Gönderen Konu: HF de SWR ayarı nasıl yapılır ???  (Okunma sayısı 267 defa)

Çevrimdışı TA4AAC

HF de SWR ayarı nasıl yapılır ???
« : 20 Kasım 2013, 14:01:33 »
VHF ve UHF de sorun yaşamadan ayar yaptım. 100 Watt ta 1.2  bu bandlar çok kolaymış.

fakaaaat HF de SWR ayarlamak istedim, ibre bir türlü sabit durmuyor ?. konuştuğum zaman sürekli hareket ediyor. bu konuda yardımcı olur musunuz ?
TA4AAC

TB4IA = eski

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: HF de SWR ayarı nasıl yapılır ???
« Yanıtla #1 : 20 Kasım 2013, 14:13:46 »
Cihazın çıkış gücünü. Kısın modulasyon tipini am veya fm yapın  lsb veya USB. De konuştukca cihaz çıkış. Yaptığı için sabit durmaz  73

Çevrimdışı TA4AAC

« Yanıtla #2 : 20 Kasım 2013, 14:17:33 »
ilginize çok teşekkür ederim.

SWR; HFde de tamamdır sayenizde...

peki kalibrasyonu nasıl yapılır... ?
TA4AAC

TB4IA = eski

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 20 Kasım 2013, 14:28:12 »
öncelikle ister VHF olsun ister uhf veya hf olsun swr ayarı yaparken boşuna yüksek vat vermeyin çünkü swr 5 vattada aynıdır 100 vatta da sadece  tabiki oran olarak  yani 1.5 se 1.5 dir ama vat yükselince geri dönen rf tabiki  aynı anda artacaktır ama biz ayar yaparken geriye kac vat döndüğünü  değil oranı ölçüyoruz
yüksek vat sadece swr metrenize zarar verebilir . kalibrasyon derken swr metreyi diğer bandda nasıl ayarlıyorsanız aynı işlem yapacaksınız antenin zaten  ayarı boyu ile alakalı nasıl bir anten kullanıyorsunuz bilmiyorum ama ben size tel anten yani dipol anteni anlatmaya çalışayım swr frekans yükseldikçe düşüyorsa antenin  boyu kısa  dır uzatmalısınız  frekans düştükçe swr düşüyorsa anten boyu uzundur  istediğiniz frekansta ölçün sonra aşşağıda ve yukarıda ölçün  antenin swrsi her iki uctanda kesilerek veya uzatılarak yepılır kolay gelsin 73

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #4 : 20 Kasım 2013, 14:39:59 »
http://www.csgnetwork.com/antennaedcalc.html

adresinden ölçülere göre dipolünüzü yapın.

Sonra SWR nin 1 e yakın oldugu frekansı bulun.

mesela 14.200 için dipol yaptınız. fakat swr 14.050 de 1.1 oldu.
14.200-14.050 = 150Khz lik bir kısaltma yapmanız lazım.

sonra yine link teki hesap makinesini kullanarak aşağı yukarı ne kadar ekleyip çıkaracağınızı hesaplatın.

ve örneğin 40mm lik bir parçayı çıkartın bakalım 14.200 de swr 1.1 oldu mu..

SWR 1.5 e kadar iyi kabul edilir fakat 1.1 ile 1.5 arasında dinlemede de dahi fark yaratır.

kolay gelsin.. bu da 2. çözüm yolu olsun

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #5 : 20 Kasım 2013, 14:42:26 »
Birde tel çapının artması Band genişliğinin artmasını sağlıyor şeklinde bir duyumum var. ne derece doğru arkadaslar bilgiyi verecektir..

Benim tercihim. 6mm2 kesitli (~2.5 çap) bakır tel kullanmaktır..

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #6 : 20 Kasım 2013, 14:45:52 »
bunların yanında genelde kullanacagınız watt a ( geri dönen güce göre) de ayar yapmanız yüksek güçlerde cihazınızaa zarar vermeyi engelleyecektir.

Ufak da olsa bir tuner kullanmanın faydaları pahabiçilemez :))

sanırım fazla yazdım. aklıma sonra sonra geldi hep...

İyi gunler dilerim. TA4ACV 73. Aydın Merkez

Çevrimdışı TA4AAC

« Yanıtla #7 : 20 Kasım 2013, 15:18:38 »
çok çok çok teşekkür ederim.
SWR metrenin kalibrasyonu için, ibreyi skalanın sonuna getirip cal  potu ile ayar yapılması gereiyormuş. bu kalibrasyon işinide başaramadım... bu nasıl yapılıyor ???
TA4AAC

TB4IA = eski

Çevrimdışı TA2LG

« Yanıtla #8 : 20 Kasım 2013, 15:46:12 »
Merhaba

SWR metre de calibrasyon için

FUNCTION dan CAL' getirin işareti  ve cihazınızda Modu FM yapın. Sonra mandala basın. Skala sona gelinceye kadar. sağ yada sola çevirin
sonra  POWER e alın..  ölçünüzü görürsünüz

73
TA2LG

Çevrimdışı TA4AAC

« Yanıtla #9 : 20 Kasım 2013, 15:57:35 »
herkese çok teşekkür ederim.
benim cihazımın modülasyonu hep LSB de olduğu için ayar yapamıyormuşum. 

" 1 damla yağ; 40 tane acemi makinistten hayırlıymış."  sordum öğrendim. öğretmenlerime sonsuz teşekkürler.  Afyon'dan herkese 73...
TA4AAC

TB4IA = eski

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #10 : 20 Kasım 2013, 17:09:52 »
" Birde tel çapının artması Band genişliğinin artmasını sağlıyor şeklinde bir duyumum var. "

Benim bildiğim duyumunuzun tam aksi yönünde ,
tel kesitine gelince mevsimsel şartlardan ve tel üzerine binen mekanik baskıdan uzama yapmayacak bir kesit tercih etmekde fayda var .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #11 : 20 Kasım 2013, 17:39:41 »
Şua Abi Selamlar,

Bende tel çapının artması ile band genişliğinin artacağı yönünde bir bilgiye sahibim . Tabi bunun sınırı nedir bilemiyorum . Ayrıca tel çapının artması yüksek güçtede faydası oluyor. Bana tel çapındaki bağıntı doğru gelmişti. Malum RF üst yüzeyleri kullandığı ile bağdaştırmıştım .
Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #12 : 20 Kasım 2013, 18:15:32 »
Bende Emin Bey ile aynı şekilde düşünmüştüm. RF Dış noktada dolaştığı için..

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #13 : 20 Kasım 2013, 19:03:54 »
Band genişliği derken neyi tanımlıyorsunuz ustalar .teli kalın 1.1 swr  145mhz    140 ile 150 arasındamı swr düşük olur  ince tellide
144 ile 146 arasında olur gibimi yoksa   .145 mhz  ama üzerine 7mhz  resim yükledik ses değil  taşıdığı bilginin genişliğimidir   nedir bu band genişliği nere genişler nerde daralır .bazen bende daralıyorum aynı şeymidir :) 73

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #14 : 20 Kasım 2013, 19:21:47 »
mesut bey. yaklaşık olarak tam da dediğiniz gibi..

Mesela ;

1.5 mm çap bakır tel kullanıldığında SWR 28.100 ile 28.150 arasında 1.1 oluyorsa
4mm kullanıldıgında 28.050 ile 28.300 arası gibi..

Tabi bu sadece bir betimleme.. ve kendi fikrimdir..

Not: Çap ın etkisi hakkında ingilizce birçok döküman www de bulunabilir.
ama ne kadar kalın olursa ne kadar band genişliği elde edilir sorusuna daha cevabı bulamadım..

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #15 : 20 Kasım 2013, 19:26:52 »
capın bant genişliği ile bir alakası  yok gibime geliyorya hadi hayırlısı  bizim bant genişliğimiz neki zaten khz  ses için cok bir bant genişliğine ihtiyac yok ama bu amatör ne taşıyacağı belli olmaz  bakarsın görüntüde taşır ama bunuda sesle yapar gene fark eden bişey olmaz o işin adı band genişliği olmaz   band genişliği aynı frekansta taşınan  bilgi genişliğidir diyo google amca    ama biz tabiki google amcaya değil  Bilal amcaya   güveniriz bu konularda  .73

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #16 : 20 Kasım 2013, 19:35:52 »
band genişliğinden kasıt BAND ın ( 80m 40m 20m 15m 17m vs... ) frekans aralığıdır burada bahsettiğimiz konu..
örneğin;

sizin band genişliğinde düşündüğünüz. SSB için 2.5khz, 1.9khz gibi genişliktir. bu bence modülasyon genişliği olarak adlandırlıabilir.

mesela FM de VHF UHF 12.5 khz olması , AM in 10 khz olması SSB nin 2.5 khz olması..

sanırım bir karısıklık oldu ikisi arasında

Çevrimdışı TA4HQ

« Yanıtla #17 : 20 Kasım 2013, 21:03:52 »
bence band genişliği tanımlaması hatalı olur. Çalışma frekansı başlangıç ve bitiş genişliği  tanımlaması daha dogru olacagına inanıyorum .  örneğin siz 7092 de iletimde iken benim 7088-7098 arası  sizi duymam sizin geniş bandda çalıştıgınızı tanımlar diye düşünüyorum. 

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #18 : 20 Kasım 2013, 21:12:39 »
Kenan biraz daha karıştırırsan güzel corba olur bence  sen sarkma alıyorsan  bizim geniş bant ta calıştığımız  bune  hakketten corba oldu şimdi imdaaat diyecem .73

Çevrimdışı TA4HQ

« Yanıtla #19 : 20 Kasım 2013, 21:16:13 »
geniş bandı  tanımlamak için örnek verdim sadece Mesut abim. Sarkma durumu değil :D