Gönderen Konu: Delta Loop anten ile ilgili yardım?  (Okunma sayısı 279 defa)

Çevrimdışı TA1BT

Delta Loop anten ile ilgili yardım?
« : 23 Haziran 2011, 10:30:14 »
Belki daha önce konuşulmuş olabilir ancak akşam kurmayı planladığım delta loop anten için bir kaç ufak sorum olucak. Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
Durum: Doğal olarak yer sıkıntısı yaşıyorum, antenin tamamı çatının üstünde dolayısıyla yerden yüksekliği çok fazla olamayacak. 80 metre ile 10 metre arasında çalışmasını planlıyorum - istiyorum. Elimde 61 metre kablo var.  Kısa dalga cihazımda dahili tuner var. Elimde bir adet homemade 1/4 balun var vede yeteri kadar 75 ohm kablom da var.

Sorular: 1- Öncelikle ücgen olarak değil de dörtgen veya başka bir çokgen olarak anten çalışır mı?
2- Kablo boyunu 40 metre bandında çalışacakmış gibi mi ayırlıyayım yoksa maksimum kablo boyunda (61 metre) mı kalmaya mı çalışayım? (belki 40 metre için bir üçgen oluşturabilirim ama daha fazlası için çokgen olmak zorunda kalacak). Her iki şekilde de  80 metre de sorun yaşar mıyım?
3- Balunla mı yoksa 75 OHM kablo ile mi kullanmamı tavsiye edersiniz?

Tecrübesi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Bende anteni kullanmaya başlayınca terübelerimi buraya aktırcam.
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"
--Apologies to Jeff Cooper

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Delta Loop anten ile ilgili yardım?
« Yanıtla #1 : 23 Haziran 2011, 11:18:13 »
Burak Bey,

1- PRATİKTE, üçgen dörtgen ya da başka şekil yapabilirsiniz. Fakat kolların eşit boya yakın olmasına dikkat ederseniz iyi olur.
2- 80 metreyi düşünüyorsanız kablo boyunuz 83 metre olmalıdır. Yoksa 41,5 metre yeterlidir. Ama 83 metre çekemezseniz 80 metrede çalışmayı unutun. 83 metre çekerseniz 80-40-20-15-10 metre amatör bantlarda çalışırsınız, 41,5 metre çekerseniz 40-20-15-10 metre amatör bantlarda çalışırsınız.
3- 1:4 balun ve 50 ohm kablo ile sorun yaşamadan sistemi çalıştırırsınız.
4- Bu anteni çatıya yatay olarak konuşlandırırsanız da çalışır. Ama sinyalleri dikey olarak iyonosfere gönderdiği için yakın mesafe görüşmelerde çok iyi sonuç alırsınız.
5- Delta loop anten hesabı üzerine yazılmış mesajlar ile, 41.5 metre kablo ve 1:4 balun ile yaptığım antenimin test sonuçlarına http://www.telsizciler.org/index.php/topic,15546.0.html adresindeki mesajlardan ulaşabilirsiniz.

DİKKAT!! Cihazınızın üzerindeki tuner başka banttaki anteni ayarlamak için yapılmamıştır! Aynı bantta ufak tefek yaşayacağınız SWR sorunlarını ortadan kaldırmak için yapılmıştır. Yani bu tunerlar bandın CW bölümüne ayarlı anten ile SSB bölümünde çalışmak için ya da tersi için düşünülmüştür. Ben düğmeye basıyorum, bu tuner her şeyi ayarlıyor, SWR 1 oluyor diye düşünüyorsanız, düşünebilirsiniz. Ama doğrusu bu değildir. Bir çok cihazın çıkışının yanmasındaki sebep bu şekildeki düşünmeden kaynaklanmaktadır. DİKKAT!!!

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #2 : 23 Haziran 2011, 12:25:48 »
Bilal Bey cevapladığınız için teşekkür ederim. Bir yandan internette araştırmaya devam ediyorum ancak kafama 1 soru takıldı. Sizce elimdeki 61 metre kabloyu da bir şekilde çokgen olarak gersem işi tunere mi bıraksam yoksa illa ki 41.5 metreye kısaltıp mı kullansam. Siz pek tasvip etmeseniz de 80 metrede de denemeyi planlıyorum. Acaba 80 metre bandı için 61 metre kablo bi avantaj olabilir mi? Yoksa 41.5 metreden şaşma mı dersiniz?
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 23 Haziran 2011, 13:30:59 »
Burak Bey,

Eğer anteni o frekansta rezonansa getirmeyip tuner ile bu işi yapacaksanız delta loop, üçgen, dörtgen falan eziyet çekmenize lüzum yok. Gerersiniz kabloyu, sonra tune edersiniz biter. Ama sizin cihazın üzerindeki tuner'ı bu iş için kullanırsanız yukarıdaki DİKKAT bölümünü tekrar okumalısınız. İlla tuner kullanacaksanız, çatı tipiAH-4 gibi bir tuner kullanarak bu işi yapmalısınız. Ama ortaya çıkan sistem bir long wire antenin tune edilmiş halinden başka bir şey olmayacaktır.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #4 : 24 Haziran 2011, 08:59:09 »
Dün akşam 42.5 (bilerek uzun bıraktım sonradan kısaltabilmek için) metreyi kabloyu çatı da tam olarak üçgen olmasada bi şekilde gerdim. Hemen aşşağı inip denemeler yaptım (cihaz ts 2000). 40 metre bandında anten iyi çalışıyor ve cihaz tune edebiliyor. ancak diğer bandlarda cihaz anteni tune edemedi.
QRM duymamak için diamond w8010 antenimi söküp bu anteni denemiştim. sanırım diamonda geri dönmek zorunda kalıcam..

Bu arada bizim binada - sığnak kısmında - bizim mahallenin trafosu var. Sizce bu trafodan antenim etkilenir mi? Manyetik alan oluşturur mu? Ben en üst katta (5.kat) oturuyorum. Ama en alt kata kalp pili olan bi hasta taşınmıştı duramadı adam evini sattı.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 25 Haziran 2011, 13:19:43 »
Burak bey,

Bu denemeyi cihazınızın tuner'ını devre dışı bırakarak yapınız. Bu anten zaten uygun SWR değerleri verdiğinden tuner ihtiyacınız yok. 7-14-21-28 MHz. lerde SWR'nin 1:1,5 dan aşağı düştüğünü göreceksiniz. Belki cihazın tuner'inin kafası karışıyordur. Ayrıca 1:4 balunu antene takıp takmadığınızı yazmamışsınız. Ben takdığınızı düşünerek yazıyorum.

Siz 5. katta iseniz bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Eğer dışarıda direk üzerinde bir trafo olsaydı belki etkilerdi.

73

Bilal Ekmekci, TA8A