Gönderen Konu: Anten yapımı hk..  (Okunma sayısı 341 defa)

Çevrimdışı TA3SA

Anten yapımı hk..
« : 24 Şubat 2014, 01:26:41 »
Değerli arkadaşlar, long wire , delta loop veya dipol şeklinde yapılacak anten çalışmalarında kullanılması gereken kablonun ;

Çok damarlı kablo veya tek damarlı kablo olması verimi ne derece etkiler ? Hangi tür kabloyu kullanmak, rf in performansını artırır ?  Bazı arkadaşlarımız;  antenden çıkan elektriksel radyasyonun, damarın dış yüzeyini kullandığı için, dağılmadan atılmasını tek damarlı kablonun daha iyi  sağlayacağını söylemekteler, bazı arkadaşlarımız ise çok damarlı kabloları tercih etmekteler. Teknik olarak konuyu izah edecek arkadaşlarıma teşekkür ediyorum....
Ali KARABAŞ
de TA3SA      KN40LE
ta3sa@hotmail.com
Sözde değil, özde amatör ruh..Anlayana..!!!

Çevrimdışı TA1ALN

Ynt: Anten yapımı hk..
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2014, 09:41:21 »
Üstadım,
Ben her iki kablo tipini denedim. Bir fark göremedim esneklik ve sağlamlık açısından çok damarlı kablo kullanmaya devam ediyorum. Yaptığım dipol antende ters V yerine ters U olarak kablo çektiğimde swr düşük ve performansın daha iyi olduğunu gözlemledim. iki kablo arasındaki açı mümkün olduğunca 180 derece ve 180 yakın olmasına dikkat ediyorum.
Başarılar dilerim.

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #2 : 04 Mart 2014, 10:33:02 »
Merhaba Ali Bey,

Cevabı zaten sizin yazınızda var:

Antenden çıkan elektriksel radyasyonun, damarın dış yüzeyini kullandığı için, ne kadar çok yüzey olursa sinyal o kadar iyi yayılır..  Çok tellide her bir iletkenin yüzeyinin toplamı, Tekli kalın iletkenin yüzeyinden fazladır..   Bu nedenle çoklu iletken diyorum..

Başarılar..
73!

Çevrimdışı TA1ED

« Yanıtla #3 : 04 Mart 2014, 11:34:07 »

Herkese selamlar,

peki,anten iletkeni nasıl olmalı? (0-30 MHZ arası)  bakır tel,çelik tel, üstü kaplı çelik tel, galvaniz tel? selam ve saygılarımla

TA1ED
 METİN KORKMAZ
    TEKİRDAĞ
TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #4 : 04 Mart 2014, 11:44:23 »
Selam Metincim,

Tabiki komple bakır olması tercih sebebi, ama mekanik dayanım için, özellikle 80 ve 160 antenlerinde çelik takviyesi ŞART..

Bakır iletken direnci ile Demir çelik iletken direnci  oranı çok kötü..
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96zdiren%C3%A7

Selamlar, Başarılar, 73!

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #5 : 04 Mart 2014, 13:43:21 »
Arada bir ders çalışmak lazım Teşekkürler Konuyu açan arkadaşım ve Aydınlatan Atila Bey

Atila Beyin verdiği linkte  Gümüş'ü 1. sırada görmem Altın hakkındaki söylenenler ve düşüncelerimi ilk etapta yıkmıştı ancak biraz daha okuyunca sıralamanın mantığını anlar oldum ;

Alıntıdır

Elektriksel iletken, elektriği ileten maddelere verilen ad. Atomların dış yörüngesindeki elektronlar atoma zayıf olarak bağlıdır. Isı, ışık ve elektriksel etki altında kolaylıkla atomdan ayrılırlar. Gümüş, bakır ve altın iyi iletkenlerdir.

Atomları 1 valans elektronlu olan metaller iyi iletkendir. Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir.

Gümüş bilinen en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakırdır, sonraki altındır. Bakır kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması sebebiyle tercih edilir. Altın kolay oksitlenmemesi sebebiyle elektriksel kontaklarda kullanılır.  Alüminyum isegenellikle, yüksek gerilim hat kablolarında kullanılır.

İşin özü özdirenç kavramıdır.

İLETKEN ÖZDİRENÇ (?)

**Yukarıdaki yazılı değerler saf haldeki değerlerdir**

İletkenlerin özdirençleri:
Bu tablodaki değerler, iletkenlerin oda sıcaklığındaki (20 C) özdirençleridir. Özdirenç değerleri genellikle 20 derece için verilir. Direnç gibi sıcaklıkla değişebilen bir değerdir.Özdirençle iletkenlik ters orantılıdır. Peki bu özdirenç kavramı nasıl ortaya çıkmış???
Uygulamada metallerin birim boyda ne kadar direnç gösterdiği bilinmek istenmiş ve bu kavram ondan dolayı ortaya çıkmıştır.

bilgisayar işlemcilerinde  bir miktar altın kullanılmasının sebebi nedır  ?

bakır ve özellikle gümüş zamanla okside olur. Oysa bildiğiniz gibi altın hemen hemen hiç oksitlenmez. Bu nedenle uzun vadede sorun çıkmaması için hassas kontaklarda altın (daha doğrusu altın kaplama) tercih edilir.

Burada EN İYİ İLETKEN sorusunun yanıtı sadece fiziksel iletimle mi yoksa dayanıklılıga mı bağlı bu konuda farklılık gösteriyor.

Temel sayısal verilere bakıldıgında gümüş altın ve bakırdan daha iyi bir iletken.
Ama fiziksel uygulmalarda maliyetler göz önünde oldugu için bakır daha çok kullanılır  ; örn: kablolar.

Ve hassas cihazlarda paslanma korosyon dayanıklılıgı gümüşten kat kat fazla olan altın tercih ediliyor.

Kısaca özetlemek gerekirse.

1 Gümüş iletkenliği normal koşullarda en iyi iletkendir.
2 Bakır ise bu diğerlerine göre ucuz ve iletkennlikde 2. sıradadır
3 Altın paslanmaya korozyona karşı en dayankılısı olduğundan  hassas kontaklarda daha çok tercih edilir

http://em.erciyes.edu.tr/egunay/files/iletkenler.ppt
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA0SI

« Yanıtla #6 : 04 Mart 2014, 17:54:04 »

Tek damarlı teller her zaman daha kırılgandır, çok damarlı teller ise kırılma uygulamasında ( Sürtünme, Sallantı, Rüzgar vs ) etkenlerden daha az etkilenir.Özellikle hareket halinde olan iletkenlerde çok damarlı tellerin tercihi bundandır.Kolay gelsin.73 ler.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 04 Mart 2014, 18:45:51 »
Eski TRAC dergilerinde "Litz teli" diye tabir edilen bir anten teli olduğunu okumuştum. Üzeri o zamanın teknolojisi ile yalıtkan hale getirilmiş (emaye boya veya ipek örgü kaplama) 0.10 luk tellerden 15-20 tanesini bir araya getirip, bayanların saç örgüsü şeklinde örerek yapılan bir kablo çeşidi idi bu. Bu şekilde anten telinin bir tek değil, bir çok kablodan oluşan yüzeyleri oluyordu. O zamanlarda en verimli anten teli olarak bu Litz teli gösterilmekte idi. Şimdi piyasada var mıdır bilmem. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #8 : 04 Mart 2014, 19:27:19 »
cok eskiden  25 sene önce  cb 27 mhz  de 9 parazitten bıkardık birden buyuk cb kullanan  ama işi elektronik veya  bu işlerle sadece kullanıcı olan abilerimizden birisi birgün  5/8 anteni tamamen ipekle kaplayınca parazitin sıfır olduğunu hatta böyle bir anteni kullandığını bile söylemişti aynı abey yağmurdaparazit düşüyor diye anteni bile  su tutarak ıslatmıştı :)  bu litz teli  yağmurda ıslanınca su tutacak  ve sonuc ne olacak  swr bozulmasa bile ışıması acaba nasıl etkilenir  artarmı azalırmı .zaman zaman bu anten işi hep aklıma takılıyor nasıl ışıyor diye
ne kadar bilisen bil hep birşeyler eksik kalıyor  rf  sinus gibi zıplıyor diyenler bile var  doğrusu nasıl ışıyor acaba ışık gibi diye düşünüyorum .73