Gönderen Konu: KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNA GÖRE ARAÇLARDA TELSİZ ANTENİ  (Okunma sayısı 410 defa)

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Arkadaşlar karayolları trafik kanuna göre araçlarda kullanılan 2 metre 70 cm ve hf antenlerinin ruhsata işlettilmesi kanuni bir zorunlulukmudur. değilmidir. bilgisi olan arkadaşımız varmı

Çevrimdışı TA4RA

Ynt: KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNA GÖRE ARAÇLARDA TELSİZ ANTENİ
« Yanıtla #1 : 30 Mayıs 2013, 23:12:30 »
Karayolları trafik kanunu 5. maddesine göre Emniyet Genel Müdürlüğüne verilen görev aşağıdaki gibidir. Ayrıca Emniyet genel müdürlüğünün yazdığı ve ekteki resimde görüleceği üzere araçlarımıza takacağımız antenler hususunda herhangi bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum.

b) Görev ve yetkiler:
1. Araçları, bu Kanuna göre araçlarda bulundurulması gerekli belge ve gereçleri, sürücüleri ve bunlara ait belgeleri,
sürücülerin ve karayolunu kullanan diğer kişilerin kurallara uyup uymadığını, trafik düzenlemelerinin ve çeşitli tesislerin bu
Kanun hükümlerine uygun olup olmadığını denetlemek,
R. Arda BAYIRLI

AYDIN-MERKEZ
KM37VU
37° 50' 51'' K
27° 49' 16'' D
Eski çağrı işaretim TB4COL

Çevrimdışı TA2RA

« Yanıtla #2 : 30 Mayıs 2013, 23:19:36 »
Beni 2011 yılının aralık ayında Tekirdağ Bölge Trafiğe bağlı ekip çevirdi.
Bir sürü sorgudan sonra , sadece anten takılı olduğu ve cihaz takılı olmadığı halde, bunun araca yapılan bir eklenti olduğunu ve ruhsata işletilmesi gerektiğini söyledi.
uzun bir savaştan sonra arabayı bağlamasına engel olduk da tekar Istanbul'a dönebildik.
Bunun üzerine TÜV ile yaptığım yazışmada bu konuda ellerinde herhangi bir bilgi ve yaptırım olmadığını dolayısı ile kendilerine bu şekilde gelen araçlarda herhangi bir ruhsata işlemenin aranmayacağını belirttiler. Karayolları kanununa baktığımda da bununla ilgili açık bir madde malesef bulamadım. Bir tek sorulabilecek yer belki bu tür tadilatlarda veya eklemelerde projeye onay veren ilgili oda olabilir. Açıkcası da fazla uğraşmadım. Ama o gece Tekirdağ'da canımızı haddinden fazla sıktıklarını söyleyebilirim.
Trafikle ilgili ceza maddelerinin yer aldığı listeyi incelerseniz belki bir bilgi bulabilirsiniz. Ben bulamadım.
Ona bakarsanız çoğu kişinin ön cama monte ettiği navigasyon cihazları bile kanundaki ceza maddeleri içinde sürücü görüşünü engelleyici ve dikkat dağıtıcı husus olarak geçiyormuş.

Mert ÇANAKCILARLI
KN40nx
Ataşehir - Istanbul
GSM : 0538 030 67 11

Çevrimdışı TA2RA

« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2013, 23:24:56 »
Sevgili Arda,

Bu yazı aslında her amatörün yanında bulundurup karşılaşılan aynı durumda gösterilmesi gereken bir yazı.
malesef hepimizin başına aynı soru ile karşılaşma gelmiştir. Bu yazı en azından telsizin kullanım amacı ve denetlenmesi ile ilgili bilgi veriyor.
Ama bu yazıda malesef yer almayan husus söz konusu durumun karayolları kanunu ile olan durumunu açıklamıyor düşüncesindeyim.
Acaba bir de o amaçla bir yazı yazılıp bilgi mi istenmeli.

Istanbul'dan sevgiler, kendine iyi bak.
Mert ÇANAKCILARLI
KN40nx
Ataşehir - Istanbul
GSM : 0538 030 67 11

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #4 : 30 Mayıs 2013, 23:37:22 »
Rıza hocam ekte gönderdiğiniz yazıda sağolun ama,benim yukarıda belirtiğim husus hakkında en ufak bir açıklayıcı hüküm yok sanki amatörlerin nasıl çalışacaklarını emniyet müdürlüğünün teyit yazısı gibi keşke karayolları trafik kanuna amatör telsizciler tarafından telsizlerine takılan antenlerin yine bu kanunun ilgili hükümlerine aykırı bir durum yoktur. deseydi daha anlaşılır olurdu.yazı bunu dikkate almamış bile teşekkür ediyorum

Çevrimdışı TA6ABT

« Yanıtla #5 : 30 Mayıs 2013, 23:41:14 »
Karayolları Trafik Kanununa bağlı yönetmeliğin 128. maddesinde araçların azami genişlik ve yükseliği belirtilmiştir. Araçların yüklü ve yüksüz yüksekliği (yerden) 4 metre ile sınırlandırılmıştır. Anten dahil aracınız 4 metreyi geçmiyorsa problem yok. Mevzuata göre 4 metreyi geçerse ağırlık ve boyutları bakımından izne tabi olursunuz. Karayolunu kullanabilmeniz için Ulaştırma Bakanlığından izin almanız gerekir.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #6 : 30 Mayıs 2013, 23:55:06 »
Benhür hocam bilgilendirme için teşekkürler,otomobil türü olan araçlarda 4 metre sınırını geçmesi çok zor,belki hf antenler için söz konusu olabilir
ama bir trafik polisi ruhsata işlettirmemişin kardeşim ceza yazılacak derse,4 metreyi geçmediği halde ne yapabilirizki,4 metre sınırını tabiki polis arkadaşımız bilir ama siz aracınızda 1.20 cm lik anten takmış giderken dur kardeşim sen bu anteni ruhsata işlettirmemisin dediği anda istediğin kadar sen 4 metre sınırından bahset dur.hayırlı çalışmalar 

Çevrimdışı TA6ABT

« Yanıtla #7 : 31 Mayıs 2013, 00:24:19 »
Abi ben trafik polisiyim, kendiniz ve karayolunu diğer kullananlar için tehlike oluşturmadıkça problem yok. 4 metreyi geçseniz de karayolunu kullanırken pratiken antenin tabanı arkada ise ucunu öne doğru, önde ise ucunu arkaya doğru hafif eğerek sabitlerseniz 4 metre sınırını geçmemiş olursunuz. Ruhsata işletme konusunun ayrıntısını tescilci arkadaşlarımdan sorup öğreneceğim. aldığım cevabı burdan iletirim. Ayrıca yukardaki yazı Emniyet genel müdürlüğünün amatör telsizcilik faaliyetlerini bilmeyen personelini bilgilendirmesi icin yazılmış yazı dır. Geçen seneye kadar ben de bu faaliyetlerden bi haberdim. Saygılar.

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #8 : 31 Mayıs 2013, 08:19:15 »
Basimdan iki kez anten ve cihaz konusunda sikintili olay gecti. Konunun acikliga (kismen de olsa)  kavusmasina baslangici saglayan TA3LL, Ömür Hüneröz arkadasimiza ve tum paylasimlara tesekkur ederim. Bahsedildigi gibi aracimizda yazinin bir kopyasini tasimakta fayda var.

Sanirim bu konunun da ince noktasi "common sense" denilen "mantikli yaklasim" dir. Bu hem bizlerin cihaz ve antenleri araclarimiza uygun noktalara; uygun sistemlerle montajimizi gerektirir; hem de trafik zabitasi ve TUV'un mantikli yaklasimini...

Mantikli yaklasim, ATAS-120 anteni tek miknatis ile on kaputun ustune takip da Cesme otoyolunda 120KM hizla gitmemektir.

Guvenli seyirler; bol DX dilerim...

Saglicakla, 73

Engin Candogan
ta2bu/4

PS: Tarama ozelliksiz amator cihaz kaldi mi acaba?

Çevrimdışı TA6MD

« Yanıtla #9 : 31 Mayıs 2013, 09:16:42 »
Yıllar önce araçtaki anten takılı olmayan önemlidir anten takılı olmayan anten tutacağı için (mıknatıslı değil kanala monte edilen türden) 2 saat polislerle mücadele etmem gerekti sonuçta galip çıktım ancak 2 saatime maloldu.
TA6MD
F.MURAT DEMİR

Çevrimdışı TA6ABT

« Yanıtla #10 : 31 Mayıs 2013, 09:31:25 »
Antenlerin araç tescil belgesi veya Trafik belgesine (ruhsat) işlenmediği cevabı aldım. Tabi diğer  hususlara dikkat etmek lazım.
73'ler

&Trafik Kurallarına Saygı İnsanlığa Saygıdır&
&Emniyet Kemerinizi Bağlayın Hayata Bağlanın&

Çevrimdışı TA4RA

« Yanıtla #11 : 31 Mayıs 2013, 16:33:15 »
Araçlar üzerinde meydana gelebilecek teknik ve hukuki değişikliklerin takibi Karayolları Trafik kanununa göre Emniyet Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda (5. madde'nin aşağıdaki ek fıkrası). Emniyetten Ömür HÜNERÖZ'e verilen cevaba göre Emniyet kendi personeline amatörlere karışmayın diyor. Dolayısı ile bu yazıyı araçlarımızın bi kenarında bulundurursak bi sorun çıkmayacağı kanaatindeyim. Hatta Ömür Bey'in jandarma genel komutanlığı ile yaptığı yazışmayı da ekliyorum.

(Ek fıkra: 25/6/2010-6001/35 md.) Sürücülere ait bilgilerde meydana gelebilecek değişiklikler ve araçlar üzerinde  meydana gelebilecek teknik veya hukukî değişiklikler ile haciz, rehin, ihtiyatî tedbir ve belge iptali gibi kısıtlayıcı şerhlerin; elektronik ortamda tutulan siciller üzerine işlenilmesi ve kaldırılması işlemleri, bu değişiklik veya şerhlere karar veren yargı ve icra birimleri ile kamu kurum veya kuruluşları tarafından elektronik sistemle yapılabilir. Sürücü belgesi ve tescil işlemlerine esas teşkil edecek bilgiler, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ilgili kamu kurum veya kuruluşlarından
elektronik sistemle temin edilebilir veya kanunlardaki istisnalar hariç olmak üzere bu amaçla sınırlı olarak paylaşılabilir. Bu fıkraya ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikte belirlenir
R. Arda BAYIRLI

AYDIN-MERKEZ
KM37VU
37° 50' 51'' K
27° 49' 16'' D
Eski çağrı işaretim TB4COL

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #12 : 31 Mayıs 2013, 17:03:51 »
Arkadaşlar Selamlar,

Vallahi araca anten takmayı düşündüğüm şu günlerde ilaç gibi geldi. Hatta birer yazıcı çıktısı alıp araca bile koyuyorum .
tekrar teşekkürler.
Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #13 : 04 Haziran 2013, 21:13:16 »
Emin ve diger arkadaslarimiz ,
Konuya ait olarak paylasilan dokümanlar için teşekkürler.
Bu yazişma bana bir seyleri cagristirdi.
evvel zaman içinde 12 Sep. bir veya iki yil sonrasinda İstanbul disina is seyahati yaparken kusadasi na gelmeden Askeri cevirme ile karsilastik, neyse kimlikler ve telsiz modem uzerinden sorgulama ve sonrasında arac aramasi yapildi, hersey tamam ama arac icinde bir adet durbun cikti.Bildigin durbün : Er astsubayina soruyor durbun bulduk ne yapacagiz, o da soralim diyor ve bize :'' Bunun yasaklık derecesini biliyormusunuz?
Beraber oldugumuz sirket mudurune baktim astsubaya baktim hemen yapistirdim cevabi ÜÇ dedim.Asker ve astsubay aldi cevabi ,er  astsubaya döndü üç müş dedi ,astsubay  bize ''  tamam o zaman gidebilirsiniz '' dedi .
Aradan bunca zaman gecti unutmadim.Sanki bir desem veya beş desem ne olacakti ya!
Bir anlasak niye ve neye istinaden soruldu.
Cevap yok, tek şey var karşindaki kişi  işi anlamazsa yassak hemşerim der çıkar işin içinden.
Sen karşındakinin  birşeyi   ne kadar anladiğini bileceksin.
73 de TA2BN