile değil. Zaten çatıya bir çıkabilsem işi bitireceğim ama çıkamıyorum maalesef.

Balunlarda bayağı fazla bir sinyal ve güç kaybı oluşur. Bu kayıpların miktarı, anten tuner üzerinde oluşan kayıptan daha fazladır. Eğer anten tuner kullanıyorsanız ve longwire anteninizi onun "wire" çıkışına doğrudan bağlıyor iseniz, 1:9 balun kullanmanız gereksizdir. Ben anten tuneri balundan kaçmak için kullanıyorum.

Vertikal anteni çatıya mı dikeceksiniz? Cevabınız evet ise, sinyali çatıya kadar ne ile taşıyacaksınız? 50 ohm empedanslı anten kablosu ile mi? Yoksa doğrudan cihazın dibindeki baluna kabloyu bağlayıp çatıya mı uzatacaksınız? Bu durumlara göre kurulacak anten sisteminin yapısı değişir.

I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #4 : 14 Ekim 2014, 21:02:57 »
Ahmet hocam  27 mhz de yatay anten randımansız  demiş İsmail  abi .Amac  27 mhzde yakın istasyonlar ile konuşmak ise  mutlaka vertikal bir anten kullanmalı ,yok uzak  istasyon ise yatay anten kullanıla bilir .Kısa dalgada yatay anten ile ulaşamadığım  Silivriden
Kırklarelinde ki arkadaş bana   vertikal anten ile   ulaşıyordu . Dolayısı ile  Anten her frekansta  randımanlıdır ama  her antenin bir  ışıma şekli vardır  kullanılacak  anten  frekansa göre değil amaca yönelik secilmelidir  diye düşünüyorum .selamlar .

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #5 : 14 Ekim 2014, 21:51:38 »
Mesut hocam, tüm antenler başımın tacıdır. İsmail hocam antenini anlatırsa, hep birlikte geliştirmek adına bir fikir üretebiliriz. Aslında ben zaten yazmak istediklerimi yazmıştım, daha fazlası aynı lafı tekrardan öteye gitmeyecek. En iyisi ben biraz dinlemeye geçeyim de frekans açılsın... 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #6 : 14 Ekim 2014, 21:58:40 »
Hocam sizin yazdıklarınızla alakalı bir cevap yazmadım .sizin  sözlerinizde doğru hatta balunlar hakkında söylediklerinize  yuzde yuz katılıyorum  ve  balunları   çok sevmiyorum hatta balunlarla ilgili daha öncede  yazılarım vardı .      73

Çevrimdışı TA1XX

« Yanıtla #7 : 14 Ekim 2014, 22:58:08 »
arkadaşlar hepinize selamlarımı sunarım benim öğrenmek istediğim önceki iletimdede bahsettim bakın sorum şu yanlış anlaşılmasın 27 mhz CB SSB değil  FM bandından bahsediyorum normalde longwıre 30 mt civarında 1.9 ununlan kullanıyorum yatay olduğundan dolayı 27 mhz CB FM bandında randıman vermiyor şimdi bu anteni bişekilde vertikal olarak kullansam verim alabilirmiyim sorum budur cevaplarınız için teşekkürlerimi sunarım 73
QTH LOCATOR
   KN41LA
İSMAİL ÇAKIR

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #8 : 17 Ekim 2014, 17:32:09 »
İsmail Bey merhabalar ,

Aynı anteni vertikal yaparsanız şu anda ne kadar verimli çalışıyorsa yaklaşık aynı verimde çalışır. 73.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com