Gönderen Konu: TRAC 72 yıllığındaki FM Verici  (Okunma sayısı 356 defa)

Çevrimdışı TA1DB

TRAC 72 yıllığındaki FM Verici
« : 18 Nisan 2013, 16:39:11 »
TRAC'ın 1972 yıllığındaki "fm verici" devresini hatırlayan varmı diye sorayım ben de :)

Benim hayatımda çok hoş anısı vardır. O vericinin baskı devresi de cemiyette yapılmış satılıyordu. Selanik pasajına girişte sola dönünce köşe dükkan da Dündar Sabisd'in miydi, orada da hem TRAC mecmuaları hem de bu devreler malzemeleri satılıyordu.

Aldım monte ettim tabii çalışmadı :)

Aradan 6 yıl geçti Tübitak'ta bir projede verici gerekti, çıkardım hurdaların arasından, baktım bir transistörü ters takmışım. Düzelttim, devre çalıştı. Ve o vericiyle biz Türkiye'nin ilk milli sayısal kripto cihazını geliştirip test ettik.

Ben de özlüyorum eskiyi!

73,
TA1DB Murat

« Son Düzenleme: 19 Nisan 2013, 14:15:57 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA3EP

TRAC 72 yıllığındaki FM Verici
« Yanıtla #1 : 18 Nisan 2013, 16:51:30 »
O fm vericiyi ben de yaptım. Ben baskılı devreyi ev adresine posta ile istemiştim gelmişti. Benimki ilk yaptığımda çalıştı :) Sonra fm olayı beni kesmedi, bobinle oynayıp sesimi TV den çıkartmıştım :) Yaptığım "denemeler" de sesim komşuların TV den duyulmuş. Komşumuz emekli öğretmen teyze gelip kulağımı çekmişti, beni polise vermekle tehdit etmişti... Aslında benimle sorunu yoktu da, TV si bozulur diye korkuyordu (Allah rahmet eylesin)... Bu işler olduğunda 12-13 yaşlarında idim (60 doğumluyum)

Benim ilk yaptığım devre kanarya sesli kapı zilidir. 1970 yılında, yine TRAC daki bir devreden, bir parça mika üzerine delikler delerek monte etmiştim ve bu zil hala daha annemin evinde aktif halde çalışmaktadır.
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2013, 14:16:21 Gönderen: TA8A »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

Ynt: TRAC 72 yıllığındaki FM Verici
« Yanıtla #2 : 04 Mayıs 2013, 13:38:07 »
Bahsi geçen FM verici aşağıdadır.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #3 : 04 Mayıs 2013, 13:57:44 »
Bilal Bey,
İyi günler,
Bahsi geçen vericiden iki tane yaptım.
2km kadar müzik yayını yapmıştım o zamanlar.
Çok net, pırılpırıl bir sesle..
NOT: Nasipse yarın (05.05.2013) G. Antep'e gelmeyi planlıyorum, merhaba demek isterim.
selam ve sevgilerimle.
Yasar GOCET
TA3D/5

Çevrimdışı TA1DB

« Yanıtla #4 : 04 Mayıs 2013, 14:28:12 »
Bilal Amca,

Sen çok yaşa! Beni çok sevindirdin, mutlu ettin.
Harika bir hediye oldu bu bana, Çok teşekkür ederim.

73, Yeğenin Murat :)

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #5 : 04 Mayıs 2013, 14:42:59 »
Bazı ayrıntıları henüz hatırlıyorum...

AF 115 bulamamıştım, İzmir ziyaretleri esnasında Şurgun Elektronikten (şimdiki beyaz eşya satan şurgun değil, o zamanlar Çankayada eski emniyet md orada bir şurgun vardı, transformatör ve elektronik parça satardı) AF 116 almıştım, onlar da gayet güzel çalışmıştı. OA85 diyotlar yerine de AA119 kullanmıştım.

Yazıda R14 direnci 0,5 W falan olsun diyordu, yarım watlık direnç bulamamıştım, onun yerine devasa bir 5 w direnç bulup takmıştım :) O zamanlar dirençleri paralel - seri bağlama işlerini henüz bilmiyordum :)

Pikap ucu bağlanan yerde, pikaplardan elde edilen ses eğrilerini düzeltmek için konulmuş 4 adet direnç ve 1 adet kondansatör var, eğer pikap bağlamayacaksanız onları takmak gerekmiyor. Ben yine de kasıp onları da monte etmiştim. Hiç pikap bağlamadım :) Mikrofon ile sesi gerçekten çok net ve güzeldi.

Bobinin B ile C noktası arasını 1 veya 2 tur kısa devre edip azaltırsanız, sesiniz o zamanki TRT1 TV yayınları üzerinden duyuluyordu. Çocuk aklı, bu şekilde yayın yapmayı çok seviyordum :) O zamanki komşularımız sanırım benim sesimi ezberlemişlerdir :)
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #6 : 04 Mayıs 2013, 14:59:16 »
Şimdi buldum, yeni Şurgun, o aynı Şurgun imiş, firma babadan oğula geçmiş ve branş değiştirmişler...

http://ya2004.yeniasir.com.tr/04/20/index.php3?kat=ege&sayfa=alisveris5&bolum=guide
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #7 : 04 Mayıs 2013, 16:30:22 »
merhaba.
bu fm vericiyi bende yapmıştım.
ama denemek için gizlice fındık bahçesine girdim. vericiyi fındık dalına astım. alıcı radyoyu elime aldım ve uzaklaştım. bahçenin sonu geldigi halde ses hala duyuluyordu.
yani mesafesini keşfedememiştim.
herkese 73
de ta7bb

Çevrimdışı TA1DB

« Yanıtla #8 : 05 Mayıs 2013, 07:28:40 »
Hadi bakalım şimdi bir uzmanlık sorusu;
Bu vericinin çıkış empedansını nasıl hesaplarız?
Bu vericiden en fazla ne çıkış gücü alabiliriz?
Bir fikri olan var mı?

73, Mura