Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

Telsiz test araçları "tips tricks"

<< < (4/45) > >>

TB6BHK:
Peşinen Özür      husnu66tr@yahoo.com
Değerli arkadaşlar
 Bu yazının amatör çalışmalar sahasında birinci derecede önemli olmadığını biliyorum. İkinci veya ...derecede önemli olabilir. Ancak bir yerli sitede yazımın kaynak gösterilmeden kopyala yapıştır yapıldığını gördüm. Ancak o site de şemalar gözükmüyordu. Üzülmedim desem yalan olur. Ben de buraya şemaları kalıcı olarak koyuyorum. Yazılar orijinallik bozulmasın diye Bitlik şartlarına adapte edilmemiştir. İçindeki abuk subuk ifadeler silinmemiştir, tekrar özür.

By Hüsnü Köktürk       TB6CAA      2.5W FM transmitter     husnu66tr@yahoo.com       
Two and half watt cheap transistors 2.5W FM transmitter emetteur sender emissores circuit. İki buçuk wat ucuz transistor FM verici devre şeması. Devre yapılırken sinyallerin 88-108 MHz sınırına düşmesi için fazla bir çaba gösterilmedi. Gayemiz bu profesyonel bantta konuşmak ve yayın yapmak değil, bizimkisi bir iki watlık bir FM devresi yapabilir miyiz, buna ait teknik bilgi, malzeme ve montaj becerilerimiz yeterli mi, yoksa yetersiz mi diyerek kendimizi imtihan etmek idi. Kaldı ki şu zamanda devreleri gerçekleştirmek için orijnal transistör bulmak da hayli zor. Yıllar öncesine bakıyorum, elime hayli orijinal FM transistörleri geçmiş, bu güzelim transistörleri CB devrelerinde kullanarak heba etmişim. Ne yazık ki şimdi malzeme kutum bomboş, Haydi yiğitsen kopya transistörlerle kaliteli bir FM devre yap ta görelim. Oriijnal MRF transistörlerini hatırlıyorum, senin birşey yapmana gerek yok, o transistörler neredeyse kendileri çalışıyordu, Şimdi ise fason transitörleri çalıştıracağım diye uğraş dur. Baktım malzeme kutum boş, ama iki adet 2N3725 Amerikan transistörü buldum, 800mW ile 3 watt arası çıkış verebilen bir transistör, verici transistörü değil elbet, ilaveten bir de 80 volt gibi yüksek bir çalışma voltajı kusuru var. Bu nedenle biz de çalışma voltajımızı yüksek tutmak zorunda kaldık. Olur ya içinizde bu devreyi görüp yapmak isteyen olursa sakın benim yaptığım gibi 2N3725 kullanmasın, bunun yerine bulabilirse geleneksel 2N4427,  2N3866,  veya 2N3553, 2N3375, 2SC1971, MRF237....ve de orijinal patates baskı olmıyan transistörler kullansınlar. Osilator ve sürücü katlarında ise BCY59/9 transistörleri kullanıldı. Onları Telekomun artıklarından bulmuştum, FM bandında zar zor çalışabiliyorlar. Osilator kollektörü ile driver katı arasındaki geçiş veya bağ, kuplaj kondansatörünün değeri 4 pF gibi veya daha düşük değerde tutulmalıdır, aksi halde osilator zaman zaman çalışmazlık yapabilir. Ama neticede bu iki transistör 12-15 voltta ve 88-108 MHz ve daha alt frekanslarda çalışmaya razı oldu. Modülator katı sesleri uzaktan almaya ayarlı. Fısıltı halindeki sesleri neredeyse 10 metre uzaktan alabilecek kadar duyarlı bir modulator katı var. Bu gaye için C6 27pF kondansatörün değeri biraz daha artırılabilir. Spy ear yapmak gibi bir gaye için modulator katı transistörlerinin gürültü gücü düşük olanlardan seçilmesi tavsiye edilir. (whisper catcher, spy ear fm bug) Seslerin  yakından alınması istenirse R7 direncinin değeri azaltılmalı C6 kondansatörünün değeri düşürülmeli veya ilaveten başka tedbirler alınmalıdır. 2W-FM-telsiz.htm
http://www.geocities.ws/husnu66tr/2.5W-FM-telsiz.htm

Warning Uyarı: Devremiz bilimsel, eğitimsel çalışmanın bir parçasıdır, kullanım amacı gütmemektedir. Devreyi yapıp Kullanmak isteyenler bulundukları ülkenin telsizler ile ilgili bölümlerinin şartlarını yerine getirmek zorundadırlar.
 Bu konuda yabancı ülkelerdeki satışa sunulan kit ve devreler için bir döküman, Smart kits aşağıdaki fadeyi kullanıyor
"Smart kits are sold as stand alone training kits. If they are used as part of a larger assembly and any damage is caused, our company bears no responsibility.

While using electrical parts, handle power supply and equipment with great care, following safety standards as described by international specs and regulations. CAUTION
All the RF kits are sold for experimental and laboratory use only. Their possession and use are limited by laws which vary from state to state. Please get information about what you can or can not do in your area and stay within the legal limits". Make sure you do not become a nuisance to others with your experiments. Smart Kit has no responsibility whatsoever for any misuse of its products.

73 Hüsnü Köktürk

TB6BHK:
Varikap kapasitif diyot bulunamamış'sa
Olur ya diyot veya uygun bir varikap diyot bulamamışsak çok yaygın olmayan transistör diyot metodunu kullanabiliriz. Bunu denediğini söyleyen birileri var. Yoksa led, 1N4002 diyotu dahi varikap vazifesi görebiliyor...

husnu66tr@yahoo.com
http://www.husnukokturk.wordpress.com
73  Hüsnü Köktürk

TB6BHK:
Bir  VLF alıcı devresi üzerinde çalışıyorum. Hurdalarım arasından yüksek kapasiteli bir varyabl kondansatör seçiyorum.  Alıcı esasen yapılmış, çalışır halde mevcut ama bu yeni alıcı güya daha temiz olacak. Heyhat, orayı değiştir, burayı değiştir, gah çalışıyor gah çalışmıyor......rezalet diz boyu.  İyi ki eskisi mevcut.
Efendim ne işin var VLF ile derseniz, bana atılan 3 dört emaileden anladığım kadarıyla Türkiyede  VLF ile uğraşan  bayağı ileri derece elektronikçi var.
 Biri diyor ki
--ferit çubuğu yere doğru çevirip yer dalgasını, havaya doğru çevirip hava daldasını dinleyeceğim--    Daha neler ,
 Çorumlu bir hemşehrim benden 10- 20 KhZ lik bir alıcı devresi istedi,   malum ses frekans, bildiklerimi yazdım, bildiklerini ortaya koydu,  dalga geçtiğimi zanetti, gücendi ve bir daha beni aramadı.
TRF VLF alıcımız reaksiyonlu değil, geri beslenimli değil,  regen değil, değil, değil, değil, sadece rf amplifikatör katından ibaret. İçinde osilatör de yok. Almaya geline anadolunun ortasından ferit çubuk ile harici anten kullanmadan gündüz bir Arap başkent radyosunu dinleyebiliyorsunuz. Bunu eski Philips radyo bile dinleyemiyor. Uzun dalgada gündüz bir iki kuzey ülke istasyonu işitilebiliyor. Daha ne olsun....

Arıza: Varyabl kondansatörde toprak teli bağımsız iki adet. Biri FM.  Ben ise teller içerden bağlı diye düşünüyorum. Oysa ki devrelerim toprak teli yani şasesiz çalışıyor
73 Hüsnü Köktürk

TB6BHK:

Yz:  Hüsnü Köktürk    TB6BHK    husnu66tr@yahoo.com
1400 KC tracking xtal crystal XO beacon signal generator alıcı test osilatörü
Orta dalga alıcı çalışmalarına yardımcı olsun diye kristalli bir bip bip devresi hazırlamak zorunda kaldım. Malum Türkiyede nerdeyse çalışan uzun ve orta dalda verici istasyonu kalmadı. Bu nedenle bu istasyonların minyattür tiplerini üretmek zorunda kalıyoruz.  BC308 ve BC182  Multivibrator gibi çalışıyor. Multivibrator BC207 transistörünün beysini tetikleyerek periyodik olarak osilatör akımının kesilmesine yani blinking yapmasına sebep oluyor.  12 volt 3W lamba bip bip aralığını istediğimiz biçime getiriyor. Sinyalin oda içine etkin biçimde yayılması için 10cm uzunluğuna 22 tur bobin ihtiva eden ferit bir çubuk kullanıldı.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/1400-khz.htm"
73    Hüsnü Köktürk

TB6BHK:
Dekuplaj kondansatörünün, ferit antenin  yeri

Cihazınıza bir amplifikatör devresi ilave edeceksiniz. Günümüzde moda amplifikatör cihazları çoğunlukla IC tipi. Bu cihazlar içlerinde çok aktif eleman ihtiva ettikleri için düşük frekanslı dahi olsalar çabucak osilasyona gelme eğilimindedirler. Bu tip osilasyonları önlemek için
Dekuplaj kondansatörünün  hoperlor uçlarına yakın yerde bulunmasına dikkat etmeli, Ferit anten şasi ucu şasiye en kısa mesafede bulunmalı, hoperlo bağlantı telleri uzunsa bu telleri koaks tipi kabloyla değiştirme yollarına gidilmelidir.

73     Hüsnü Köktürk   TB6BHK

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git