Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

Telsiz test araçları "tips tricks"

<< < (3/45) > >>

TB6BHK:
Osman Güler bey.
Sağolun ilgilenmişsiniz. Proteusu bir zamanlar ben de toplamıştım. Yeni olarak sizin linki de indirdim ama key özürlü olan ilk kişi ben değilmişim.İnternet ortamında benim gibi key tutturamayan hayli kişi var.
 Elimde demo Designworks5 demo vardı. Güncelledim Demosuz  geldi
73 Hüsnü Köktürk

TB6BHK:
Lambalı Kör Yük      husnu66tr@yahoo.com

Bobinli Dummy  Load adlı   devremiz esasen karbon dirençlerin yetmediği yerlerde  zaruret icabı kullannılması düşünülmüş bir devre.  Ayrıca SWR ve güç ölçer cihazlarına ihtiyaç duyuyor. Bu yeni devre ise çok daha pratik. Gaye havaya yayın yapmadan güç devresi üstünde çalışmak.   Ayrıca 4822 ve benzer cihazların çıkış güçlerini ölçmemize yarıyor.   Bobin ve trimmer kondansatörler  kullanılan frekansa  ayarlı olacak. 145MHz de trimmerler 50p  civarında olması lazım. Cihazın  ufak olması için girişteki soket  bakır levhalar kullanılarak   el ile  yapıldı. Cihaz önce sağliklıçalışan 30 wattlık vericinin çıkışına bağlanacak. 25 vatlık lamba maksimum yanacak şekilde trimmerler ayarlanacak. Lamba otomobil sanayiinde kullanılan 24 volt  21/5 watt.  Lambalı dummy load 
http://www.geocities.ws/husnu66tr/lambali-kor-yuk.htm

TB6BHK:


Yzn :   Hüsnü Köktürk    Bobinli   Dummy Load       husnu66tr@yahoo.com

Devre "Neler neler yapmışlar bölümünde" birmiktar anlatıdı. Burada fazla anlatılmayacak, ancak konu olarak burada en azından başlık olarak bulunması gerekiyor.
 Bobinli denince haklı olarak hemen itirazların  yükselmesi durumu ile karşılaşılması tabii ve doğal.  Kör yük denince Karbon direnç fikri insanlarda neredeyse bir reflex haline gelmiştir. Karbonlu kör yüklere bir itirazım olduğu düşünülmesin.
Ancak önceki yıllarda rasladığım bu küçük düzenek üzerine  bir aylık bir çalışma yaptım. Hiç yoktan iyi oldu, fakat yetmedi. Cihaz üzerinde bir miktar daha çalışmak gerekiyor.
--- Öncelikle bu devre frekans bağımlısı bir devredir, Sadece bulunduğu frekansta geçerlidir.
---Karbon dirençlerin yetmediği, kavrulma ve yanma durumlarının  olduğu  yerlerde faydalı olduğu düşünülmüştür.
----Swr nin 0 olduğu nokta gücün tamamen havaya yayıldığı nokta değil tan tersi toprağa verildiği yerdir.
----Güç söz konusu olduğunda devrenin bir sac kutu içine konmsı..gibi sağlık tedbirlerinin alınması gereklidir.
         Son olarak hiç kimseyi bu devrenin kabulune zorlamış değilim, ancak yaşamış olduğum bir görseli de  inkar etmem doğru bir hareket olmaz

73

TB6BHK:
Telsizleri öğrenmek ve bu konuda pratik yapmak istiyorum. Beni bıkkınlık ve hayal kırıklığına uğratmayan kolay başlanım yolu gösterebilirmisiniz diyenlere cevap olarak kaleme alınmıştır.

Telsiz sadece basit bir elektronik çalışma alanı değildir. Sinyal gönderebilme özelliğinden dolayı fazlaca aktiftir, ve bu konuda çalışma yapmanın kanun ve kuralları olabilir. Bunlardan en önemli biri yetkili ve uzman bir kişinin  nezaretinde çalışma yapmaktır. Konunun ayrıca sıhhi tebbirler içeren kısmı da olabilir. Bu ve hatırlayamadığız her ne  şart varsa onları hallettikten sonra aşağıda vereceğim linklerden istifade edilebilir.

Öncelikle telsiz seçiminde en ufak güçler tercih edilmelidir. İçinde Güç değil normal alıcı transistörleri bulunan devreler tercih edilmelidir.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/multi-transmitter.htm

73   Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com

TB6BHK:
LM386 ses frekans çip kullananların dikkatine.
Bu çipin bazı huyları iyi bilinmez ise alıcıda ötme hırıltı dırıltı işitilebilir.  Bu çipin 3 türü olduğunu işitiyoruz. LM386-1   5 volt altında 300mW veriyor. voltajı fazla yükseltmemekte fayda var. Dırıltıların bir kaynağı da  1 ila 8 nolu ayak arasına konan 10 mikro faratlık kondansatör. Bu halde kazanç 200 lere varacak ve ses osilasyonları yapabilecektir. Çaresi 10 mikrofaratlık kondansatörü kaldırmak veya araya bir direnç yerleştirmek.  Yapılan hataların birisi de 5 nolu ayağa konan direnç. Bu direnç çok yerde 1 ohm olur ama LM386'da 10 ohm. El alışkanlığı 1 ohm takmış olabilirsiniz. .....

73  Hüsnü Köktürk

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git