Kıymetli Arkadaşlar,
Yere yatay olarak çekilmiş ve toplamı 42 metre olan quad anten kullanmaktayım. Yerden yüksekliği 2 metredir. Bu antenle TA5FA Mehmet Beyin teşviki ile bir kaç yarışmaya katıldım. Anten ile ilgili enteresan bazı tespitlerim oldu.
Ben bu anteni 40 metre bandında, yabancıların NVIS dedikleri yakın mesafe görüşmeler için kurmuştum. Her kenarı 10,5 metre olmak üzere toplamda 42 metre. Bir kenarının ortasında toroidle yapılmış 1:4 balun var. 40 metrenin yanında 20, 15 ve 10 metrelerde de çalışmaktadır. Network analizör ölçümlerinde de diğer bandlardaki uygunluğunu da gördüm. Fakat yayılım bakımından bu antenin yüksek frekanslarda farklı davrandığını gözlemledim. 15 metrede Güney Amerikadan, Hindistana oradan Arabistan yarımadasına ve Avrupaya ulaşabiliyordu. Bunun üzerine amatörler arasında yoğun kullanılan Eznec programını indirdim ve bu antenin yayılımını farklı bantlarda araştırdım. Sonuçlarını aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
Bu anten 40 metrede 11 dBi kazançlı bir yakın mesafe görüşme (NVIS) anteni gibi çalışıyor. 20 metrede 6,99 dBi kazançlı bir vertikale dönüşüyor. 15 metrede dört yönde loblar oluşmaya başlıyor ve kazanç 7,36 dBi oluyor. 10 metrede ise dört yöndeki loblar daha da büyük oluşuyor ve o yönlerde kazanç daha da artıyor 15,45 dBi a kadar çıkıyor.
Bu sonuçları farklı şekillerde de yorumlayabiliriz.
- Eğer yakın mesafe çalışacaksanız, çalışacağınız frekanstaki dalga boyu uzunluğunda yatay bir quad yapınız.
- Eğer hem yakın, hem de uzak mesafe çalışacaksanız, çalışacağınız frekanstaki dalga boyunun iki katı uzunluğunda yatay bir quad yapınız.
- Eğer uzak mesafe çalışacağım ve çalışacağım yön belli ve sabit diyorsanız (mesela hep USA), o zaman çalışacağınız frekanstaki dalga boyunun dört katı uzunluğunda yatay bir quad yapınız. Quadın bir köşesini çalışacağınız yöne konuşlandırınız.
Sağlıcakla kalın, 73
Bilal Ekmekci, TA8A