Gönderen Konu: VAN da DEPREM  (Okunma sayısı 525 defa)

Çevrimdışı TA2E

VAN da DEPREM
« : 23 Ekim 2011, 16:53:31 »
Merhaba,
Van da 7.2 şiddetinde deprem oldu,Ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim.
TA2JU
Hasan TURGUT
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA7BB

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #1 : 23 Ekim 2011, 19:16:48 »
merhaba.
ölenlere allahtan rahmet yakınlarına sabır,yaralılara acil şifalar diliyorum
73

Çevrimdışı TA9J

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #2 : 23 Ekim 2011, 20:40:14 »
Vefat eden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet ve  yaralılara acil şifalar diliyorum. Geçmiş olsun.

Çevrimdışı TA1CFF

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #3 : 24 Ekim 2011, 00:44:14 »
Afet hahaberleşme istasyonlarımız nerede... Hep bağırıyorduk acil haberleşme diye .rölelerimizi kuruyorduk  ya

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #4 : 24 Ekim 2011, 10:46:51 »
Merak etmeyin şu an hepsi görev başında ,
Radyo amatörleri daha gün bitmeden Van iline intikal edip göreve hazır olduklarını bildirdiler ,
HF den takip etseydiniz bilginiz olurdu .
Peki siz nerede idiniz ?
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA5E

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #5 : 24 Ekim 2011, 13:31:59 »
Hayatını kaybedenlere Yüce Allahtan Rahmet, yaralılarada acil şifalar diliyorum. Ecz. Zafer İNAN ta5e Adana

Çevrimdışı TA4SO

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #6 : 24 Ekim 2011, 20:14:32 »
Van ve çevresinde yaşanan deprem felaketi dolayısıyla o bölgede yaşayan amatör dostlarımız başta olmak üzere herkese geçmiş olsun. Allah (c.c.) vefat edenlere gani gani rahmet, yararlılara acil şifalar nasip eylesin, tekraralarından ülkemizi korusun inşaallah...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA1CFF

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #7 : 26 Ekim 2011, 00:30:13 »
Şua bey bilginiz için teşekkürler.  Sahi bizi sormuştunuz edirne --kapıkule noktasındayız.

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #8 : 26 Ekim 2011, 07:16:52 »
Ferudun bey doğru söylüyorsunuz Edirne'desiniz birşey yapamıyorsunuz ama Van bölgesindede 1 tek amatör arkadaşımız var oda TB9CIN Şükrü bey o arkadaşımızda HF den hem Sağlık bakanlığının frekansından hemde amatör frekanstan (depremden 1-2 saat sonra ) YM7KA Trabzon , Erzincan, Malatya, Ankara, Sakarya, İzmir, İstanbul ile irtibatları sağlamış gerekli yardımların akışı sağlanmıştır. Benim HF den duyduğum istasyonlar bunlar belki daha fazla dernek ve kişisel istasyonlar kuruldu. Yukarıda demişsiniz rölelerimiz nerede diye Van'da o an röle yoktu zaten olsaydı enerjiside kesilecekti kapsama alanıda bukadar geniş olmayacaktı. Ben buradan başta YM7KA istasyonumuzaki emeği çok ( frekansta sistemiyle her bölgemize ulaştı, düzeni sağladı, bilgileri toplayıp Afet Koordinasyon Merkezine ulaştırdı) teşekkür ediyorum ve diğer istasyonlarımızada ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Frekansı dinleseydiniz yanılmıyorsam Erzincan (YM7KI) yanlışlık varsa düzeltin lütfen bir operatörümüz aynı anda 3 ayrı frekansı takip etmiş koordinasyonu sağlamıştır.Ferudun bey şunuda iyi bilin bölge ile ilk telsiz haberleşmesini radyo amatörleri sağlamıştır.Buradan şu sonuç çıkıyor Radyo Amatörleri olağanüstü durumlarda iletişimde kamu kurumlarındanda hızlı ve onların yardımcısı olmuştur.Emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkürler. 73.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2HM



    TA Callbook kaydı

    Murat Asal
    ANKARA
  • OM/YL
  • ***
  • İleti: 155
  • HAYATI NEREDEN SEVERSENİZ, ORADAN YAKALARSINIZ.
Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #9 : 26 Ekim 2011, 19:27:32 »
Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dilerim. Yaralılara acil şifalar dilerim. Bu vahim olayda arama kurtarma ekiplerine ve haberleşmeyi sağlayan özverili çalışmaları ile destek veren herkese de teşekkür ederim. Yüreklerine sağlık. 73 ler.
EX TA9AS
Cep.Tel.: 0532 156 44 33
E-Posta & Facebook : ta5iw@hotmail.com
Sen ne kadar anlatırsan anlat herşey karşındakinin seni anladığı kadardır. Hz.Mevlana

Çevrimdışı TA2E

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #10 : 27 Ekim 2011, 00:51:40 »
TB9CIN , ve diğer katkı veren yürekli vefakar operatör arkadaşları en içten dileklerimle kutluyorum.
Operatörlüğün amatörlerce nasıl VERİMLİ yapıldığını, yapılacağını  ispat ettiler.
Kurtarıcılar kurtaracak bizlerde haber verecez ki farkımız belli olacak.
73
Hasan TURGUT
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA1CFF

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #11 : 31 Ekim 2011, 04:34:52 »
Sayın Onur bey . izahatlarınız için gerçekten teşekkür ederim. Esasta bu görevi Üstlenmiş Olan Şükrü beye tabiki..... Benim ifade etmek istediğim her zaman ülkemizde amatörlük faaliyetlerini yayarken acil haberleşme ön planda tutuldu.Ancak acil haberleşmenin bu kadar önemli olduğu bir anda  (bu muhabereler gerçekleşse bile )  bu ortamlarda bunun  açıklanmaması ve tabii olarak bilgimizin olmamasıdır.  Arkadaşlarımın intikal ve haberlerini sizden öğrenmeme karşın. Bu kadar önemli faaliyetin basında öngörülmemesi ve ayrıca halen yine basında olay yerindeki köylerden hala haber alınmadığının bildirilmesidir. Çok acı bir durum. Rölelerin çalışmayacağı konusuna girmek istemiyorum. (onuda deprem koşullarına uygun olarak kurarsanız  tabiki çalışacaktır. )... Tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.                    TA 1 CFF    Feridun PEK

Çevrimdışı TA8C

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #12 : 31 Ekim 2011, 11:12:05 »
Vefat eden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet ve  yaralılara acil şifalar diliyorum. Geçmiş olsun
TA8AL
Mehmet hanifi küçükoğlu
ta8al@hotmail.com
05334605192
http://www.gazianteptrac.org.tr/
Yalnızca kültürlü insanlar öğrenmeyi sever, cahiller ders vermeyi tercih eder.
Edouard Le Berquier

Çevrimdışı TA2OKS

Ynt: VAN da DEPREM
« Yanıtla #13 : 07 Şubat 2012, 18:56:22 »
Depremin şiddeti ve büyüklüğü ayrı şeylerdir.
Şiddet

Herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir deyişle depremin şiddeti;. onun yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. (Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir.) Şiddet depremin kaynağındaki büyüklüğü hakkında doğru bilgi vermemekle birlikte, deprem dolayısıyla oluşan hasan yukarıda belirtilen etkenlere bağlı olarak yansıtır.

Depremin şiddeti, depremlerin gözlenen etkileri sonucunda ve uzun yılların vermiş olduğu deneyimlere dayanılarak hazırlanmış olan "Şiddet Cetvelleri"ne göre değerlendirilmektedir. Diğer bir deyişle "Deprem Şiddet Cetvelleri" depremin etkisinde kalan canlı ve cansız herşeyin depreme gösterdiği tepkiyi değerlendirmektedir. Önceden hazırlanmış olan bu cetveller, her şiddet derecesindeki depremlerin insanlar, yapılar ve arazi üzerinde meydana getireceği etkileri belirlemektedir.

Bir deprem oluştuğunda, bu depremin herhangi bir noktadaki şiddetini belirlemek için, o bölgede meydana gelen etkiler gözlenir. Bu izlenimler Şiddet Cetveli'nde hangi şiddet derecesi tanımına uygunsa, depremin şiddeti, o şiddet derecesi olarak değerlendirilir. Örneğin; depremin neden olduğu etkiler, şiddet cetvelinde VIII şiddet olarak tanımlanan bulgulan içeriyorsa, o deprem VIII şiddetinde bir deprem olarak tariflenir. Deprem Şiddet Cetvellerinde, şiddetler romen rakamıyla gösterilmektedir.

Bugün kullanılan batlıca şiddet cetvelleri değiştirilmiş "Mercalli Cetveli (MM)" ve "Medvedev-Sponheur-Kamik (MSK)" şiddet cetvelidir. Her iki cetvelde de Xli şiddet derecesini kapsamaktadır. Bu cetvellere göre, şiddeti V ve daha küçük olan depremler genellikle yapılarda hasar meydana getirmezler ve insanların depremi hissetme şekillerine göre değerlendirilirler.

VI-XII arasındaki şiddetler ise, depremlerin yapılarda meydana getirdiği hasar ve arazide oluşturduğu kırılma, yarılma, heyelan gibi bulgulara dayanılarak değerlendirilmektedir.

Magnitüd (Büyüklük)

Deprem sırasında açığa çıkan enerjinin bir ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Enerjinin doğrudan doğruya ölçülmesi olanağı olmadığından, Amerika Birleşik Devletleri'nden Prof.C.Richter tarafından 1930 yıllarında bulunan bir yöntemle depremlerin aletsel bir ölçüsü olan "Magnitüd" tanımlanmıştır. Prof .Richter, episantrdan 100 km.. uzaklıkta ve sert zemine yerlestirilmis özel bir sismografla (2800 büyütmeli, özel periyodu 0.8 saniye ve %80 sönümü olan bir Wood­Anderson torsiyon Sismografı ile) kaydedilmiş zemin hareketinin mikron cinsinden (1 mikron 1/l000 mm) ölçülen maksimum genliğinin LO tabanına göre logaritmasını bir depremin "magnitüdü" olarak tanımlamıştır. Bugüne dek olan depremler istatistik olarak incelendiğinde kaydedilen en büyük magnitüd değerinin 8.9 olduğu görülmektedir(3l Ocak 1906 Colombiya-Ekvator ve 2Mart 1933 Sanriku-Japonya depremleri).

Magnitüd, aletsel ve gözlemsel magnitüd değerleri olmak üzere iki gruba ayrılabilmektedir.

Aletsel magnitüd, yukarıda da belirtildiği üzere, standart bir sismografla kaydedilen deprem hareketinin maksimum genlik ve periyod değeri ve alet kalibrasyon fonksiyonlarının kullanılması ile yapılan hesaplamalar sonucunda elde edilmektedir. Aletsel magnitüd değeri, gerek hacim dalgaları ve gerekse yüzey dalgalarından hesaplanılmaktadır.

Genel olarak, hacim dalgalarından hesaplanan magnitüdler (m), ile yüzey dalgalarından hesaplanan magnitüdler de (M) ile gösterilmektedir. Her iki magnitüd değerini birbirine dönüştürecek bazı bağıntılar mevcuttur.

Gözlemsel magnitüd değeri ise, gözlemsel inceleme sonucu elde edilen episantr şiddetinden hesaplanmaktadır. Ancak, bu tür hesaplamalarda, magnitüd-şiddet bağıntısının incelenilen bölgeden bölgeye değiştiği de gözönünde tutulmalıdır.

Gözlemevleri tarafından bildirilen bu depremin magnitüdü depremin enerjisi hakkında fikir vermez. Çünkü deprem sığ veya derin odaklı olabilir. Magnitüdü aynı olan iki depremden sığ olanı daha çok hasar yaparken, derin olanı daha az hasar yapacağından arada bir fark olacaktır. Yine de Richter ölçeği (magnitüd) depremlerin özelliklerini saptamada çok önemli bir unsur olmaktadır.


Kısacası depremin şiddeti değil, büyüklüğü 7.2 dir.

TA1OKS
73