Ana Sayfa > Haberiniz var mı? ***

BIRD 43 Wattmetre için Kademelendirme Devresi

<< < (2/5) > >>

TA8A:
Gültekin Hocam,

BIRD 43 ün şeması aşağıdadır. Burada kullanılan diyotun 1N21B olduğu söyleniyor. Ben bir elementin içini açtığımda 1N21, 1N31 serisi gibi göründüğünü söyleyebilirim. Şemaya baktığınızda maximum güçte diyot üzerinden 30 mikro amper akıyor. Biz ise ampertmetreyi şöntlediğimizden ampermetre maksimumu gösterdiğinde diyottan geçen bu akımı artırıyoruz. Mesela x5 kademesinde akımı 5 kat artırıyoruz. 10 kademesinde ise akımı 10 kat artırıyoruz. 10 kat artırdığımızda diyot üzerinden 30x10=300 mikro amper akım akacak. Bu diyotun özelliklerine baktığımda 10 mili ampere kadar sorun çıkmayacağını gördüm.

Gerilime gelince. Aşağıdaki şema tüm güçlerdeki elementlerde aynı. Böyle olunca gerilimin de sorun yaratmayacağı görülüyor.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A 

TA5AGC:
  Abi, bu önemli bilgiler için teşekkürümü baştan ediyorum. Ayrıca,
aşağıdaki 1N21B V-I grafiğinde, 0 - 300 µA bölgesinin yaklaşık doğrusal olduğu görülüyor.
   Buna göre, x10 kademesine kadar, ibre kademesi yaklaşık doğru olacaktır.

TA8A:
Genelde maximum x5 kullanmalarının bir sebebi de bu imiş demek ki. Teşekkürler hocam.

Artık bayram sırasında sizdekine kademe eklersiniz!!

73

Bilal Ekmekci, TA8A

TA3D:
Anladığım kadarı ile 100w lık 2-30 elementi 1kw lık elemente dönüştürebiliyoruz. Lakin beni aşar bu dönüşüm işi, 100w lık elementi de omuzlarım kesin. x5 x10 lazım.
Yüksek mertebelerdeki becerikli arkadaşlarımızdan ben yaparım diyen olursa Balıkesir'e geldiğinde çay söylerim, karnı aç ise yemek de söylerim. :)

TA2NC:
100w lik elemani omuzlama sansiniz yok.
Kaldirabileceginden daha yuksek bir akim degil daha dusuk bir akim geciriyorsunuz.
Bu yuzden olcmesi gerekenden daha dusuk bir watt olcmus oluyor..

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git