TA1ED /METİN KORKMAZ (15/18MAYIS 2005) İOTA : AS -115 ÇALIŞMASI
Herkese selamlar ben ne zaman HF de çalışmak istesem, önce çalışacağım bandı gezer,nerede pileup var dinlerim. eğer o prefix ile daha önce hiç görüşmediysem ,ben de çağrı yaparım bir yandan da diğer istasyonların çağrılarını dinler böyle pile-up ta kalmayı düşlerim.
Bu rüya 16-18 mayıs arası bulunduğum KEKOVA adasında gerçek oldu . KEKOVA adası ANTALYA ili DEMRE ilçesine bağlı ÜÇAĞIZ ve KALE köylerinin açıklarında 7.4 km uzunluğunda ve 500m genişliğinde ince uzun bir adadır .En yüksek tepesi 188 m olan adanın son derece sarp ve engebeli bir arazisi var.üzerinde serbestçe gezen keçilerden başka yaşayanı yok.
Neden KEKOVA adası?:geçen yıl GÖKÇEADA (EU-186) dan döndüğümde bu yıl için çalışmakistediğim iota listesine dahil bir TA adası ararken KEKOVA adasını ilk defa aktif edenlerinyabancı amatörler olduğunu, fakat bu çalışmalar ile ilgili bir bilginin olmadığını tespit ettim .son
yıllarda adadan qrv olan bir çağrı işaretine de rastlayamadım. bunun üzerine KEKOVA adası ileilgili çeşitli kaynaklardan bulabildiğim bilgileri bir araya getirdim çalışma tarihi olarak gerekülkemizde okulların kapanmasından hemen önce olması,yaz ve turizm sezonunun henüz başlangıcı olması sebebiyle 15-18 mayıs tarihlerini seçtim önce TK. MERSİN Böl . Müd. ne KEKOVA adasında çalışmak istediğimi belirten bir faks çektim. bir hafta sonra posta ile gelen cevap yazısında belirttiğim tarihler arasındaTA1ED/0 çağrı işaretiyle çalışabileceğim bildirildi.Gerek yaşadığım şehir TEKİRDAĞ ve adaya geçe bileceğim ÜÇAĞIZ arası yolda (yaklaşık 1000 km)gerek adada bana yardımcı olabilecek (isterse kendiside qrv olabilecek) başka amatör arkadaşlar aradım.
Teklif götürdüğüm birkaç amatör arkadaşım yolun uzunluğu ve bilinmeyen bir yere
gitmek istediğimden dolayı teklifimi kabul etmediler. Bunun üzerine bu yolculuğu ve çalışmayı tek başıma yapmaya karar verdim.Hareket etmeden R7000 ve FD4 antenimi söküp,5metre 2parça bir alüminyum bir direkle beraber paketledim. Adada elektrik olmadığı ve akü de yeterli gelmeyeceği için yedek yakıtı ile birlikte 2.5 kw jeneratör, 4 kişilik bir çadır ,uyku tulumu,mat vs. arabamı iyice doldurdu. Daha uzak yerlere sesimi duyurayım diye TA1FA dan emanet aldığım RADCOM 600w linear maalesef lambasının emisyonu düşüklüğü sebebiyle gerekli gücü vermeyince TEKİRDAĞ da kaldı. İşlerim sebebiyle, bir gün önceden başlayacağım çalışma için ancak 15 mayıs sabah saat 10 da yola çıkabildim. ÇANAKKALE de TA1CGİ/3 BARIŞ arkadaşımın yanında verdiğim yemek molası haricinde,yolarda sadece arabama yakıt almak için durdum.Buna rağmen varmak istediğim KAŞ ilçesine gece saat 01.15 de ulaşabildim.Bir hotel de boş bir oda bulup,hemen istirahat e çekildim. Sabah saat 8 civarı kısa bir çevre gezisinden sonra Adaya geçe bileceğim en yakın ana kara parçası ÜÇAĞIZ köyüne hareket ettim. Saat 12 civarı vardığım ÜÇAĞIZ köyünde ilk işim SAHİL GÜVENLİK karakoluna gitmek oldu. Gideceğim adanın özel koruma alanı statüsün de ve ıssız bir yer olması ve rahat çalışabilme açısından böyle bir başvuru çok yararlı oldu.Karakol komutanına durumu anlatıp,gerekli belgeleri gösterdiğimde ,kendisi bana JANDARMA yada bilgi vermem gerektiğini daha sonra adaya gidebileceğimi söyledi. Çaresiz son derece dik ve keskin virajlı yollardan DEMRE ilçesine gidip elimdeki belgelerin birer fotokopisini JANDARMA ya bıraktım.1000 km yol kat edip gerekli izinleri aldıktan sonra nihayet rahatça KEKOVA adasına geçe bilecektim.
DEMRE ye gelmişken erzak ihtiyacımı da karşıladım. Saat 14.30 da tekrar ÜÇAĞIZ köyüne döndüm. Hemen beni adaya götürecek bir tekne aramaya başladım. Köy okulu etrafında tekne kiralayanlar vardı. Bunlardan biriyle Cuma günü saat 17 de adaya bırakıp,Pazar günü saat 17 de tekrar gelip almak üzere anlaştım.
Arabamı teknelerin bulunduğu yere çekip eşyalarımı 7metrelik yarım kamara bir tekneye aktardık.Yarım saatlik bir deniz yolculuğu sonrası 16 Mayıs saat 17.30 da adanın AKDENİZ tarafına bakan (tersane koyunun tam arkası) bir koyda karaya çıktım. Her yer taşlık ve tarihi
kalıntılar ile doluydu .taşların arasında kendime kalabileceğim 4-5 metrelik bir alan zorluklabulabildim. Burası bir zamanlar büyük bir kaya kütlesinden yontularak yapılmış,ama bu günsadece 2 köşesi kısmen ayakta kalabilmiş bir yapıydı. Bulunduğum yer o kadar engebeliydi ki ufak bir çadır bile kuramadım.2 saatlik tek başıma bir çalışma sonucu her iki anteni de kurup saat17.45 Utc de 20 metre de 9K2/SQ5DA ile ilk qso ya başladım.5 saat kadar kesintisiz çalıştım. Büyük pileup oldu dünyanın her yerinden çağırılıyordum (W,YV,XP,HC,VK,Z22 ,TF,JA, lar ve bir çok prefiks)yaklaşık 500 qso sonrası yorgunluktan istasyonumu kapatıp, bulabildiğim en düz bir kayanın üzerinde matı altıma serdim.
Uyku tulumuna girince hemen uyuyabileceğimi düşünmüştüm. Ama ne mümkün? Issız bir adada tek başıma açık havada sabah pek kolay olmadı. Yinede zaman zaman uyumuşum. sabah saat 7civarı uyandım .bayağı dinlenmiştim. Adanın diğer tarafındaki tersane koyuna gidip birkaç poz fotoğraf çektikten sonra biraz etrafı gezdim. Buranın denizi bir harika su çok berrak,deniz turkuaz rengi. Kıyıda dalgaların aşındırdığı taşların arasında doğal akvaryumlar oluşmuş.İçlerindeki çeşit çeşit renkteki balıklar rahatça görülüyor.17 mayıs Cumartesigünü gündüz propagasyon şartları nedeniyle pek qso olmadı. Akşam saatlerinde 20 m. İçinpropagasyon artmasıyla beraber sivrisinek saldırıları da tekrar başladı .bu olasılığı düşünerek
yanıma sivrisinek kovucu losyon almıştım. Fakat havanın sıcaklığı ve derinin ilacı absorbe etmesinden dolayı ilacın etkisi ancak1-2 saat sürüyor .ilk gece pek umursamamıştım ama 2.gece 5,6 saatlik uyku sırasında bayağı yara almışım.2.gecede yaptığım qso lar açısından iyi geçti. Yalnız hesabı iyi yapamadığım başka bir faktör daha ortaya çıktı.Yanıma jeneratör için aldığım 15 litrelik benzin bidonu boşalan depoyu ancak doldurdu .zaman zaman verdiğim ihtiyaç molalarında ilk işim jeneratörü stop etmek oldu. 2. akşam yine saat 01,30 civarı qrt olduktan sonra taş yatağıma yattığımda değişik düşüncelere daldığım oldu. Denizde pırıl pırıl bir mehtap vardı. Tek başına ıssız bir adadasın .ama isteyerek buradasın ,binlerce kilometre öteden diğer insanlarla konuşuyorsun, daha sonra o insanlar senin tam olarak nereden çıkış yaptığını merak edip araştırıyorlar.Ertesi sabah Pazar günü çalışmaya başlamadan önce log a baktığımda yaklaşık 1300 qso yapabildiğimi Gördüm. jeneratördeki benzinin en fazla 5 saat sürekli çalışmaya yeteceğini hesaplayınca yapabildiğim kadar qso yapıp akşam saat 17 civarı qrt olmaya ve adadan ayrılmaya karar verdim. Eğer yakıt yetseydi belki 1 gün daha fazla kalacaktım. Ama aradaki yarım saatlik deniz yolculuğunu saymaz isek en yakın benzin alabileceğim yer 30 kilometre ötedeydi. O gün değişik frekanslarda çağrılar yaparak toplam 1530 qso ya ulaştım.Saat 4,30 utc 20 metrede TA1EH ile yaptığım en son qso dan sonra istasyonumu kapattım.Bir daha bu adaya gelebilir miyim ? diye düşünerek bir süre taşlardan denizi seyrettim. Antenlerimi toplamak Bana çok zor geldi. tek kişilik kampımı topladıktan sonra fark ettim ki güneş sebebiyle ıstakoz gibiolmuşum !Birde kollarımda ve yüzümde onlarca sivri sinek ısırığı . hi ama olsun hayatımdan memnundum. İstediğim Bir hayali gerçekleştirmiştim. Bakalım seneye sırada hangi ada olacak?
QSO İSTASİSTİKLERİ
BAND QSO ZONE COUNTRY
160M 0 0 0
80M 1 1 1
40M 5 1 2
30M 0 0 0
20M 1230 23 71
17M 99 7 24
15M 19 8 36
12M 4 3 4
ALL 1530 43 138
DENEYİMLER:
1-Ülkemizde bu tip çalışmalar için izin almak şart değilse de rahat çalışmanız açısından yetkililere(TK, JANDARMA,SAHİL GÜVENLİK vs.) yazılı veya şahsi müracaat ta yarar var.
2-Yapacağınız özel çalışmalar için seçtiğiniz tarihi contest takviminde kontrol etmek gerekiyor.
3-Gideceğiniz yer ile ilgili hava , yol ve tedarik imkanlarını iyice öğrenmeli
4-Özel bir çalışma yapacaksanız bunun dx bültenlerinde ve dx cluster de duyurulması size talebi
arttıracaktır. Bu da başarı demektir.
5-Pile-up olduğunuzda tereddüt etmemek lazım .En kolay yol çağrı işaretlerindeki rakamlara görebir sıralama yapmak. Yada belirli aralıklarla görüşmek istediğiniz kıtalara ülkelere öncelik
tanımak.
(Evet değerli amatör arkadaşlar, eğer yazımı buraya kadar sıkılmadan ve atlamadan okuduysanız;Sizinde iota çalışmak için bir ilginiz vardır
Eğer istedikten sonra yapılamayacak bir olay değil. Hele hele son yıllarda yabancı amatörlerin Ülkemizdeki adalarda çalışmak için kaç ülke ?sınırından geçip, ne kadar km.?yaptığına bakacak olursak bu ülkenin amatörleri olarak bize hiçte zor olmamalı diye düşünüyorum. Eğer gerçektenÇalışmak istiyorsak öyle kw linearlar veya hf yagilerde olmasada olur.
Tam yaz mevsimindeyiz. içinde bulunduğumuz Temmuz ayında RSGB tarafından düzenlenen IOTA CONTEST i fırsat bilerek bir ıota çalışması yapmak için bulunmaz fırsat.
IOTA statüsüne giren en yakın adalar ülkemizin kıyı şeridindeki bir çok şehrimizden ve ilçemizden ulaşılabilecek mesafede. GÖKÇEADA (IOTA EU-186) ve BOZCAADA ( IOTA AS-099) aracınızdan bile inmeden gemilerle gidip gelebileceğiniz imkanlara sahip.)
TA1ED
METİN KORKMAZ
TEKİRDAĞ