Gönderen Konu: istasyonda kullanılacak akü hakkında yardım  (Okunma sayısı 330 defa)

Çevrimdışı TA1ZE

istasyonda kullanılacak akü hakkında yardım
« : 06 Aralık 2011, 19:05:26 »
herkese merhabalar!
istasyonumda kullanmak için akü aramaktayım bu aküyü genellikle 100 watt lık kısa dalga cihazımda kullanmayı düşünüyorum. buna göre nasıl bir akü ve asgari kaç amperlik bir akü kullanmam gerekir. önerilerinizi bekliyorum selam ve sevgilerimle.
Oguzhan ZENGI
TA1AZE
İSTANBUL/HALKALI

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: istasyonda kullanılacak akü hakkında yardım
« Yanıtla #1 : 06 Aralık 2011, 20:57:49 »
   Selam arkadaşım benim önerim jelli akü kullanmandır.
Sulfuric asid ve Silica ile karistirilmis bir kimyevi madde ile doldurulmus akudur.
Pahali olmasina nazaran tercih sebebi akintisi olmaz, ve vibrasyona dayaniklidir
Kimyasal icerik olarak islak akuler ile aynidir. Tek farki karisim yogunlugu nedeni ile daha yogun ve az akiskan bir jel sivi icinde muhafaza edilmesidir.
Sahsi dusuncem kuru aku bu gurup icinde en iyisidir. Ama islak akuden daha temiz kaldigi dogrudur.
Bakim gerektirmez
amperinin yüksek olması uzun qso larda size yolda bırakmadığı gibi wattli çıkışlarınızda size yardımcı olacaktır. ancak alacağınız marka muhakkak kaliteli olsun.qth de 180 amper jelli kullanmaktayım yaklaşık 40 kg ağırlığı var Aydından 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #2 : 06 Aralık 2011, 23:34:25 »
Oğuzhan Bey,

Çoşkun Bey'in jel akü konusundaki tavsiyelerine katılıyorum ve bazı eklemelerde bulunmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere akü üzerinde voltaj değerini gösteren değer (örneğin 12V) dışında bir de akım sağlama miktarını gösteren bir değer bulunur.

Örneğin bu değer 48Ah (amper saat) ise 12x48= 576 Wh enerji kapasiteniz var demektir.

Yaklaşık 500W güçle bir saat akünüzü kullanabilir veyahut 100 W güçle 5 saat akünüzü kullanabilirsiniz sonucu çıkar.

Fakat burada bazı parametreleri bilmek gerekir; bunlardan ilki akım kapasitesinin burada (48Ah) hangi standartta verildiğidir.

Bu da genelde akü etiketinde veya data sheet'inde bulunur. Eğer kapasite C20 standardına göre verilmişse bu 48 amper saati 20 saatlik süre boyunca kullanırsanız alabileceğinizdir. Kısacası saat başına 48/20= 2,4 A den fazla akım çekmezseniz bu kapasiteyi kullanabilirsiniz.
Daha yüksek amper değerleriyle akım çekerseniz bu kapasiteye ulaşamazsınız.

Diğer rastlanan bir standartta C5 standardıdır ve yukarıdaki kapasite ve değerler 5 saat için geçerli olur.

Dikkat etmemiz gereken bir konu da; aküyü uzun süreli, sağlıklı olarak, uzun yıllar kullanabilmek için dip deşarj dediğimiz şekilde tamamen boşaltmamamız gerektiğidir. Sağlıklı kullanım için her kullanım sonrası şarj ederek kullanacaksanız  akü toplam kapasitesinin 2/3 den fazla boşaltmamanız gerekir. Uygun şekilde şarj etmek ve kullanım dışında tampon şarjda tutmak da diğer öneriler olabilir.

İnşaallah size ve ilgilenen arkadaşlara faydası olur, selamlar, 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #3 : 07 Aralık 2011, 08:28:35 »
Bildiğim kadarıyla akü kadar şarj cihazı da çok önemli. Piyasada bulunanuzak doğu menşeli bir çok şarj cihazı kısa dalgada enterefe yaratmakta (özellikle 7 MHZ'in altlarında). Bu konuda da tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Nasıl bir şarj cihazı kullanmak gerekir, nerden teğmin edilir? Hem akü hem de şarj cihazı için fiyat nedir?
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"
--Apologies to Jeff Cooper

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #4 : 07 Aralık 2011, 09:08:47 »
Selamlar,

Arkadaşların söylediği konu ile ilgili bir detay daha vermek isterim . Aküler sabit veya hareketli aküler olarak ta ayrılırlar. Bu demektir ki araç için kullanılan akü sabit bir yerde kullanılamaz . Kullanılamazdan kasıt ömrü ön görülen kadar uzun olmaz . Sebebi araç akülerindeki sarsıntı bu akülerin çalışma ömürlerini belirler. Sabit yer akülerinde ise bu çalkalanmaya gerek yoktur.
Araç aküleri kısa zaman içinde yüksek amper verebilmek üzere imal edilirler.
Sabit yer aküleri uzun zaman sabit akım verebilmek üzere imal edilirler.
Bunlar genelde kurşunlu akülerdir. Arkadaşlarımın dediği gibi ev içi kullanımlar için sağlık açısından uygun değillerdir.
Diğer konularda arkadaşlarıma kesinlikle katılıyorum .
Şarj işine gelince swich mode güç kaynağı imal eden /ithal eden firmalarda bu iş için yapılmış devreler mevcut. Biz rölede kullanmak için böyle bir aleti temin ettik ve şu ana İstanbul rölesinde kullanılmakta. Herhangi bir problemi yok. Gayet akıllı devreler.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar .
Selamlar ve Sevgiler
Emin   
TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA1ZE

« Yanıtla #5 : 08 Aralık 2011, 14:18:17 »
tüm ustalarıma cevaplar ve bilgilendirmeler için teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #6 : 09 Aralık 2011, 09:59:34 »
Oğuzhan selam;
Bir aralar çok fazla inceleyip üzerinde düşündüm ama bir türlü denk gelmedi - uzun vadede istasyonuma katmayı planladığım konuyla alakalı ürünlerin olduğu link aşşağıdadır.
http://www.westmountainradio.com/content.php?page=dc-power
buradaki cihazla profesyoneldir. Bir incelemeni tavsiye derim.
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"

Çevrimdışı TA1ZE

« Yanıtla #7 : 09 Aralık 2011, 11:52:25 »
burak merhaba özellikle RIG runner a hayran oldum tam ihtiyacım olan bir çözümmüş.

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #8 : 10 Aralık 2011, 22:58:30 »
ben bi tane rigrunner edindim walla :-)