Gönderen Konu: Li-ion Batarya şarjı  (Okunma sayısı 184 defa)

Çevrimdışı TA7R

Li-ion Batarya şarjı
« : 12 Kasım 2012, 17:50:24 »
Merhaba , çinden getittiğim  Ft-60 ımın bataryası bitti 7.2v 1400  mA  Nihm idi . Ancak tam şarj edince 8.7V veriyordu , üzerinde durmadım. Batarya 3 yıl içinde bitince ( aslında bu da normal sayılır) şarj cihazını ölçtüm , 16 volt çıkışı varmış , yani 7.2v batarya için çok fazla ..
Yeni 7.2V 2400 mA li-ion batarya aldım , şarj chazı için çinlinin önerdiği alete bu defa güvenemedim , ne voltajı belli ne akım gücü .  Ebay den başka bir çinliden 8.4V 1500mA şarj cihazı aldım , hiç şarj olmadı cihaz yük altında 6 volta düşüyor. Akıllı şarj cihazı lipo liion nihm şar eden imax marka bir alet aldım bu da şarj etmiyor.
Bu bataryayı en sağlıklı nasıl bir şarj cihazıyla , kaç volt ve kaç amperle ne kadar sürede şarj etmem gerektiğini , tam dolu 7.2v bir li-ion bataryanın tam şarjlı halinde 7.2V mu yoksa daha yüksek bir değerde mi olması gerektiğini bilen arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.
73 ...

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: Li-ion Batarya şarjı
« Yanıtla #1 : 13 Kasım 2012, 09:26:56 »
Bataryaların üzerlerinde yazan gerilimler nominal gerilimleridir. Ni-MH piller 1.0 ile 1.4v arasında kullanılırlar. 1voltun aşağısına deşarj etmek pilin ömrünü kısaltırken, 1.4voltun üzerine şarj etmek yine ömrünü çok kısaltmanın yanında patlamasına dahi yol açabilir. ilk kullandığınız sistem nasıl bi sistem bilmiyorum ancak adaptör çıkışı ise ve arada bir şarj standı var ise belki regüle devresini standın içine koymuşlardır. aksi halde sizin de dediğiniz gibi tehlikeli bi sistem.

Gelelim Li-Ion pillere, bu piller en tehlikeli pil türlerinden biridir. 3 voltun altına deşarj ederseniz ölür(bazı kaynaklarda 2.75 diye geçer), 4.1(4.2v lipo bataryalar içindir) voltun üzerine şarj ederseniz, affı yoktur, ciddi şekilde patlar. yaralanmanıza sebep olabilir. Li-Ion bataryaların şarjı normal akım veya gerilim regülasyonu yoluyla yapılmaz, şarj işlemi kendi içinde farklı kademeler içerir. mesela fazla deşarj olmuş bi bataryayı normal şarja takarsanız çok kısa sürede patlar. Bu yüzden bu pilleri kendiniz şarj etmeyi denemeyin.
Sorununuz büyük ihtimalle ya pilleriniz ölmüş yada balanslı şarj edilmemişler, bu sebeple hücreler şarj olamıyor, ulaşabilirseniz hücreleri ayrı ayrı şarj etmeyi deneyin ancak batarya kapalıysa yapacak birşey yok.

Cihaz Imax B6 ise şu şekilde şarj edebilmeniz gerekli: User Set-Program menüsüne girin, bu menüden safety timer özelliğini kontrol edin, çok kısa bir süreyse şarj tamamlanmadan kesiyor olabilir. Başlangıçta düşük bi akımla şarj etmeyi deneyin, bu yüzden uzun bir süre seçin, mesela 400dk, Aynı Şekilde Capacity Cut-Off u batarya kapasitesinin %15-20 kadar üzerine ayarlayın. Daha sonra Program Select kısmından LiIo ya gelin, eğer LiPo çıkıyorsa bunu da User Set-Program menüsünden ayarlayacaksınız. LiPo Charge sekmesi altındaki akım değeri bataryanın max şarj akımıdır. Bunu ilk denemeniz için 0.3-0.4A gibi bir değere ayarlayın, daha sonra hücreleri tek tek bağlıyorsanız 3.6, eğer direk batarya girişine bağlamışsanız 7.2v a ayarlayarak start tuşunu basılı tutun. bağlantıyı kontrol edecek ve doğruysa şarja başlayacak. ekranda o anki şarj akımını batarya gerilimini ve o ana kadar pile yüklenen kapasiteyi göreceksiniz. bu değeri sık sık takip etmenizde yarar var. böylece sorunun ne olduğu konusunda bazı yorumlar yapabiliriz. pili özellikle ilk şarjda sık sık elle ve gözle kontrol edin, çok az bir ısınmanın dışında, ciddi bir ısınma hissederseniz veya pilde en ufak bir şişme hissederseniz derhal şarjdan çıkartın ve yangın ve herhangi birini yaralama tehlikesi olmayan balkon, kapı önü vs biyere koyup uzaklaşın.

2 hücrelik bir Li-Ion batarya tam şarjlı halde iken 8.2V olur.

Çevrimdışı TA2JA

« Yanıtla #2 : 13 Kasım 2012, 14:10:14 »
Elinize sağlık.

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #3 : 13 Kasım 2012, 17:44:16 »
Mutlu bey, kıymetli bilgiler ve zahmetiniz için çok teşekkür ederim. Sanırım bendeki imaxb6 (koyduğunuz resimdekinin aynısı) arızalı veya batarya arızalı . şarja başlıyor 1 dkk sonra şarj full yazıp kesiyor ,ayarlar sizin de yazdığınız şekilde . bataryayı 7.4 volta kadar  8 volt ayarlı güç kaynağıyla şarj ediyorum 5-6 saatte bitiyor . Battery case istedim olmazsa tek tek pil takacağım , sağolun 73 ler ...

Çevrimdışı TA8O_SK

« Yanıtla #4 : 14 Kasım 2012, 18:31:51 »
Ahmet bey ft-60 ta öyle acayip batarya koymuşlarki akıllara zarar..
Ni-mh pilleri şarj eden Hızlı şarj cihazı ile birlikte li-on 2400 mah batarya satıyor çinliler.
Ama bu bunu şarj edermi etmezmi diye birşeyden bahsetmiyorlar.. Yanında satıyorlar sadece..
Birde satılan pillerde bir gariplik var.  şarj edilirken ulaşması gereken değere ulaşmıyorlar.
İncelediğim iki farklı batarya ayrı ayrı değerler gösteriyor.

VAC-20 ile yaptığım şarj da;
Birtanesi 3 saat 50 dakikakanın sonunda (normal şarj süresi 3 saat 30 dakika)  8:95 voltta kaldı ve bayaa ısındı.
Kendim çıkarmak zorunda kaldım artık.. Ulaşması gereken 9.5volta ulaşmadı ve kaldı öylece. Pil sağlam  her şey normal. 3 gün gidiyor.

Diğer batarya ise 1 saatin sonunda doldu dedi. Voltajını belirli aralıklarla takip ettiğimde bakıyorumki voltaj başını alıp gidiyor.
Şarj cihazıda doldu diyor.. Bu bataryamda sağlam 3 gün gidiyor.

Üretilen bataryalar şarjda normal davranış sergilemiyorlar maalesef..
Cihazın üzerinde şarj etmek için Yanında 200 miliamperlik adaptör vermişler  7- 8 saat tuttunuzmu şarjı full doluyor..
En kesin çözüm bu gözüküyor..

Gelelim Li-ion'a ;
Mavi uygulanan voltaj kırmızı pil voltajı. Bakarsan sürekli bir voltaj uygulanmamış.
Pil Önce yavaş yavaş kendine getirtiliyor sonra tam şarj uygulanıyor istenilen değere ulaşmaya yakın
akım düşürülerek yavaş yavaş şarj ugulanıp max seviyeye çıkarılıyor..
Li-ion şarj kolay iş değil anlayacağın.

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #5 : 14 Kasım 2012, 20:46:56 »
İrfan bey ben de liion için sattıkları şarj cihazıyla nihm için sattıklarının aynı olduğunu görünce almaktan vaz geçtim , zaten bende bir adet var ve 16v çıkış voltajı anormal . Liionu boşuna almış olduk , dolduramayacağız anlaşılan sağlık olsun , ft60 iyi cihaz aslında ...
73 ler teşekkürler .

Çevrimdışı TA8O_SK

« Yanıtla #6 : 14 Kasım 2012, 22:25:56 »
Bataryası ucuz ve 3 gün gidiyor , Ses tuşunu belinizde iken bile kıvırabiliyorsunuz , klipsi harika ve  5w ...
Bencede güzel cihaz..