Gönderen Konu: 2 metrede SSB çalışmak.  (Okunma sayısı 262 defa)

Çevrimdışı TA2OQ

2 metrede SSB çalışmak.
« : 22 Mayıs 2014, 13:28:00 »
Merhabalar, 2 metre bandında (144,250-144,300) USB  çalışan var mı acaba? Cihazımı 2 metrede USB hiç kullanmamıştım, dün birkaç çağrı yaptım ama daha mandala bastığım anda, modülasyon sinyali olmadan cihaz 3 amperden fazla akım çekmeye başlıyor, hf bandında ssb olduğu gibi değil yani. Daha çok taşıyıcılı AM gibi. ICOM 7000  kullanıyorum. Anten Mobilcom MA 2000. Birinci sormak istediğim, bu durum normal midir, ikincisi ise Acaba Ankara'da belirleyeceğimiz bir zamanda bana zaman ayırıp cihazı bu modda bu frekansta  QSO yapabileceğimiz bir amatör  arkadaş var mıdır? Selamlar.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: 2 metrede SSB çalışmak.
« Yanıtla #1 : 22 Mayıs 2014, 13:46:00 »
Gökhan bey ben de ankarada yım 144.300 mhz usb den isterseniz hemen çağrı için cihazı kurabilirim daha önce bir arkadaşımla bu frekanstan usb den görüşmüştük yine bu tür ssb si olan cihaz olmadığı için ankarada veya olanlar bu frekansı kullanmadığı için çok deneme imkanım olmamıştı. eğer müsaitseniz bilgi verin cihazı açayım görüşmeye çalışalım

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 22 Mayıs 2014, 13:50:00 »
Gökhan bey mic gaini biraz kurcalayın. Mic gain çok yüksek ayarda ise cihaz çevreden veya elinizden gelecek gürültüleri çekebilir bu da amper çekimini yükseltir.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #3 : 22 Mayıs 2014, 14:00:33 »
3 amper dinleme durumunda iken mi çekiyor yoksa kullanmış olduğunuz güç miktari na göremi bu akımı çekiyor bazı cihazlar fabrikasyon olarak standbay durumunda bile iki ampere yakın güç çekebilir bu cihazın özelliklerine ve kapasitesine göre değişebiliyor ölçmedim ama benim ft 857 de iki ampere yakın güç çektiğini zandediyorum ,olmazsa internetten bu cihazın rx durumunda iken katolog değerleri neyi gösteriyor ona bakın 3 amper veya buna yakın akım bilemiyorum ama bu cihazların çalışması için çektikleri akım olabilir manueline bakın belki bu akım miktarı manuelinde normal olarak gösterilmiş olabilir.

Çevrimdışı TA2OQ

« Yanıtla #4 : 22 Mayıs 2014, 14:59:32 »
Ahmet Bey ve Hayati Bey teşekkürler. Cihazın mic.gain ayarı HF ile aynı.HF de modülasyon yok iken 1-1,5 amper çekiyor. 2 Metreye geçince bu akım artıyor,rx te ise aynı akım sözkonusu.
Hayati Bey, şuanda işteyim. Bu akşam için bi ayarlama yapsak çok iyi olur. Size ulaşabileceğim bir tlf. No ileyebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #5 : 23 Mayıs 2014, 12:59:28 »
Gökhan hocam yaptığımız test gayet başarılı idi.benim cihazın 5 wattan aşağıya düşmemesi benim için problem oldu.ama sizin cihazın 1 wata kadar
düşmesine rağmen bulunduğunuz bölgeden herhangi bir kayıp olmadan fm den daha iyi duyduğumu,modilasyonda herhangi bir sıkıntının olmadığını belirtmek isterim böylelikle cihazın ssb de frekansında gönderme yapıp yapmadığını,herhangi bir frekans kayıklığının olmadığını,öğrenmiş,sizede cihazınızın sağlıklı çıkış yaptığını frekanslarda 1-2 hertz de olsa kayık olmadığını bildiririm. gökhan bey ayrıca 23.05.2014 tarihi itibarıyla sanki tropo şartları açılmış gibi görünüyor acaba etken bu mu oldu onu merak ettim yine olumsuz hava şartlarının oluştuğu başka zamanlarda bu denemeyi yapmak isterim yine aynı sonucu alabilecekmiyiz. test sırasında vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkürler fm gibi aşırı güç harcayan modilasyon tiplerini kullanmaktansa çok küçük miktarlarda enerji sarf eden ssb modilasyon tipini kullanmakta fayda var hayırlı çalışmalar dilerim 

Çevrimdışı TA2OQ

« Yanıtla #6 : 25 Mayıs 2014, 22:23:51 »
Hayati Bey selamlar.
Ben de deneme için teşekkür ederim.
Evet, FM ve AM "taşıyıcılı" modülasyon tipleridir. SSB ise, "bastırılmış taşıyıcılı tek yan band (LSB veya USB)" modülasyon tipidir. Taşıyıcılı modülasyon tiplerinde, asıl bilgi taşıyan yan bandların yanında, enerjinin %50 sinden fazlası, aslında bilgi iletimi için bir fonksiyonu olmayan taşıyıcı için harcanır. SSB de ise, üretilen modülasyon gücü, sadece ve sadece bilgi ihtiva eden yan bandlar için kullanılır ki, bu da verimli bir iletim demektir. AM ve FM modülasyon tipleri ise, sahip oldukları yüksek band genişlikleri sebebiyle daha yüksek bir haberleşme kalitesi sağlayarak karşımıza çıkar. SSB modülasyon tipi  , haliyle, dar bandlı bir modülasyon metodu, AM ve özellikle de FM, SSB ye oranla oldukça yüksek kanal band genişliklerinde metodlardır.
23 ündeki QSO muzu tropo bağlantısı yoktur zira tropo veya EME veya meteor v.b. yansıtmalı haberleşme yöntemlerinde çok çok daha uzak mesafelere sinyal düşümü olması gerekirdi. Biz ise, aynı şehir içinde, antenlerin "line-of-sight" yani birbirlerini gören mevkiide olması koşulu ile görüştük. 2m frekansı itibarı ile, frekansın boş olması, atmosferik ve insan kaynaklı parazitlerin bu frekanslara çok çok az ulaşması v.s. sebeplerle düşük güçlerde çok yüksek bir haberleşme kalitesi sağladık ve cihazlarımızın da performansını gördük. Ben de sizinle mutlaka yine görüşmek isterim, hatta bundan sonra başkaca bir işim yok iken, akşamları cihazımı 144.250 mhz USB modunda dinlemede bırakacağımı belirtmek isterim, başka mevkiilerden arkadaşlarla da denem yapma imkanı buluruz.

Teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA2OQ

« Yanıtla #7 : 26 Mayıs 2014, 21:41:47 »
70 cm bandında 432.125 mhz deki USB denememiz de gayet başarılıydı Hayati Bey, tekrar teşekkür ederim.
Lakin, şahsen benim tesisatımın 2m için daha uygun olduğunu tespit ettim. Bir süre 144,250 Mhz USB de cihaz dinlemede olacak. Dileğim, Kırıkkale gibi çevre illerden bir amatör ile bağlantı kurabilmek.
Bakalım, hayırlısı.

73's.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #8 : 27 Mayıs 2014, 00:28:43 »
Gökhan hocam doğru 432.125 usb de sanki aynı anten aynı cihaz ve aynı güç miktarlarında kalmamıza rağmen 144.250 ye göre sanki biraz düşük kaldı gibi,2 metre de daha düşük güç kullanmamıza rağmen daha kuvvetli duydum ve gönderdim.arkadaşlarımızdan çevre illerde 2 metre ve 70 cm bandında ssb li cihazı olan varsa bende görüşmek isterim,böylelikle denemek isteyen buraya bildirirse gün ve saat tayin ederiz görüşmeye çalışırız bakalım 2 metre ve 70 santim ssb nin özellikleri kullanılabilirliği ne ölçüde olacak bunu teste katılacak arkadaşlarımızla tespit edebileceğiz çalışma için teşekkürler.