Mesut hocam hayırlı çalışmalar dilerim
Doğrudur eğer imkanı olan arkadaşlar tarafından ilgili frekansa göre tam akort edilmiş fixlenmiş mono band çalışan bir antenin yerini hiç bir şey tutmaz göndermede kaybın yok dinlemede kaybın yok tabiki kablo,konnektör,bağlantı noktalarındaki kayıpları saymazsak,ama yer alan,kurulacak arazi olmadığı zaman mecbur kalıyoruz anten tuner kullanmaya aslında tam istenilen bir durum değil ama başkada hal çaresi yok,mono band anten kullanan arkadaşların sinyalleri her zaman verimli oluyor cihaz mono band hazırlanmış bir anten de SWR tam olarak ayarlanmışsa yapabileceklerinin en iyisini yapıyor.
ben anten tunerlerdeki kaybı şundan dolayı sordum.bir cihazınız var 100 wat anten tuneri mecburen devreye alıyorsunuz TUNE yapıyorsunuz
tamam cihazla anten tuner arasında herhangi bir sorun yok 50 ohmluk değeri yakalamışsınız ama ya tunerden sonra ki bölüm antene tunerdeki kayıp nedeniyle tam olarak 100 watı gönderdiğini hiç sanmıyorum kayıp oranlarını bilemiyorum ama hiç de istemediğimiz kayıplar burada meydana geliyor.
gerçi bana şunu da söyleyebilirsin, propagasyon şartları olduktan sonra 10 watta yeter görüşme sağlanabilir.ama ideal durum bana kalırsa bu değil mühim olan bütün olumsuz hava olaylarına rağmen [PROPAGASYON] olmamasına rağmen görüşmenin bir nebze olsun karşı tarafa iletilmesi gerekir bunun içinde bazı arkadaşlar buna katılmıyor ama güç lazım güçlü çıkış yapan bir cihaz propagasyona bağlı olmakla beraber bir şeyler yapabiliyor.
demek istediğim cihazda kazandığın gücün Anten tunerde kaybolması olumsuzlukları da beraberinde getiriyor,
hf frekanslarında çıkış yapan arkadaşlara bakıyorsun kaç vat çıkış yapıyorsun diye sorduğun zaman cihaz 100 wat ama konuştuğum zaman 50-60-70 watı tunerde veya cihazında görüyorum diyor.
sesinin diğer istasyonlar tarafından duyulmadığını hissediyor,başka arayışlar içerisine giriyor ya bir linear veya 200 watlık bir cihaz arayışına giriyor,en ideal durum senin de dediğin gibi mono bir anten ama onada yer lazım
anten tunerler de mutlaka bir güç kaybı var zaten yetersiz çıkış yapan istasyona anten tunerdeki kayıpta eklenince var ötesini sen hesap et
diğer taraftan şunu da söylemeden olmaz
komşu istasyonlar olarak yorumladığımız Rus amatörlerinde nasıl bir tesisat var anlamış değilim ne zaman onları duysak adamların sinyali
5.9+ 20-30 gibi değerlerle geliyorlar ve bu güçlerini saatlerce koruyabiliyorlar.
hayırlı çalışmalar dilerim