Merhaba,
DNS olarak ne olduğunuzu bilmediğiniz rakamları girmek çok tehlikeli olabilir.
Bu yüzden bu mesajı yazmak istedim.
Siz bir siteye girmek istediğinizde, sitenin adını yazarsınız. Bilgisayarınız ise, o sitenin bulunduğu bilgisayarın IP adresini bilmek zorundadır. DNS adı verilen bilgisayara bu isme sahip bilgisayarın IP adresi sorulur ve bilgisayarınız o IP li adrese bağlanır.
Eğer bilgisayarınızın bu IP sorduğu, DNS denen bilgisayar kötü niyetli biri tarafından yönetiliyorsa, örneğin siz
www.parabank.com.tr yazdığınızda, buranın IP adresi olarak size, kendi kurduğu sahte "parabank" sitesini gösterebilir. Güzel bir kurgu ile, sizin ruhunuz bile duymadan, parabank'taki hesabınızı boşaltabilir. Salt bu da değil, Örneğin bilgisayarınıza, güvenliymiş gibi, sizin haberiniz olmadan yazılım yüklenmesinde rol oynayabilir. Hiç biri değilse, sizin hangi sitelere girdiğinizin, hangisinde ne kadar kaldığınızın çetelesini tutabilir. Uzun sözün kısası, "sakat" bir DNS adresi girmek, "sakat" bir iştir.
Peki, DNS olarak ne girmeliyiz?
Normal olarak DNS yazan yere, "varsayılan ağ geçidi" yazan yerdeki değerin aynısını girmeliyiz. Ama bu kimi sorunlar çıkartıyor. Şöyle ki:
Mahkemelerimiz kamuoyunda tartışılır bir şekilde, kimi web sitelerine girişi yasaklıyor. Servis sağlayıcılar da kendi DNS lerini "kötü amaçlı DNS" gibi işetip, siz bu yasak sitelere girmek istediğinizde, sizi (yukarıdaki banka örneğindeki misal) BAŞKA BİR SİTEYE yönlendiriyor. Burada da "bu siteye girmek yasaktır" nev'inden bir şeyler yazıyor.
Bu yüzden insanlarımız iletişim özgürlüğünü öne sürerek bu sitelere girmek istediğinden, ISP nin verdiği DNS'i girmek istemiyor.
Bu durumda insanlar da, KÖTÜ NİYETLİ OLMAYAN DNS'ler yazmak istiyor.
İlk zamanlarda istedikleri DNS'leri yazıyorlardı, Ancak sonra DNS sahipleri aşırı trafikten dolayı kendi müşterileri dışındakilerinin bağlanmasını engelledi.
Bunun üzerinde de, hotmail, google, youtube gibi, ücretsiz bir hizmet türü ortaya çıktı: DNS HİZMETİ
Bunu ilk olarak OPENDNS adlı kurum yaptı. Para kazanacağı yer, siz yanlış bir adres girdiğinizde size reklam göstermek şeklinde. Kadir Bey'in verdiği DNS'ler de OPENDNS adlı kuruma ait. Güvenilirdir. Sadece hatalı bir isim yazdığınızda size sayfa yok mesajında reklam gösterir.
Sonra GOOGLE'ın da benzer hizmet verdiğini duyduk. Onun da adresi 8.8.4.4 Daha akılda kalıcı olduğundan bu da oldukça populer oldu. Bu da güvenilirdir, ayrıca reklam falan da vermez. Bunun kazanç kaynağı ise, sizin hangi sitelere girdiğinizin çetelesini tutup bundan faydalanmak şeklindedir. Size zararı olan bir şey değil; zira örneğin X sitesine kaç kişi girdi diye bakar, Kimler girdi diye bakmaz. Ya da falanca adam nerelere girdi diye bakmaz.
Dolayısı ile Kadir Bey'in verdiği DNS adreslerini girin, 8.8.4.4 girin (sadece üsttekini girmeniz yeterlidir, ikisini de girmenize gerek yok) hangisi işinizi görüyorsa kullanın.
73