Merhabalar
aranıza yeni katılmış bir amator olarak epey uzun biz zamandır dinlemedeyim, sinava hazirlanırken yavas yavas hazırlıklarımı yapıp dinleyebildiğim kadar bilgi araştırabileceğim kadarda kaynak araştırması yaptım ve yapmaya devam ediyorum, bu güzel site sayesinde bütün zamanımı burada yeni bilgiler okuyarak öğrenerek geçiriyorum.
sizlere sormak ve bilgi almak istediğim bir konu var, kısıtlı yer imkanımdan dolayı Hf de kullanmak üzere multi band çalışan vertical bir anten almıştım, ve 2 ay önce bu anteni kurduğumdan beri 40, ve 10 metreleri dinlemeye çalışıyorum. antenim diamond bb7v, ilk kurduğum günden beri 7092 de neredeyse anlaşılabilir olarak hiçbirşey duyamamıştım, çoğunlukla 7070 civarlarında rusya istasyonlarının konuşmalarını tam olmasada anlaşılabilir şekilde duyabilmiş onun dışında hiç bir şeyi anlaşılır netlikte dinleyememiştim.
Cihaz olarak da Kenwood ts-690S kullanmaktayım. ayrı bir SWR ölçerim yok yalnız cihaz üzerindeki SWr göstergesinde bir anormallik yaşıyorum, Cihaz göstergesi genelde 1.4 ile 2.0 arasında bandlara göre değişik SWR ler gösteriyor fakat, SWR si 1.1 olan CB antenimi bu cihaza taktığımda da SWR olarak 1.6 gösteriyor. Tekrar CB cihazıma taktığımda hem CB Telsizim 1.1 yada 1.2 gösteriyor hemde harici SWR metrem (cb de kullandığım) 1.1 ve 1.2 değerleri gösteriyor.
o yüzden Kenwood Hf cihazımın SWR ölçümünün doğru olup olmadığını bilemiyorum. Neyse;
Dün Oturduğum bölgede Elektrik kesintisi oldu. (Göztepe/Merdivenköy) hemen elektriksiz ortamda bir test yapmak için cihazın başına oturduğumda (cihazlarımı toplamda 70A güç aldığım 6A lık 15 adet BB aküden beslemekteyim) 7092 de çok net olarak 7 nci bölge ve 1 nci bölgeden iki amatörün konuşmalarını dinleyebildim, bir ara QRM artsada bir kaç tanede sadece çağrı duyabildim.
bu şekilde bir olay neyi yanlış yaptığımın göstergesidir acaba ? antenimi çatıda kendi yaptığım bir demir konstrukyonla beton bölüme takmıştım, cb antenimde de hf antenimdede Yıldırım konnektörü kullanmaktayım ve bu konnektörlerden direk bir kablo ile binanın asansör iskeletine yapılmış olan topraklamaya irtibat sağlamış durumdayım.
aküleri, cihazları kullanmadığım zamanlarda şarj ediyorum onun dışında cihazlar devrede iken herhangi bir şebeke bağlantısı bulunmamaktadır.
bu konuda tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum. saygılarımla.
TA2ADN