kıymetli arkadaşlar,
sanıyorum bir önceki mesajım pek açık olmamış ancak bu tamamen direk cevap vermeyip sizi konu hakkında bilgilendirmek istememdendir.
scrambler cihazları yani scrambling sistemleri analog kripto sistemleridir. sistemin basitliği, güvenlik derecesi yada anahtar girilip girilmemesi sistemin statüsünü değiştirmez. bugün hiç bir anahtar girilmeden son derece güvenli ve sadece iki cihazın haberleşebildiği public key encryption sistemleri internet başta olmak üzere bir çok sistemde kullanılmaktadır. örneğin siz https başlangıçlı internet sitelerine bağlanırken de kripto anahtarı girmiyorsunuz ancak iletişiminiz kriptolu gerçekleşiyor.
d-star sistemi herhangi bir kripto barındırmaz. sesinizin dijitale çevrilmesi ve havadan aktarılırken gerçekleşebilecek hatalara karşı korunması kripto değildir. sayısal (dijital) sistemler her zaman kriptolu olacak diye bir şey yoktur. maalesef bu konu ülkemizde çok yanlış biliniyor, her sayısal sistem kriptolu sanılıyor.
tekrar etmek gerekirse, scrambler ingilizce bir kelime olup ingilizce karşılığı analog kriptodur. crypto-encryption kelimeleri yine ingilizce olup karşılığı sayısal kriptodur. türkçe'de her iki sisteminde karşılığı kripto olup, kanunlarda bu şekilde geçmektedir ve bu sistemlerin kullanımı yasaktır.
neden satıldığına gelirsek, genellikle bu cihazlar pmr frekanslarında çalışıyor ve çok çok basit karıştırmalar yapıyorlar, gerektiğinde dinlenmesi için kırılması 10 sn bile sürmüyor(yaptığım bir araştırma sırasında kırdım, oradan biliyorum) bu yüzden resmi makamlara herhangi bir zorluk çıkartmadığı için göz yumuluyor. ancak amatör frekanslarda böyle şeylere göz yumarlar mı, daha da önemlisi diğer amatörler göz yumar mı emin değilim.