Gönderen Konu: GÜNEŞ PANELİ  (Okunma sayısı 263 defa)

Çevrimdışı TB6BOZ

GÜNEŞ PANELİ
« : 11 Aralık 2011, 19:11:43 »
Merhaba arkadaşlar ben evimde kısmi olarak güneş paneli kullanmaktayım bu paneller güneşe tam olarak baktığında en verimli oluyorlar devamlı olarak güneşe bakıtma imkanım yoktur yıllık ortalama derece olarak kaç dereceye ayarlamam gerekiyor acaba bilgisi olan arkadaşlardan rica ederim saygılarımla 73.

Çevrimdışı TA4SO

Ynt: GÜNEŞ PANELİ
« Yanıtla #1 : 11 Aralık 2011, 22:14:11 »
Biz Muğla'da kış dönemi (yaklaşık ekim - mart arası) yatayla 30 derece, yaz dönemi (yaklaşık nisan - eylül arası) yatayla 15 derece olarak kullanıyoruz. Bu 10 kW bir sistem ve yaklaşık 10 yıldır çalışıyor. Yozgat için ufak tefek değişiklik yapmak gerekebilir ama bu açıların size de uygun olduğunu düşünüyorum. Eğer basit te olsa bir izleme sistemi oluştura bilirseniz %30 -40 arası üretimi arttırabilirsiniz.

Selamlar, 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA9J

« Yanıtla #2 : 11 Aralık 2011, 22:19:33 »
Şadan Bey

10 KW'lık sistem ile ilgili detaylı bilgi verebilirmısınız. Kaç panel kaç akü ve kaç watlı invertör var. Resimleri olursa çok daha iyi olur.
Ben de Kars'ta mini bir sistem yaptım. 50 W panel, 30 Amp Kontrol ünitesi. 80 A Jel Akü(TA9A'dan bonus), 1500 W tam sinüs invertör. Bugün iyi güneş vardı. Panel 2.9 A veriyordu. Sadece TV'ye bağladım. Akü tam dolu ike 7 saat TV seyrediyorum.

Çevrimdışı TB6BOZ

« Yanıtla #3 : 11 Aralık 2011, 22:30:45 »
Bilgi için teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #4 : 11 Aralık 2011, 23:23:29 »
İsmail Hocam merhabalar,

Bahsettiğim sistem bizim Muğla Üniversitesi'nde kurulu toplamda yaklaşık 110 kW'lık fotovoltaik sistemin bir bölümü.
Bunlar; 10 kW (çatı üzeri yatay yüzey, açı ayarlanabilir), 25,6 kW (çatı üzeri, sabit), 15 kW otopark üzeri hibrid, 40 kW (bina yüzeyine kaplama), 15,6 kW (iki adet güneş izleyici, tracker üzerinde) ve yaklaşık 3 kW aydınlatma lambaları şeklinde.

Bizim sistemler şebekeye bağlı (ongrid) sistemler ve ürettiğimiz enerjiyi doğrudan şebekeye veriyoruz. Akü uygulamamız hibrid sistem (ki bu da şebekeye bağlı) ve aydınlatma direkleri harici akü kullanmıyoruz.

Yukarıda bahsettiğim 10 kW lık sistem her biri yaklaşık 2,5 kW gücünde 4 modül grubundan oluşuyor.

Bu gruplarda; 20 Adet tek kristal (m-Si), 27 Adet çok kristal (p-Si), 45 Adet amorf (a-Si) silisyum panel ve 60 adet CdTe ince film panel kullanıyoruz. Bunlardan elde ettiğimiz dc elektriği şebekeye verebilmek için 4 adet 3000 W'lık inverterimiz var.

Resimlerini de en kısa zamanda eklemeye çalışacağım.

Sizin sistemde panelin çalışma voltajı 17 V mu? (80 - 100W çoğu panelin boşta volatjı 21 V ve yükte voltajı 17 V civarı oluyor.)
Eğer öyleyse değerler çok güzel; 50W / 17 V = yaklaşık 3 A yapar ki neredeyse maksimum performansta çalışıyor demektir.
30A şarj regülatörü bu sistem için biraz fazla ama ilerde sistemi genişleteceğim derseniz o da uygun. Yalnız hocam bir tavsiyem olacak; forumda geçenlerde akü konusunda soru soran bir arkadaşa da yazmıştım, aküyü uzun ömürlü kullanabilmek için mümkün olduğunca dip deşarj yapmayın yani kapasitesin 2/3 veya en azında yarısı sürekli dolu kalsın.

Eğer yardımcı olabileceğim şeyler olursa lütfen yazın.

Selam ve saygılarımla, 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA8EO

« Yanıtla #5 : 12 Aralık 2011, 00:54:08 »
Merhabalar ben ve çalıştığım iş yerindeki bir arkadaşla beraber bu konu üzerine denemelerde bulunmuştuk . Dediğiniz gibi güneşi direkt görmek çok önemli , bende 22 yıl kadar önce yapmış olduğum lm324 lü çok basit devreyi motorlu canak anten sistemini motorlu güneş paneli sistemine adapte ettim . Sonuç  çok farklı oldu , bu yüzden bu tür sistemlerde kesinikle sabit montajlar sadece 2 saat boyunca verimli çalışmaktadır harektli sistemler ise gün ışığına göre çok daha uzun süreli verim vermektedirler , saygılarımla .

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #6 : 12 Aralık 2011, 10:03:21 »
Osman Bey,

Güneş panelini kullandığınız yerden geçen enlemin derecesi, sizin aradığınız açının derecesidir. Bulunduğunuz bölgenin enlemini bulun, güneş panelinizi YATAY ile aynı dereceye ayarlayın, sorununuz halledilmiş olur. Böylece tüm yılın ortalama güneş eğimini yakalamış olursunuz. Bu da Yozgat için 39,5 derecedir.

Eğer verimi biraz daha artırmak istiyorsanız ama otomatik takip edici bir mekanizma yapamıyorsanız bir defa kışa girerken, bir defada yaza girerken açısını değiştirmeniz gerekiyor. Yani güneş panelinizi bir defa yaz ortalaması noktasına, bir defa da kış ortalaması noktasına ayarlamak gerekiyor.

Bunun hesabı da şöyledir. Dünyanın eğimi 23,5 derecedir. Bu eğim, bir noktaya düşen güneş ışınlarının bir yıl içerisinde +- 23,5 derece değişmesine yol açmaktadır. Yani güneşin ışınlarının dünya üzerindeki bir noktaya en dik gelmesi ile en yatık gelmesi arasında 23,5 x 2 = 47 derece fark olmaktadır. Bizim aradığımız noktalar bu uç noktalar değildir. Bizim aradığımız noktalar + 23,5 derecenin ortalaması ile - 23,5 derecenin ortalamasıdır. Bu değer de 23,5/2=11,75 derecedir. Yozgat'ın enlemini 40 derece, az önceki ortalamamızı ise 12 derece kabul ederek yuvarlarsak şu sonuçlar çıkıyor. Güneş panelinin yaz eğimi: 40-12=28 derece. Güneş panelinin kış eğimi: 40+12=52 derece. Bu açılar yatay ile güneş panelinin yaptığı açıdır. Güneş paneli yazın daha yatık, kışın ise daha dik durumdadır.

Güneş panelinin eğimi konusunda bir yaklaşım da şöyledir. Bu yaklaşıma göre güneş panelini kış noktasına ayarlamak yeterlidir. Çünkü güneş paneli yeterlilik hesapları kış aylarına göre yapılır. Eğer kış ayında aldığın enerji sana yetiyorsa, güneş panelini o kunumda bıraksan bile, yazın güneş ışınları atmosferde daha kısa yol katettiğinden (daha dik açıyla geldikleri için) alacağın enerji en az kış kadar olacaktır.

Size kolay gelsin.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TB6BOZ

« Yanıtla #7 : 12 Aralık 2011, 13:50:43 »
TA8A çok teşekkürler

Çevrimdışı TA1PB

« Yanıtla #8 : 12 Aralık 2011, 14:03:04 »
http://forum.donanimhaber.com/m_12522643/tm.htm
http://www.sadandonmez.net/projeler/bitirme/makale.pdf
ve
http://perweb.firat.edu.tr/personel/yayinlar/fua_612/612_68443.pdf
adreslerinde bu konuyla alakalı çalışmalar var....Edirne 'de bir amatör arkadaşımız da bu konu üzerinde çalışmalar yapmakta....En yüksek verimi elde etmek için üzerinde çalışmaya değer bir konu...Kolay gelsin...73 de TA1PB / EDİRNE
.......TA1PB.......
 M.MURAT ÖZBİL
EDİRNE  (KN31FQ)