Hayati Bey selamlar.
Ben de deneme için teşekkür ederim.
Evet, FM ve AM "taşıyıcılı" modülasyon tipleridir. SSB ise, "bastırılmış taşıyıcılı tek yan band (LSB veya USB)" modülasyon tipidir. Taşıyıcılı modülasyon tiplerinde, asıl bilgi taşıyan yan bandların yanında, enerjinin %50 sinden fazlası, aslında bilgi iletimi için bir fonksiyonu olmayan taşıyıcı için harcanır. SSB de ise, üretilen modülasyon gücü, sadece ve sadece bilgi ihtiva eden yan bandlar için kullanılır ki, bu da verimli bir iletim demektir. AM ve FM modülasyon tipleri ise, sahip oldukları yüksek band genişlikleri sebebiyle daha yüksek bir haberleşme kalitesi sağlayarak karşımıza çıkar. SSB modülasyon tipi , haliyle, dar bandlı bir modülasyon metodu, AM ve özellikle de FM, SSB ye oranla oldukça yüksek kanal band genişliklerinde metodlardır.
23 ündeki QSO muzu tropo bağlantısı yoktur zira tropo veya EME veya meteor v.b. yansıtmalı haberleşme yöntemlerinde çok çok daha uzak mesafelere sinyal düşümü olması gerekirdi. Biz ise, aynı şehir içinde, antenlerin "line-of-sight" yani birbirlerini gören mevkiide olması koşulu ile görüştük. 2m frekansı itibarı ile, frekansın boş olması, atmosferik ve insan kaynaklı parazitlerin bu frekanslara çok çok az ulaşması v.s. sebeplerle düşük güçlerde çok yüksek bir haberleşme kalitesi sağladık ve cihazlarımızın da performansını gördük. Ben de sizinle mutlaka yine görüşmek isterim, hatta bundan sonra başkaca bir işim yok iken, akşamları cihazımı 144.250 mhz USB modunda dinlemede bırakacağımı belirtmek isterim, başka mevkiilerden arkadaşlarla da denem yapma imkanı buluruz.
Teşekkür ederim.