Mehmet Hocam,
1- Sizin osiloskopta şu durumda her kare sağa sola doğru 1 Volt olarak görünüyor. Bunu kanal Volt/div komütatörleri ile artırıp azaltabiliyor muyuz? Bir dener misiniz. Çünkü her kareyi 5 Volt yapabilirsek şekiller daha anlamlı olacak. Yapamaz isek başka bir yolunu arayacağım.
2- Önce diyot ölçtüğünüz resim ile başlayalım. Eğer siyah ucu katoda, kırmızıyı anoda bağlarsanız aşağıya inen ucun yukarıya döndüğünü göreceksiniz. Her kare 1 Volt olduğundan, yukarıya dönen ucun X ekseninde 0,6 volt civarına denk geldiğini göreceksiniz. Bu değer ölçtüğünüz diyotun iletim sırasındaki gerilim düşümünü gösterir. Bir tane 5 volttan düşük değeri olan zener diyot ölçtüğünüzde, bu defa geriye doğru aşağıya ikinci bir uç çıkacaktır. Eğer ölçtüğünüz zener 3,3 Voltluk ise, aşağıya dönen bu uç dördüncü karenin üçte birinde olacaktır. Eğer her kareyi 5 Volta ayarlayabilirsek, 20 volta kadar olan zener diyotların değerini ölçebilir hale geleceğiz.
3- Bu ölçtüğünüz diyot sağlamdır. Sağlam olmayan diyotun nasıl bir eğri çizdiğini görmek istiyorsanız, bu diyota 1K direnci bir defa paralel, sonra da seri bağlayıp ölçün. Çıkan eğrileri bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.
4- Transistörlere gelince. Transistörü biri zener, biri normal iki diyotu ters olarak seri bağlanmış olarak düşünürseniz iş kolaylaşır. Fakat bu seri bağlamada PNP transistör tipinde katotların, NPN transistör tipinde de anotların birleştirildiğini düşünün. Beyz emiter arası zener diyot ölçümü gösterir, Beyz kollektör arası normal diyot ölçümü gösterir. Kollektör emiter arası ise 0,6 volt iletim kısmı olmayan zener diyod gibi görünür. Kolektör emiter ölçerken parmağınızla kolektör beyzi kısa devre yaptığınızda, diğer tarafın iletime geçtiğini görürsünüz. Şeklin yarısı direnç gibi davranarak yukarı çıkar.
5- BD tipi transistörünüz muhtemelen sağlam. Bacaklarını BCE olarak kabul ettiğimizde PNP gibi görünüyor.
6- 2SC lerde ise şüphedeyim. Birinci resimde beyz emiter arası ölçümü normal. Her kare 1 volt sebebiyle ters iletim tarafı gitmiş sınıra dayanmış. Son iki resimdeki kollektör emiter ölçümlerinize dayanarak bu iki transistörün kollektör beyz arasının kısa devre olduğunu düşünüyorum. Çünkü kollektör emiter ölçümünde 0,6 volt iletim görmek normal değil.
Fakat öncelikle 1 nolu paragrafta belirttiğim şekilde her kareyi 5Volta çıkarabilirsek ölçümlerimiz daha iyi şeyler ifade eder.
Kolay gelsin.
73
Bilal Ekmekci, TA8A