Aşağıdaki yazı
http://www.izciler.dostweb.com/custom2.html sitesinden olduğu gibi alıntıdır.
JOTA_JOTI
(JAMBOREE ON THE AİR
JAMBOREE ON THE İNTERNET)Jamboree bilindiği üzere tüm dünya izcilerinin katıldığı çok amaçlı bir izcilik faaliyetidir. Burdan yola çıkarak jota'nın tüm dünya izcilerinin havada buluştuğu bir faaliyet olduğunu söyleyebiliriz.
Uluslar arası nitelikte düzenlenen bu faaliyet dünya izcilerinin, kendi ülkelerinden birbirlerini havada ziyaret etmeleriyle gerçekleşir.
Bu faaliyet amatör radyocular ve internet aracılığıyla dünyanın her bir yerinden izcilere ulaşılmasını sağlar. Bu sayede izciler diğer ülkelerdeki izcilerin yaptıkları faaliyetlerden haberdar olurlar. İzcilik içerisindeki en büyük katılımı sağlayan bu faalıyet her yıl ekim ayında dünya izcilik bürosunun verdiği tarih ve saatler çerçevesinde 48 saat boyunca kesintisiz olarak sürdürülür. Faaliyet süresince çeşitli yarışmalar düzenlenir.
Amaç 48 saat süren bu faaliyette bir çok dünya izcisiyle görüşmek onlarla dostluk kurmak. Karşılıklı barış mesajlarıyla ülkelerini ve izciliklerini tanıtmaktır.
JAMBOREE ON THE AIR-JOTA
JOTA NEDIR?"Yabancı gençlerle tanışmak" denince bir izcinin aklına hemen Jamboree'ye katılmak gelir. Oysa çok az kişi, her sene 500.000'den fazla izcinin, Jamboree On The Air (JOTA) yoluyla "tanıştığının" farkındadır. Modern teknoloji izcilere, evlerini bile terk etmeden yabancı arkadaş edinme şansını tanıyor. JOTA, her yıl dünyanın her köşesinden izcilerin amatör radyoları sayesinde buluştuğu bir etkinliktir. İzcilik anıları ve yeni fikirler radyo dalgaları aracılığıyla paylaşılır. 1958 yılında ilk Jamboree On The Air yapıldığından beri, milyonlarca izci bu yolla tanışmıştır. JOTA sırasında kurulan bağlantıların çoğu, izci grupları arasında yıllarca sürdürülen mektup arkadaşlıklarına dönüşmüştür.
JOTA hiçbir yaş veya katılımcı sınırlaması olmaksızın; çok düşük -veya hiç- bir maliyetle, izcileri amatör radyolarda buluşturur. Gerekli amatör radyo istasyonları, lisanslı amatör radyocular tarafından kurulup denetlenir. Birçok izci ve liderin kendi lisans ve hatta amatör radyo istasyonları vardır; ancak çoğunluk JOTA'ya yöresel radyo klüpleri veya kişisel amatör radyocular aracılığıyla katılırlar. Bazı operatörler TV ve bilgisayar bağlantılı iletişim araçları kullanırlar.
NE ZAMAN?JOTA, her yıl Ekim ayının 3. Hafta sonunda yapılır. JOTA, yerel saatle Cumartesi sabahı saat 00.01'de başlayıp Pazar gecesi saat 23.59'a kadar sürer. Bununla beraber bazı etkinlikler, uzun mesafe zaman aralıkları gözetilerek, cuma'dan pazartesi'ye kadar sürebilir.
NASIL KATILIRIZ?İlk iş olarak bölgenizdeki amatör radyo operatörü veya kulübü ile temasa geçip yardim isteyin (eğer bölgenizde bir bilen bulmakta güçlük çekiyorsanız internetten deneyin). Radyo amatörleri kendi hobileri olan radyoculuk söz konusu olduğunda çok isteklidirler ve bir çoğu size JOTA'ya katılmanızda gönüllü yardım edebilir. Radyo operatörü izcilerden kendi istasyonunu ziyaret etmelerini isteyebilir veya izcilerin lokaline girip istasyonunu oraya kurabilir. Bazen JOTA istasyonlarının bir dağın zirvesi, bir kamp yeri veya bir bot gibi alışılmadık yerlere kurulduğu da olabilir.
LİSANS YÖNETMELİKLERİAmatör radyo operatörleri lisanslarını, ulusal otoritelerinin düzenlediği sınavları geçerek alırlar. Lisans alma koşulları ülkeden ülkeye değişir. Bazı ülkelerde izciler JOTA'ya serbestçe katılabilirken bazı ülkelerde ise özel izin almak gerekebilir. KURALLAR
Radyo operatörleri istasyonlarını kendi ülkelerinin lisans kurallarına göre çalıştırırlar. İstasyonlar " CQ Jamboree" çağrısı yapmalı veya bu çağrıyı yapanları yanıtlamalıdırlar. İzin verilmiş olan frekanslardan herhangi biri kullanılabilir. İstasyonlara kararlaştırılmış Dünya izcileri frekanslarını kullanmaları tavsiye edilir. Bu frekanslar aşağıda verilmiştir. İzdihama neden olmamak için yakın frekansları da deneyebilirsiniz. JOTA bir yarışma değildir! Ana fikir hafta sonu boyunca mümkün olduğunca çok istasyonla görüşmek değildir. Katılan tüm gruplardan, etkinlik sonunda raporlarını ulusal JOTA organizatörüne göndermeleri beklenir. Ulusal JOTA organizatörleri bu raporları, Dünya İzcilik Bürosu'na, Dünya JOTA Raporu için gönderecektir. Her ne kadar dünya çapında JOTA Ekim ayında yapılıyorsa da, izciler havada yılın başka zamanlarında da buluşabilirler. Bunun için ulusal veya bölgesel düzenli izci ağları oluşturulmuştur. Bunların güncel bir listesi, Dünya İzcilik Bürosu'nun yayınladığı JOTA Dünya Raporu'nun sonuncusunda bulunabilir. HB9S Dünya İzcilik Bürosu, HB9S çağrı işaretine sahip kendi radyo amatör istasyonunu çalıştırır. Büronun Geneva'daki ofisinde özel bir radyo odası bulunur ve bu istasyon, izci ağları ve JOTA hafta sonlarında düzenli olarak yayınlanır. Vericiler 10/15/20 metre, 160/80/40 metre ve Geneva yöresinde 440/2 metre bandlarına ayarlıdır. HB9S'ye bağlanmak sabır ister. Çünkü aynı anda bir çok istasyon burayı çağırır. Lütfen operatörün buyrukları dışına çıkmayın ve çok uzun bağlantılar kurup rahatsız etmeyin. Bir çok dilde konuşmaları mümkündür.
İZCİ İSTASYONLARI ÇAGRI İŞARETLERİHer lisanslı amatör radyo istasyonunun kendine özgü bir adı vardır ve buna "Çağrı İşareti" denir. İlk harfler ülkeyi belirler. Aşağıda bazı bilinen istasyonların çağrı işaretleri bulunmaktadır. Bunlarla genelde bağlantı kurulabilir. HB9S Dünya İzcilik Bürosu †“ Geneva / ISVICRE
TA2KA Doğanay İzci Grubu İzcilik İstasyonu “ Ankara / TURKIYE
K2BSA Amerika izcileri Ulusal Ofisi “ Dallas TX / USA
JA1YSS Japon İzcileri Ulusal Ofisi “ Tokyo / JAPONYA
PA6JAM Hollanda Ulusal İzcilik İstasyonu “ Sassenheim / HOLLANDA
5Z4KSA Kenya İzcileri Paxtu İstasyonu “ Nyeri / KENYA
VK1BP Avustralya İzcileri Ulusal İstasyonu “ Jamberra / AVUSTRALYA
GB2GP izciler, Gilwell Park “ Londra / INGILTERE
XE1ASM Meksika İzcileri MEKSIKA
DU1BSP Filipin İzcileri FILIPINLER
TF3JAM Izlanda İzcileri IZLANDA
JOTA AKTİVİTELERİ PROGRAMIEtkinlik Öncesinde
Planlarınızı bir rapor halinde yerel gazetelere gönderin. Onlardan istasyonunuzu ziyaret etmelerini isteyin. Bir radyo operatöründen amatör radyoculuğu anlatmasını isteyin. O'nun istasyonuna gidip görün. Radyo dalgaları ve onların yayılışını öğrenin. Başka dillerde "merhaba" demeyi öğrenin.
Başka ülkeleri araştırın ve hava yoluyla sorulacak sorular hazırlayın.
JOTA için özel QSL kartları tasarlayın. Bunları ya elle yapın ya da bastırın.
Uygun bir anten dikin.
Basit bir radyo alıcısı yapın.
Elektriği ve basit elektriksel onarımlar yapmayı öğrenin. (sigorta değiştirmek gibi.) Mors kodlarını öğrenip çalışın.
Mikrofona konuşma alıştırmaları yapın.
Başka ülkedeki izcilerin sorularını cevaplayabilmek için kendi bölgenizi iyice öğrenin. Etkinlik Sırasında
Büyük bir dünya haritası bulun. Konuştuğunuz izcilere oranın hava durumunu sorun. Bunu her seferinde haritanıza işaretleyin. Sonunda elinizde dünya hava haritası oluşur. Bağlantı kurduğunuz her istasyonun uzaklığını hesaplayın. Acaba bir JOTA boyunca 100.000 km'yi geçebilecek misiniz? Birkaç dilde "izci" demeyi öğrenin. Mümkün oldukça kullanın.
Velilerinizi ve arkadaşlarınızı JOTA istasyonunuza davet edin.
Bir hafta sonu hike yapıp portatif radyo ekipmanlarınızı da götürün.
İzcilerinizden kendi JOTA defterlerini tutmalarını isteyin. Buna bağlandıkları izcilerin adlarını ve adreslerini yazabilirler. Atlas, harita ve almanaklardan oluşan bir köşe hazırlayın ki izciler bağlantı sırasında bilgi edinebilsinler. O yörenin ayrıntılarını bulabilsinler. Bir dünya haritasına yapılan bağlantıları çizin.
Basın-Yayın kuruluşlarını istasyonunuza çağırın. Gazetelere çıkın.
İmkanınız varsa küçük bir vericiyi saklayın, izcilere bunu bulmayı oynatın.
Etkinlik Sonrasında
Konuştuğunuz izcilere yazın. Kişisel veya ünitesel bağlar kurmaya çalışın. Armanızı ve bölgenizle ilgili diğer bilgiler gönderin. Rapor ve fotoğraflarınızı Dünya İzcilik Bürosuna gönderin. Böylelikle kendi resminizi dergide görebilirsiniz. Ulusal JOTA Organizatörü'nüze rapor gönderin. O da Dünya İzcilik Bürosu'na göndersin. Gelecek yılı planlamaya başlayın.
RADYO AMATÖRLERİNİN KULLANDIĞI TERİMLERE ÖRNEKLERHam: Amatör radyo operatörü
Log: Kurulan bir bağlantının yazılı kaydı.
"CQ Jamboree":Diğer JOTA istasyonlarının sizin çağrınızı cevaplaması için söylenen söz. QSL Kartı: Kurulan bağlantının yer, saat ve yön gibi ayrıntılarının yazıldığı kart. 73: "En içten dileklerimle" anlamına gelen CW ve telefon görüşmelerinin sonunda gecen Ham deyişi. CW: "Continous Wawe" mors kodlu telgraf
SSB ve Telefon: Ses yollu mesaj yollama araçları.
Packet: Elektronik yöntemle radyo mesajı gönderme.
RTTY: "Radyo Teleteyp" Radyo sinyalleri "teleprinter" adı verilen bir araçtan diğerine gönderilir. Göndericinin klavyeden yazdıkları, alıcının ekranında belirir.
Shack: Amatör radyo operatörünün ekipmanlarını kurduğu oda.
DÜNYA iZCİLİK FREKANSLARIBANT SSB(telefon) CW(mors kodlu)
80 metre 3.740/3.940 MHz 3.590 MHz
40 metre 7.090 MHz 7.030 MHz
20 metre 14.290 MHz 14.070 MHz
17 metre 18.140 MHz 18.080 MHz
15 metre 21.360 MHz 21.140 MHz
12 metre 24.960 MHz 24.910 MHz
10 metre 28.390 MHz 28.190 MHz
Kaynak: http://www.doganayizcigrubu.cjb.net