Gönderen Konu: MFJ 269 ile bobin ölçümü  (Okunma sayısı 163 defa)

Çevrimdışı TA8AT

MFJ 269 ile bobin ölçümü
« : 04 Nisan 2013, 20:23:02 »
Değerli arkadaşlar. MFJ 269 anten analizörle kristal ölçümünü görmüştüm. Malumunuz bu ölçüm cihazının endüktans, kapasitans gibi kademeleride var. Ben kendi sardığımız 10.7mhz muayyenlerin bobin değerlerini bu cihazla ölçtüğümde analizörle bobine uygulanan frekans değiştikçe bobinin değeride değişiyor.
Butür ekipmanlarla muayyenlerin pratik testi varmıdır? Nasıl yapılır?
Youtube'ta  mfj'nin temsilcisi japon bir arkadaşın kristal testini izlemiştim.
Şimdi burada muayyende iş değişiyor. Birincisi muayyenin kendi frekansı var (10.7) gibi. Birde muayyen trafo gibi primer sekonder ayrı ayrı uçları mevcut.
Analizör ile bu tür ölçüm nekadar doğru? Yoksa böyle bir ölçüm yöntemi bu eleman için yanlış olup klasik lcr metre ile bobin değerinin ölçülmesi dahamı doğru?
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

Ynt: MFJ 269 ile bobin ölçümü
« Yanıtla #1 : 04 Nisan 2013, 22:24:54 »
Onur Amca,

MFJ-269 un kitabında bobin ölçerken kullanacağınız frekansa yakın değerde ölçün diyor. Uçları fazla uzun bağlamayın diyor. Bunlara dikkat etmek lazım diye düşünüyorum.

Cihaz bobini ölçüyorsa ve kullanımını doğru yapıyorsak ölçtüğümüz değer doğrudur. Primeri ölçersin bir sonuç verir, sekonderi ölçersin bir sonuç verir. Hepsi doğrudur. Yalnız sendeki muayyenleri ölçüyorsan altlarında kondansatör olup olmadığına bakmak lazım. Ayrıca sarımların ne şekilde olduğunu bilmek lazım. Mesela 10.7 MHz. bobinlerin radyolarda en sonda oran dedektöründen önce kullanılanında (turuncu, kahve veya siyah) üç sargı vardır. Primeri tek başınadır. Fakat sekonderinin tam orta ucundan ayrıca bir sargı ile dışarı çıkar. Şimdi bu beş ucun  hangileri olduğunu bilmez isen bu bobini nasıl ölçeceksin? En sağlamı bobinini kendin sarmak.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1DX

Ynt: MFJ 269 ile bobin ölçümü
« Yanıtla #2 : 05 Nisan 2013, 11:37:29 »
SARK 100 diye bir analizör var, EBAY de nakliye dahil 100 dolar civarında fiyatlara satılıyor, bir adet de ben sipariş verdim..

Kullanım klavuzunda çeşitli ölçümler hakkında bilgi vermiş, ben de merak ederdim, sanırım cihaz gelince bende ölçebileceğim.

http://www.ea4frb.eu/antenna-analyzers/sark100/SARK100-User_Manual.pdf?attredirects=0&d=1

http://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxlYTRmcmJ8Z3g6Y2MxMzgyNTM4NmU2NGE2