İşte günümüzün en önemli teknolojisi olan internet bu işin basit ve ücretsiz çözümünü sunuyor.
Kendimizi tanıtmak amacıyla internette açtığımız her sayfaya QSL kabul ve gönderme yollarımızı açıkça yazmalıyız. qrz.com da zaten profil ayarlarında eQSL ve LoTW kullanıp kullanmadığınızı yazabiliyorsunuz. Ben kendi sayfama ayrıca "QSL İlkelerim" (İngilizcesi "My QSL Policy") diye ayrı bir bölüm daha yazdım, burada uzun uzun hangi yollarla QSL alış verişi yaptığımı açıkladım. Bu bölüm çok işime yarıyor, kimse bana nasıl QSL yollayacağını veya alacağını vb. sormuyor. Bu konuda isteyen arkadaşlara basit İngilizce cümleler yazarak yardımcı olabilirim.
Tabii ilkeleri oralara yazmakla iş bitmiyor, yazdığımız ilkelere aynen uymamız da lazım... eQSL kullandığımızı yazmışsak, mutlaka kullanmalıyız. LoTW kullandığımızı yazmışsak, mutlaka kullanmalıyız.
Benim kişisel olarak taktiğim şöyle: Yaptığım görüşmenin logunu hemen o anda elle qrz.com'a kaydediyorum, sonra her pazar günü qrz.com'dan adif şeklinde bu logları gerisin geriye download ediyorum. Bu adifleri hemen eQSL ve LoTW ye upload ediyorum, işlem bitiyor.
Çoğu arkadaşımız bilgisayarlarında log kayıt programları kullanıyorlar. Bu programların bazılarında eQSL ve LoTW ye otomatik log yollama özelliği var. Bu da bir kolaylık.
Bazı arkadaşlar eQSL ve LoTW ye tek tek elle kayıt giriyorlar.
Herkes istediği yolu kullanabilir. Önemli olan verdiği sözde durmak, "bu şekilde yollarım" dediği şekilde mutlaka QSL yollamak.