Gönderen Konu: VOİCE SCREAMBLER  (Okunma sayısı 252 defa)

Çevrimdışı TA5MT

TA Callbook kaydı

Ümit Duran Geçili
    ADANA
  • OM/YL
  • BİN BİLSENDE BİR BİLENE DANIŞ.
VOİCE SCREAMBLER
« : 01 Kasım 2011, 22:52:13 »
Bi soruda benden voice screambler sistemini az cok bazılarımız bilir belki de kulanan vardır. aramız da günümüzün teknolojisi malum nerelere gidiyor bazı cihazlar marka ve model farklılık ların dan birbirlerinin karıştırdıgı sesleri cözemiyor sorum şu amatör bantda bu sistem kulanılırmı bilen varmı lütfen konuya hakim olan arkadaşlar yanıt yazsın yasak ise tatmin edici acıklamalarlar olursa sevinirim yasaksa neden ve yasada ki yeri nerede bilen varsa aydınlatsın şim diden teşekürler adana incirlik den 73

Çevrimdışı TA2M

Ynt: VOİCE SCREAMBLER
« Yanıtla #1 : 01 Kasım 2011, 23:16:11 »
Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği

EK-4
Madde 3-15

f) Yurt içi veya uluslararası amatör haberleşme mesajlarının, (Q) kodları, mors kodu, RTTY, SSTV, FSTV, PSK, PACTOR, AMPR, APRS, TCP/IP ve benzerleri gibi uluslararası amatör haberleşmelerde ve uygulamalarda kullanılan yöntemler dışında; üçüncü şahısların yapılan haberleşmeyi çeşitli cihazlar ve yazılımlar kullanarak dinlemelerini engelleyecek şekilde, özel sistemler kullanarak, kriptolu olarak alınması veya gönderilmesi, yasaktır.

EDİT: Yönetmeliğin tam metni için tıklayınız.
« Son Düzenleme: 01 Kasım 2011, 23:46:10 Gönderen: TA2EY »
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA5MT

TA Callbook kaydı

Ümit Duran Geçili
    ADANA
  • OM/YL
« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2011, 13:06:59 »
mustafa bey bilgileriniz icin cok teşekkürler şunu ögrenmek istiyorum CRYPTO sistemi ile SCRAMBLER sistemi aynı bi sistemmi bunu ögrenmek isterim burada bazı arkadaşlarımız bunun yasak oldugundan bahsediyorlar neden yasak oldugunu da izahatını yapamıyor lar ben bu konuyu aydınlanmak icin acdım ve bilgisisce sagda solda konuşanlarada bi bilgi olsun diye aydınlanmak isterim türkiyede satışda SCRAMBLER cihazlar şunlar TYT TH-F5   VT-6100 PLUS  HYT TC.320   WOUXUN.KG-699E   HX 446L  bazıları pmr bazıları da amatör hala soruma cevap bulamadım SCRAMBLER yasakmı herkese saygılarımla adana icirlik den 73

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #3 : 02 Kasım 2011, 16:03:16 »
scrambler, analog karıştırma sistemleri için kullanılan bir kelimedir. bu sistemlerde herhangi bir analog-sayısal ve sayısal-analog dönüştürme işlemi olmadan ses farklı tekniklerle anlaşılmaması için karıştırılır.

kripto denince işin içine sayısal devreler girer. burada ses önce sayısal sinyale dönüştürülür, daha sonra bir takım algoritmalardan geçer ve kripto algoritmasıyla kapatılır ve genellikle sayısal olarak rf üzerinden gönderilir. örneğin aselsan 4400-4700 serisi cihazların özelliklerine bakarsanız, 2 çeşit modülasyon görürsünüz, biri analog fm, birisi sayısal gmsk modülasyonu.

sizin kafanızın karışmasına sebep olan aynı zamanda bu sistemin yasak olmasının sebebi, türkçede her iki sistem de kripto olarak geçer ve bu şekilde yasaklanmıştır. örneğin k4014 telsizde kriptoludur ancak analog çalışır. tdm dediğimiz bir yöntemle sesi çok küçük parçalara ayırır ve bunların sırasını değiştirerek gönderir. bu olay aslında kripto değil scrambling yani karıştırma-bozma işlemidir ancak bu telsize de kriptolu denir.

Çevrimdışı TA5MT

TA Callbook kaydı

Ümit Duran Geçili
    ADANA
  • OM/YL
« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2011, 17:02:38 »
bana şunu acıkliyacak arkadaş yokmu bu SCRAMBLER türkiye de yasaksa CRYPTO dan bahs edmiyorum SCRAMBLER dan bahsediyorum yasak sa kanunun nersin de bu sistem yasak diyorum hala cevap bulamadım ülkemizde PMR ler de bile var seskarıştırıcı  yasak diyen arkadaşlar bana kanun daki yerini de göstere bilirlermi ben hic bi bilgiye ulaşamadım

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 02 Kasım 2011, 18:30:32 »
Kıymetli Arkadaşlar,

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.14387&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=kripto adresinden, KAMU KURUM VE KURULUŞLARI İLE GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİN ELEKTRONİK HABERLEŞME HİZMETİ İÇİNDE KODLU VEYA KRİPTOLU HABERLEŞME YAPMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK'e ulaşabilirsiniz.

Bu yönetmelikte iki tarif bulunmaktadır.
Kripto: Güvenli veri iletimi ve saklanması amacıyla mesajların şifrelenmesi,
Kodlu haberleşme: Haberleşmenin üçüncü şahıslar tarafından anlaşılmaması için mesajların önceden üzerinde anlaşılmış bir koda göre değiştirilerek iletilmesi,

Buradan da anlaşılacağı üzere, eğer başkalarının elinde bulunan cihazlarla kod ve kripto çözülebiliyorsa, yani yaptığımız kodlama ve kriptolama işleminin çözümü umuma açık ise bu tür işlem kodlama ya da kriptolama sayılmıyor. Mesela, ICOM'un D-STAR standartı aslında konuşmayı kodluyor ve kriptoluyor. Fakat bu kodlama ve kriptolama açık olduğu için, yani elinde D-STAR uyumlu cihaz bulunan herkes tarafından dinlenebileceği için kodlu ya da kriptolu haberleşme sayılmıyor.

Bunların yanında, eğer karşı taraf ile konuşurken, hiç bir kriptolama ve kodlama cihazı kullanmasanız fakat, konuşmalarınızı kodlu yapsanız, bu işlem de kodlu ve kriptolu sınıfına giriyor.

Konuyu açıklayabildiğimi umuyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5MT

TA Callbook kaydı

Ümit Duran Geçili
    ADANA
  • OM/YL
« Yanıtla #6 : 02 Kasım 2011, 18:57:33 »
bilal abi sagolasın acıklamaların icin fakat ben SCREAMBLER DAN  bahs edmişdim saygılarımla adana incirlilk den 73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 02 Kasım 2011, 22:35:08 »
Ümit amca,

Voice Scrambler'lı başka bir cihaz ile bu muhabere alınabiliyorsa, herhangi bir anahtar kodu girmek gerekmiyorsa kodlu ve kriptolu sayılmaz diye düşünüyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5MT

TA Callbook kaydı

Ümit Duran Geçili
    ADANA
  • OM/YL
« Yanıtla #8 : 03 Kasım 2011, 11:04:02 »
Sagolasın bilal abi gercek den cok aydınlandım benim de yaptıgım araştırmalar da bu sistemin yasaklıgı ile hic bi yer de yayınlanmış bi makale ve bildiri ye raslamadım .Cok teşekkür ler adana incirlik den 73

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #9 : 04 Kasım 2011, 12:06:28 »
kıymetli arkadaşlar,
sanıyorum bir önceki mesajım pek açık olmamış ancak bu tamamen direk cevap vermeyip sizi konu hakkında bilgilendirmek istememdendir.
scrambler cihazları yani scrambling sistemleri analog kripto sistemleridir. sistemin basitliği, güvenlik derecesi yada anahtar girilip girilmemesi sistemin statüsünü değiştirmez. bugün hiç bir anahtar girilmeden son derece güvenli ve sadece iki cihazın haberleşebildiği public key encryption sistemleri internet başta olmak üzere bir çok sistemde kullanılmaktadır. örneğin siz https başlangıçlı internet sitelerine bağlanırken de kripto anahtarı girmiyorsunuz ancak iletişiminiz kriptolu gerçekleşiyor.

d-star sistemi herhangi bir kripto barındırmaz. sesinizin dijitale çevrilmesi ve havadan aktarılırken gerçekleşebilecek hatalara karşı korunması kripto değildir. sayısal (dijital) sistemler her zaman kriptolu olacak diye bir şey yoktur. maalesef bu konu ülkemizde çok yanlış biliniyor, her sayısal sistem kriptolu sanılıyor.

tekrar etmek gerekirse, scrambler ingilizce bir kelime olup ingilizce karşılığı analog kriptodur. crypto-encryption kelimeleri yine ingilizce olup karşılığı sayısal kriptodur. türkçe'de her iki sisteminde karşılığı kripto olup, kanunlarda bu şekilde geçmektedir ve bu sistemlerin kullanımı yasaktır.

neden satıldığına gelirsek, genellikle bu cihazlar pmr frekanslarında çalışıyor ve çok çok basit karıştırmalar yapıyorlar, gerektiğinde dinlenmesi için kırılması 10 sn bile sürmüyor(yaptığım bir araştırma sırasında kırdım, oradan biliyorum) bu yüzden resmi makamlara herhangi bir zorluk çıkartmadığı için göz yumuluyor. ancak amatör frekanslarda böyle şeylere göz yumarlar mı, daha da önemlisi diğer amatörler göz yumar mı emin değilim.