Gönderen Konu: DIAMOND BB7V VE SEBEKE ELEKTRIGI ARASINDAKI ILISKI  (Okunma sayısı 420 defa)

Çevrimdışı TA2ADN

DIAMOND BB7V VE SEBEKE ELEKTRIGI ARASINDAKI ILISKI
« : 06 Ağustos 2012, 15:46:25 »
Merhabalar
aranıza yeni katılmış bir amator olarak epey uzun biz zamandır dinlemedeyim, sinava hazirlanırken yavas yavas hazırlıklarımı yapıp dinleyebildiğim kadar bilgi araştırabileceğim kadarda kaynak araştırması yaptım ve yapmaya devam ediyorum, bu güzel site sayesinde bütün zamanımı burada yeni bilgiler okuyarak öğrenerek geçiriyorum.

sizlere sormak ve bilgi almak istediğim bir konu var, kısıtlı yer imkanımdan dolayı Hf de kullanmak üzere multi band çalışan vertical bir anten almıştım, ve 2 ay önce bu anteni kurduğumdan beri 40,  ve 10 metreleri dinlemeye çalışıyorum. antenim diamond bb7v, ilk kurduğum günden beri 7092 de neredeyse anlaşılabilir olarak hiçbirşey duyamamıştım, çoğunlukla 7070 civarlarında rusya istasyonlarının konuşmalarını tam olmasada anlaşılabilir şekilde duyabilmiş onun dışında hiç bir şeyi anlaşılır netlikte dinleyememiştim.

Cihaz olarak da Kenwood ts-690S kullanmaktayım. ayrı bir SWR ölçerim yok yalnız cihaz üzerindeki SWr göstergesinde bir anormallik yaşıyorum, Cihaz göstergesi genelde 1.4 ile 2.0 arasında bandlara göre değişik SWR ler gösteriyor fakat, SWR si 1.1 olan CB antenimi bu cihaza taktığımda da SWR olarak 1.6 gösteriyor. Tekrar CB cihazıma taktığımda hem CB Telsizim 1.1 yada 1.2 gösteriyor hemde harici SWR metrem (cb de kullandığım) 1.1 ve 1.2 değerleri gösteriyor.

o yüzden Kenwood Hf cihazımın SWR ölçümünün doğru olup olmadığını bilemiyorum. Neyse;

Dün Oturduğum bölgede Elektrik kesintisi oldu. (Göztepe/Merdivenköy) hemen elektriksiz ortamda bir test yapmak için cihazın başına oturduğumda (cihazlarımı toplamda 70A güç aldığım 6A lık 15 adet BB aküden beslemekteyim) 7092 de çok net olarak 7 nci bölge ve 1 nci bölgeden iki amatörün konuşmalarını dinleyebildim, bir ara QRM artsada bir kaç tanede sadece çağrı duyabildim.

bu şekilde bir olay neyi yanlış yaptığımın göstergesidir acaba ? antenimi çatıda kendi yaptığım bir demir konstrukyonla beton bölüme takmıştım, cb antenimde de hf antenimdede Yıldırım konnektörü kullanmaktayım ve bu konnektörlerden direk bir kablo ile binanın asansör iskeletine yapılmış olan topraklamaya irtibat sağlamış durumdayım.

aküleri, cihazları kullanmadığım zamanlarda şarj ediyorum onun dışında cihazlar devrede iken herhangi bir şebeke bağlantısı bulunmamaktadır.

bu konuda tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum. saygılarımla.
TA2ADN
TA2ADN
TOLGA AYDIN
KN40MX

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: DIAMOND BB7V VE SEBEKE ELEKTRIGI ARASINDAKI ILISKI
« Yanıtla #1 : 06 Ağustos 2012, 17:27:18 »
Tolga Bey Selamlar,

Elinizdeki mevcut anten 14 mhz ve üzerinde çalışabilir iken daha düşük frekanslarda malesef gönderme olarak başarılı bir anten değil. Bu  anteni beğenip yorum yapmışlığım vardır. yanlız antenin beğendiğim yönü kolay kurulması, yüksek güce dayanabilmesi, ve tüm amatör bantlarında çalıştığı söylemi iledir.
Her ne kadar çalışıyor gibi görünse de bu anten özellikle 14 Mhz nin altında dummyload gibi etki göstermektedir. SWR metre konusuna hiç girmeden sadece anten ile ilgili görüşüm budur.

SWR için başka bir bilinen alet ile ölçüp karar vermek en doğrusu olacaktır.

Fakat alıcı konusunda yaşamış olduklarınız bu güne kadar yaşadığım problemlere benzememekte. Tahminen aynı bölgede oturmaktayız. Bizim bölgelerde çatılarda malesef GSM aktarıcı istasyonları görmekteyim . Tabiki bunlar elektrik kesilse bile devrede olacaklarından malesef sorununuz bu ise size önerilerim azalacak.
Daha ilerisi için belki yüz yüze konuşmakta gerekecektir.

Saygı ve sevgilerimle

Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2ADN

« Yanıtla #2 : 06 Ağustos 2012, 18:02:08 »
Bilgi İçin Teşekkür ederim, henüz gönderme yapmadığım için gönderme konusunda tecrübem olmadı Cb frekanslarında cb anteni ile test amaçlı göndermeler yapmıştım ama onda da SWR ile uyuşmazlık olduğu için problem çıkacağını düşünerek devam etmedim. 20m üstünde dediğiniz gibiyse çok yanlış yapmışım, anlaşılan hf için acele etmişim gibi gözüküyor.

bir başka yurt dışı sitesinde de antenin yer seviyesinden yukarıya doğru çıkarıldıkça swr değerlerinin ve performansının düştüğü bilgisi yazıyor, acaba bu anten mobil çalışmalar içinmi yapılmış diye düşünmeye başladım şimdi.

elektriksel problemim konusunda bir iki deneme yapacağım, kendi dairemin elektriğini kesip bir iki deneme daha yapmayı düşünüyorum, anten kablolarımın güzergahlarını tekrar kontrol edip kabloların yakınlarındaki priz elektrik kablosu, çoklu priz gibi elemanların bu karışıklığa etkisi olabilirmi acaba ?

cihazımıda gün geçtikçe daha iyi öğrenmeye çalışıyorum, 690s auto anten tuner içerir diyor, düğmeleri ve herşeyi mevcut fakat kullanım kılavuzunda auto yada manuel mod seçmede anten tuner bölümüde sanki anten tuner yokmuş gibi gözüküyor. kılavuzda yine swr 3 ün üzerine çıktığında otomatik devreye girer ibaresi var ama 2.0 da yüksek SWR olarak değerlendirildiğini düşünüyorum. (forum ve anten çalışmaları sırasındao kuduğum makaleler kaynaklar) ama kılavuzunda 3.0 dan sonra otomatik devreye girer ibaresi var dediğim gibi.

neyse daha yolun başındayım bir kaç deneme daha yapayım sonuçları yazarım, bu şekilde sizlerden de bilgiler öğrendikçe daha iyi olacağımı düşünmekteyim.

bilgiler için tekrar teşekkür ederim Emin bey inşallah havadan da karadan da görüşürüz. 73

TA2ADN
TOLGA AYDIN
KN40MX

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #3 : 06 Ağustos 2012, 23:09:04 »
Yıldırım konnektörlerinin topraklamasını iptal edip denediniz mi acaba ?
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2ADN

« Yanıtla #4 : 07 Ağustos 2012, 10:55:44 »
Merhaba tekrar,
Murat bey yıldırım konnectorunden yaptığım topraklamayı iptal etmedim henuz, dün kendi dairemdeki elektrik denemelerini yaptım ama herhangi bir değişiklik olmadı, anten kablo güzergahı üzerindeki olası etkenleri tek tek kontrol ettim bütün sigortalardan tek tek ve toplu bir şekilde test yapmama ragmen herhangi bir değişiklik yok yine çok zayıf bir şekilde anlaşılmayan sinyalleri aldığım pozisyondayım.
Sizin dediğiniz gibi yıldırım konnektorunden yaptığım topraklamayı iptal ederek bir test daha yapayım.
teşekkürler. 73
TA2ADN
TOLGA AYDIN
KN40MX

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #5 : 03 Kasım 2013, 22:41:25 »
Bu konuda çözüm bulundumu acaba ?

Sağlıcakla
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2ADN

« Yanıtla #6 : 11 Kasım 2013, 17:08:14 »
BB7V ile ilgili problemi çözemedim,
yeni amatör olarak pek güvenmemem gereken bazı kişilere güvenerek yaptığım alışverişler de aldığım cihazların bozuk olduğunu geçte olsa farketmiş bulundum,  çok fazla araştırma ve yurt dışı bb7v anten kullananları inceledim, zira antenin mobil uygulamalar iççin yapılmış bir anten olduğunu ve yüksek katlı binalarda çatı anteni olarak kullanılmaması gerektiğini anteni yarı fiyatının da altına satmak zorunda kaldıktan sonra öğrendim.

yaptığım araştırmalarda ki karşılaştırdığım değerlerin çoğunun orantısız çıkmasının sebebini çok sonralar cihazım bozuk olduğunu anlayınca anladım. acemilik işte.

neyse, sonuç olarak bb7v aslında sorunsuz ve güzel bir anten, kurulumu ve kullanımı çok basit ama taşra ve mobil uygulamalar için dizayn edilmiş. yüksek katlı ve büyük şehir kullanımı gereksiz ve buna göre çok pahalı.

anten yerine zaman için tanışıp emsalsiz bilgiler aldığım ve almaya devam ettiğim gerçek amatör abilerimden edindiğim bilgi beceri ve yardım ile 7 metrelik bir el yapımı balık oltası antenyaptım ve kullanmaktayım.

bb7v yi eğer şu andaki satış fiyatının yarısından çok daha uyguna bulabiliyorsanız öneririm. Anten tuner kullanıyorsanız gereksiz pahalı bir seçim olacaktır. Saygılarımla.

TA2ADN
TOLGA AYDIN
KN40MX

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #7 : 11 Kasım 2013, 17:41:25 »
Tşk. ederim.

Sağlıcakla
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #8 : 12 Kasım 2013, 07:58:20 »
Tolga Bey  Selamlar,

Eğer yer müsait ise deltaloop antenleri tercih etmenizi öneririm. Kapalı olması sebebi ile gürültü açısından daha verimli oluyorlar.
Bu arada Göztepe de tarafında neredesiniz? . Benim istasyounum Halis Kurtça kültür merkezinin olduğu sokakta.
Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul