Recep bey merhaba.
Güzel paylaşımınız için teşekkürler.
Çatıya anten kuramayan bir kişiyim. 5 katlı bir apartmanın 3. katında yaşıyorum. Çatı katlar dublex özel mülkiyet ayrıca özellikle telsize karşı olan komşular da var. Anten kuramadığım gibi, yükseklik nedeni ile doğru dürüst toprak da çekemiyorum. Bu nedenle bulunduğum odadan balkona uzanan 10m lik düz tel anten kullanıyorum. 1:9 , 1:6 ve 1:4 balunlarım mevcut (Aslında sizin verdiğiniz linkteki gibi, bu aletlere transformatör desek daha iyi olacak galiba, balun deyince balanced / unbalanced kavramları biraz karışıyor) ama bunları takınca benim dinlemem bayağı sağırlaşıyor. SWR düzeliyor ama sanırım bir miktar sinyal kaybına yol açıyorlar.
Ben de çözümü anten tunerde buldum. Bu tunerin düz tel (longwire) anten çıkışları var. Tuner kullandığım zaman fazla sinyal kaybı yaşamıyorum. QSO uzak mesafe rekorum Brezilya ile, 10.000 km civarı, balkondaki düz tel anten ve tüner ile yaptım. Bu setupla 4 ay içinde toplam 29 ülke ile QSO yaptım, bunların 16 tanesi karşılıklı QSL kartı ile ispatlanmış durumda.
Bu son yazdığım paragrafın konumuz ile ilgisi yok ama, tuner sevsek de sevmesek de amaca ulaşmak için mecburen kullanmak zorunda kalıyoruz. Yalnız, bu 1:49 balunu da uygun bir zamanda deneyeceğim.
73-Mete, TA3EP