Gönderen Konu: Yatay QUAD anten analizi  (Okunma sayısı 688 defa)

Çevrimdışı TA8A

Yatay QUAD anten analizi
« : 04 Haziran 2014, 12:52:53 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Yere yatay olarak çekilmiş ve toplamı 42 metre olan quad anten kullanmaktayım. Yerden yüksekliği 2 metredir. Bu antenle TA5FA Mehmet Beyin teşviki ile bir kaç yarışmaya katıldım. Anten ile ilgili enteresan bazı tespitlerim oldu.

Ben bu anteni 40 metre bandında, yabancıların NVIS dedikleri yakın mesafe görüşmeler için kurmuştum. Her kenarı 10,5 metre olmak üzere toplamda 42 metre. Bir kenarının ortasında toroidle yapılmış 1:4 balun var. 40 metrenin yanında 20, 15 ve 10 metrelerde de çalışmaktadır. Network analizör ölçümlerinde de diğer bandlardaki uygunluğunu da gördüm. Fakat yayılım bakımından bu antenin yüksek frekanslarda farklı davrandığını gözlemledim. 15 metrede Güney Amerikadan, Hindistana oradan Arabistan yarımadasına ve Avrupaya ulaşabiliyordu. Bunun üzerine amatörler arasında yoğun kullanılan Eznec programını indirdim ve bu antenin yayılımını farklı bantlarda araştırdım. Sonuçlarını aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Bu anten 40 metrede 11 dBi kazançlı bir yakın mesafe görüşme (NVIS) anteni gibi çalışıyor. 20 metrede 6,99 dBi kazançlı bir vertikale dönüşüyor. 15 metrede dört yönde loblar oluşmaya başlıyor ve kazanç 7,36 dBi oluyor. 10 metrede ise dört yöndeki loblar daha da büyük oluşuyor ve o yönlerde kazanç daha da artıyor 15,45 dBi a kadar çıkıyor.

Bu sonuçları farklı şekillerde de yorumlayabiliriz.

- Eğer yakın mesafe çalışacaksanız, çalışacağınız frekanstaki dalga boyu uzunluğunda yatay bir quad yapınız.
- Eğer hem yakın, hem de uzak mesafe çalışacaksanız, çalışacağınız frekanstaki dalga boyunun iki katı uzunluğunda yatay bir quad yapınız.
- Eğer uzak mesafe çalışacağım ve çalışacağım yön belli ve sabit diyorsanız (mesela hep USA), o zaman çalışacağınız frekanstaki dalga boyunun dört katı uzunluğunda yatay bir quad yapınız. Quadın bir köşesini çalışacağınız yöne konuşlandırınız.

Sağlıcakla kalın, 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Yatay QUAD anten analizi
« Yanıtla #1 : 04 Haziran 2014, 21:39:38 »
Emmim altın gibi bilgiler bunlar Teşekkürler
Yeri olan için hiç düşünülmeden yapılması gereken bir anten
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2014, 11:48:44 »
Bilal Amca, verdiğin bilgiler çok çok güzel. Emeğine teşekkürler, eline sağlık
Sağol..
73!
Atila

Çevrimdışı TA0G

« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2014, 14:31:14 »
Bilal Amca,

Benim 150 metre boy 25 metre eninde bir yerim var, nasil bir yatay quad yapayim:)

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #4 : 09 Haziran 2014, 11:16:24 »
Hakan amca,

Hangi band düşünüyorsunuz? Belli bir yön tercihiniz var mı? Bilgi verebilirseniz daha uygun teklifim olur.

Ayrıca 150x25 metre yerim var, anten çekeceğim gibi cümleleri kurmak balkoncu arkadaşlarımızın moralini bozabilir diye düşünüyorum. Nazar meselesi de ayrı konu. HI

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA0G

« Yanıtla #5 : 09 Haziran 2014, 12:00:48 »
Bilal Amca,

Öncelikle belirteyim,nazara çok inanırım. amacım balkoncu arkadaşlara bir az da olsa şevk vermek, tabii herşey imkanlar ölçüsünde maalesef, çok iyi biliyorum:)

Sevgi ve saygılar,

73!

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #6 : 09 Haziran 2014, 13:14:03 »
"Benim 150 metre boy 25 metre eninde bir yerim var"
mesajını o gün görünce gidip içeyim dedim günlerden perşembeydi yerine kaçak bir çay içtim efkarı dağıtmak adına :)
Ne diyeyim herkesin evinin birkenarında istediği anteni kurabilecek bir alanı olur inşallah.

Balkonculukta iyidir Gabon, Zambia, Mali, Cebelitarık  v.s istasyonlarda düşüyor birde antartika yakalayabilsek :)

73
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #7 : 09 Haziran 2014, 23:24:34 »
Bilal hocam 42 metrelik bu anteni 10.5 metreler halinde muhtemelen
kare şeklinde yerden iki metre yükseklikte askıya alınmış gibi
öğrenmek istediğim, kollardan bir veya birkaçına yaklaşık bir metre mesafe
ilerisinde boydan boya bir engel (duvar,ağaç,herhangi bir nesne bu 10.5 metre
boyunca 1 metre mesafeyi koruyarak paralel şekilde giderse) bunun antene
ne etkisi olabilir sonra siz bahsettiğiniz frekanslarda bu anteni tunersiz olarak
en uygun SWR geri dönüş oranını yakaladınız.yoksa her ne kadar kare şeklinde
olan bu antenin anten tunerle mi kullanmılması gerekir. frekans değiştirildiğinde
daha doğrusu band değişikliklerinde bu uyumu nasıl sağladınız, 10.5 metre fazla bir
mesafe değil iki çatı arasında bu kare şekli sağlanabilir. yalnız engel olarak birinci
binaya yaklaştığında binaya yakın olan ve paralel giden uç çatıya bir metre mesafe ile
çatı boyunca paralel çekilebilir. yine ikinci binanın durumuda aynı 10.5 metrelik bölüm
ikinci çatıya paralel gitmek zorunda 1 metre mesafeyi koruyarak bilal hocam
engel olarak yorumlamayacağım ama kolların her tarfının boş olması gerekir tam performanslı
olabilmesi için. ama bu mümkün değil yukarıda tarif edilen husus geçerli olursa.başka da imkan
yoksa çatı veya duvarın antene etkisi ne olabilir. hayırlı çalışmalar.   

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #8 : 10 Haziran 2014, 09:51:49 »
Hayati Bey,

Bu anteni 4:1 Balun ile kullanıyorum. Amatör bantlarda tuner gerekmiyor. Boyunu biraz uzun bırakırsanız, her banttaki SWR durumuna göre bir orta nokta bulunabilir. Kareye yakın dikdörtgen de olabilir. Ya da üçgen şeklinde de çekebilirsiniz. Üçgen olunca yayılım biraz değişiyor.

Bendeki programa baktım. Yer özellikleri hariç sağına soluna engel ekleyip deneme yapılamıyor. En iyisi bahsettiğiniz yere kurup denemek lazım. Her halükarda balkona tıkışmış antenlerden daha iyi çalışacaktır.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A