Kıymetli Arkadaşlar,
Aşağıda iki tablo bulunmaktadır. Birincisinde kabloların kalınlıklarına göre taşıyabilecekleri akım değeri gösterilmektedir. Bu tabloya bakarken şunu unutmamak gerekir. Bu hesaplamalar standart 220 Volt elektrik tesisatları için yapılmaktadır. Voltaj yüksek olduğundan gerilim düşümü pek önemli olmamaktadır. Bu kabloların 12 Volt besleme hattında kullanılması durumunda gerilim düşümünün gözden uzak tutulmaması gerekir.
İkinci tablo ise kabloların tel kalınlıklarına göre direnç değeridir. 1,5 mm2 tel birinci tabloya göre ortalama 20 Amper taşıyabilir deniyor. İkinci tabloya baktığımızda 1,5 mm2 telin 1000 metresinin direnci ortalama 13 ohm görünüyor. Yani metresinin direnci 0,013 ohm oluyor. Ohm kanununa göre V=IxR hesabından yola çıkarak 20x0,013= 0,26 Volt buluruz. Yani bu hesaba göre bir metre 1,5 mm2 lik telden 20 amper çekersek telin öbür ucunda 0,26 volt gerilim düşer. Bu gerilim düşümü eksi uca bağlı olan kabloda da düşer. Yani toplamda 0,52 Volt düşer. Kablo boyunu iki metre yaparsak 1 Volta yakın bir voltaj düşümü olur. Eğer 40 amper çekersek 2 Volt düşer, kabloya paralel aynı kalınlıkta kablo çekersek yani 2x1,5 yaparsak 40 amperde 1 Volt düşer. Ben SSB cihazda bu kadar voltaj düşümünün göndermedeki modülasyonun kalitesini çok etkileyeceğini düşünüyorum.
100 Watt çıkış gücü olan cihazlarda gördüğüm besleme kabloları yaklaşık 6 mm2 gibi duruyor. Eğer 200 watt lık cihazda kullanılacaksa 2x6mm2 lik olması uygun olacaktır diye düşünüyorum.
Sağlıcakla kalınız.
73
Bilal Ekmekci, TA8A