Gönderen Konu: cihazlarimin almac hassasiyetini ne ile ayarlamaliyim?  (Okunma sayısı 311 defa)

Çevrimdışı TA6AUG

Arkadaslar besbin lira verip spektrum analizor alacak gucum yok.en azindan simdilik.
Kullandigim cihazlarin almac hassasiyetini daha ucuz yollu ne ile ayarlayabilirim.
Sinyal jeneratoru bu is icin yeterli olurmu.veya nasil bir ekipman daha uygun olur.
El cihazimin antenini cikartip en dusuk gucte 3-5 metreden duyurdunmu tamam diyorum.
Ama kaba duzen degil gorerek ayar yapmak istiyorum.
Nasil bir alet isimi gorur?
73
uğur gür
ta6aug@hotmail.com
tel:0 537 840 90 19
ÇORUM

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: cihazlarimin almac hassasiyetini ne ile ayarlamaliyim?
« Yanıtla #1 : 20 Ekim 2013, 21:58:03 »
İşiniz zor değil ama biraz uğraşmak gerekiyor  önce  ayar yapmak istediğiniz  alıcıyı iyi tanımalısınız. Tabiki  en azından hangi sinyali nerden okuyacağınızı. Bilmelisiniz sonra. Bir verici  ve bir adet osiloskop ile  bir ayar yapmanız  mümkün olabilir . Skop varsa nasıl ayar yapacağınızı  sonra anla yacağım. Bu arada  arkadaşlar nasılsa  yardımcı olacaklardır  73

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #2 : 21 Ekim 2013, 12:15:21 »
Mesut hocam hayırlı bayramlar dilerim
Osiloskopla cihaz ayarı nasıl olur
bende öğrenmek istiyorum bir tane iki kanallı 20 mhz
osiloskobum var ama osiloskop kullanmakta bir bilgim
yok.
hayırlı çalışmalar

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 21 Ekim 2013, 19:27:17 »
Alıcıyı ayarlaya bilmek için önce   bir  başka telsizden  sabit bir  frekansta 1 khz  sinyal yollamalısınız  yapacağınız  bir  1 khzlik osilatörü mikrofon ucundan  bağlayabilirsiniz  .     cihazı  hareket ettirmeden  alıcınızın  bir kac metre  ilerisine  kücük bir damyload ile calıştıra bilirsiniz  zaten alıcınız  cok  iyi duymayacak ve   skopta  etkilenmeden  sadece ölcme yapmak istediğiniz noktayı ölcecektir . şimdi  vericiyi hallettik
peki alıcının neresine  osiloskobumuzun probunu  bağlayacağız . 73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #4 : 21 Ekim 2013, 19:32:58 »
Hulusi Dündar  usta  lütfen  1 khz lik  osilatör şeması ve  cıkışının skop görüntülerini paylaşabilirmisiniz . 73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 21 Ekim 2013, 20:51:46 »
Benim bildiğim Hulusi usta şimdi işi en ince ayrıntısına dek yazar   ayarlar bizede mandala basmak kalır .73

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #6 : 21 Ekim 2013, 22:17:43 »
Arkadaşlar, 30 yıl önce Ankarada bulunan Teknim telsiz fabrikasında 15 gün misafir olarak bulundum ve gönüllü olarak günde 12 saat son ayar bölümünde çalıştım. Burada yaptığım iş ham alıcı ve hemde vericileri maksimum verime ayarlamaktı. Ürettiğimiz telsizler 135-174Mhz arası çalışan telsizlerdi. Hatta benim bulunduğum dönemde Pakistan ordusu için 150Mhz çevresinde üretim yapıyorduk.

Her çeşit ölçü aleti vardı ancak sonunda alıcıda iş insan becerisine kalıyor.
Bir sinyal jeneratörü vardı, istediğin frekansta sinyal üretirdi ve en önemli tarafı bu sinyal şiddeti 0,1μV dan daha aşğıya düşürülebiliyordu. Yani antene gelebilecek en zayıf sinyale eşdeğer bir sinyal üretiyordu. Sonra o sinyali alabilmesi için ayar yapmaya başlardık. Önce jeneratörün sinyali 1V civarına alınırdı sonra ayarladıkça sinyal 0,1μV a kadar düşürülür ve ayara devam edilirdi. Malum birkaç muayyen, birkaç trimmer. Sonunda ayar biter ve maksimum ayarı yapmış olurduk.  Sadece 0,1μV da squelch’in açılması yeterliydi. Yani eğer squelch 0,1μV da açılıyorsa ayar bitmişti.
Sinyal jeneratörü yerine alıcının frekansında bir osilatör yapıp veya ikinci telsizi verici konumunda “dummy load” ile çalıştırıp bunu cihaz ayarsızken çok yakınına koyup ayara başlıyoruz. Alış olunca uzaklaştırıp ayara devam ediyoruz. En sonunda ikinci telsizi, cihazın sinyali alabileceği en uzak yere  koyup, squelch’i açabilen en küçük sinyali oluşturup, ayarı bu son duruma göre yapıyoruz. 0,1μV sinyali üretip ölçecek aletimiz olmadığına göre (  Bu aletlerin en ucuzu 10000-12000$ dı.) bu değeri vericiyi iyice uzaklaştırıp elde etmeye çalışıyoruz. Ben yaptığım osilatörü 10m uzaktaki odaya koyup öyle ayar yapıyordum. Malum osilatör çıkışı 10-15mW kadar.
Monte edilmiş ve iç yapısı bilinmeyen cihazda osiloskop kullanmak sadece moralimizi hatta kısa devre sonucu cihazı bozabilir. Pek muhtemelen başarısız oluruz. O sebeple bence kulağımıza güvenmeliyiz. Bunlar benim fikirlerim. Ben 40 yıldır bu yöntemlerle sonuca ulaştım.
Ayrıca şuda aklıma geldi: bütün çabalarımıza rağmen ayar sonuç vermiyorsa cihaz arızalanmış demektir. O zaman önce arızayı gidermeliyiz.
Sağol Mesut. Kendi çapımızda bilgimiz kadar birşeyler yapıyoruz, hepimiz gibi.
Hepinize 73. hoşçakalın.

Her nedense Mörfi kanunları aklıma geldi ; Mörfi diyorki:” Orduya, Boş bir araziyi işgal emri verilmişse, işgal başlamış ve ortalık olağan üstü sessiz ve sakinse yani çok kolay bir işgal gerçekleşiyorsa, bilinki tuzağa düşmüşsünüzdür. Biraz sonra Allah yardımcınız olsun.”   

Hiç bir şey istatistiklerdeki gibi değildir, yani bir şeyin olumlu  veya olumsuz sonuçlanacağı %50-50 değildir, olumsuz sonuç ihtimali olumludan birkaç kat fazladır.                                                       

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #7 : 21 Ekim 2013, 22:24:37 »
Teşekkürler usta ben daha sonra skop ile ilgili birkaç şey yazacağım 73

Çevrimdışı TA9V

« Yanıtla #8 : 22 Ekim 2013, 04:40:18 »
Gültekin Hocamın Yazdığı metot halen daha geçerli.
Elinizde alıcısı geniş band dinleme yapabilen ( örneğin VX1, VX2, VX3 gibi) bir telsiz varsa,
(ki bunu Sinyal Jeneratönünüz yok farzederek söylüyorum)
bu telsizi Sinyal Jeneratörü gibi kullanıp Aselsan 4811 in alıcısını ayar edebilirsiniz.

Diyelimki elinizde VX1 var;
VX1 in 1.IF değeri 41,450 MHz dir.

LO (Lokal Osilatör)= 1.IF (1. Ara Frekans) + Alıcı Frekansı ==> 41,450 + 145,500 = 186,950 MHz.
VX1 ile 145,500 ü dinlemeye aldığımızda,
VX1 in LO ü 186,950 MHz de çalışıyor (sinyal üretiyor) demektir.

Aynı mantıkla,
VX1 in LO ünün 145,500 MHz de çalışmasını (sinyal üretmesini) istiyorsak;
Alıcı frekansını 145,500 - 41,450 = 104,050 MHz ye getirmeliyiz.

Frekansı 104,050 MHz e ayarlanmış bir VX1, 145,500 MHz de sinyal üretecektir.
VX1 i, uygun uzaklığa (gerekiyorsa antenini sökerek) yerleştirerek, Aselsan 4811 in
gürültülü bir şekilde bu sinyali almasını sağlayın.
Şimdi 4811 i gürültü en az olacak şekilde ayar edin. (Ayar edeceğiniz muayenlerin resimlerini yukarıda vermiştim.)

Burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var,
ilki,
Her iki telsizin de SQ (susturma) inin kapatılması gerekir.
ikincisi,
Profesyonel telsizlerde (motorola gibi) LO her zaman, 1.IF değeri kadar üstte çalışır,
Amatör telsizlerde her zaman böyle değildir... 1.IF değeri sabittir ama düşük alıcı frekanslarında üstte,
yüksek alıcı frekanslarında altta çalışır. ( Bunun bildiğim iki nedeni vardır; VCO bandı ne kadar yüksekse
gürültü de o kadar yüksektir ve geniş band VCO nun düşük frekanslara inme zorluğu vardır.)

Bildiğim bazı telsizlerin 1.IF değerleri:
Yaesu VX-1 : 41,450 mhz
Yaesu VX-2 : 47,250 mhz
Yaesu FT-530 : 15,250 mhz
73.
H.Gültekin Çakar.  TA5AGC
ta9v.73. - ta9v@hotmail.com - 0533 641 07 22 -  41 51 15 E - 41 12 22 N

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 22 Ekim 2013, 19:59:19 »
telsizin  mikrofon ucundan verdiğiniz 1khzlik  sinyali alıcıda   osiloskop ile takip edip alıcı muayenlerden   sinyali maxımum  geniğe  cıkartacağız   bu iş için  cihazın  hoparlör ucuna da skobu bağlayabilirsiniz  ilk başlarken ama  sonradan  ses amlifikatörünün girişinden  veya ara frekansın cıkışından  düz bir mantıkla  taşıyıcıların hepsinin yok olduğu  geriye sade sesin  yani verdiğimiz  1khz in kaldığı  yerden ölcecek ve sinüsü maximum yapacaksınız .tabi bu  işin başlangıcı   ve sağlam dinleme yapan bir cihazın ayarı.  zaten vericide aynı frekansta olan  başka bir telsiz olacak    . arızalı olan  bir cihazda  alıcı katları tektek kontrol etmek ilerde olacak  ve daha tecrübe gerektiren bir iştir  .
ayar konularında  hangi  noktadan  ne kadar bir sinyal cıkacağını bilmeniz mümkün değil se elinizdeki ölcü aletini tam olarak tanımıyorsanız  ne gösterdiğini bilmiyorsanızda  kolay bir yöntem var  sağlam bir cihaz ile cıkan sinyali karşılaştırın  sağlam cihazda  skop hangi kademede  (bırakın  kac mikrovolt olduğunu)  ne kadar genlik görüyorsunuz   sağlam ile arızalıyı karşılaştırın ve sağlama göre ayarlamaya calışın 
inan  elinde  cok bin dolarlık cihazları olan teknisyenler bile bu yöntemi zaman zaman  kullanırlar zaten sizinde  amatör olarak bir skop ve telsizden  cok  daha fazla birşey  bilmenize de gerek yok   kulak ile ayarlamaktan  daha iyi sonuc verir  . skop ile hem alıcı hem verici  ayarı yapabilirsiniz . ama 20 mhz lik bir skop size hfde hizmet verebilecek fakat vhf veya uhf cihazlarda   cok hizmet vermeyecektir   ama  bu bahsettiğim  yöntem ile   alış hassasiyetini  istediğiniz her frekansta yapabileceksiniz cünkü peşinde olduğunuz  sinyal 1khz  ister 10mhzden yollansın ister 500mhzden zaten  .neyse  aslında tam olarak böylede  değil ama başlangıc olarak yetecektir  ilerde tamir  konusunda   başka bilgiler paylaşmak ümidiyle  73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #10 : 05 Kasım 2013, 20:24:09 »
işinize yaradımı  deneyen oldumu   sonuc nedir 73