Gönderen Konu: dinlemede olannn yokmuuuu...  (Okunma sayısı 614 defa)

Çevrimdışı TA3RT

dinlemede olannn yokmuuuu...
« : 22 Nisan 2011, 08:50:16 »
Değerli radyo amatörü arkadaşlarım.

Dün akşam saatlerinde, takriben 20:00-20:10 (yerel saat) Gebze Şekerpınar bölgesin de ki iş yerimde el telsizimi alarak fabrikanın bahçesine çıktım. Cihazım ile vhf bandı simplex frekansları tararken 145,575 de bir çağrı; "bu kanalda dinlemede olaaannn yokmuuuu..." sinyal olarak Q2 seviyesinde gelen bu çağrıyı yapana el cihazımla ulaşmaya çalıştım ama konumum kapalı olduğu için ulaşamadım.

Çağrı işareti yok, yönetmelik ve kanuna uygun çağrı yapmak yok ve tamamen laubali uslup ile yapılan konuşmalar olduğu sürece ben vhf-uhf ve hf in bazı frekanslarını; arkadaşlarımın, ailemin ve diğer çevremin arasında cihazım açık olarak nasıl amatörlük yapabilirim. On senelik amatörlük hayatımın bir bölümünü amatörlüğü yaymaya ve tanınmasına adamış biri olarak bu tarz çağrılar olduğu sürece ben çevreme bu hobiyi nasıl tanıtabilirim??? Nasıl evimde, arabamda veya başka mekanlarda amatör cihazımı yakınlarımın arasında açık tutabilirim??? Bu tarz çağrıları duyanlar amatörlük ve benim yaptığım bu hobi hakkında ne düşünürler??? Bu bir kere olan bir durum değildir. Benzerlerine amatör bantları taradığınızda çok defa raslarsınız.

Bütün amatör arkadaşlarımdan ricam bu gibi durumlarda lütfen uyarıda bulunarak iç denetim mekanizmasını çalıştırılmasını sağlamaktır. Hatta dernek ve topluluklara bu konuda ciddi görev düştüğünü düşünüyorum.

Hepinize bol dx qso lar dilerim.

73

Rıfat Tultak TA2SE

I ♥ HF CW

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: dinlemede olannn yokmuuuu...
« Yanıtla #1 : 22 Nisan 2011, 15:47:03 »
Merhabalar ,
Bu tip sorunları daha oluşmadan önlemek için en başından sıkı tutmakta var ki ben yaklaşık 15 yıldır bunu yapıyorum,
ama olan olmussa kendimce geliştirdiğim yöntemleri yazayım umarım faydası olur

1. Eğer ikaz havada iken gerçekleşecekse eksik yada yada yanlış gördüğüm konuda ilgili kanun maddelerinden alıntılar ile açıklayıcı öğretici bir üslupla ikaz ederim, bunu asla kanun koruyucusu edası ile yapmayın .
keza ikaz esnasında arkadaşa sahip olduğu çağrı işaretini alabilmesi için girmiş olduğu imtihandan başarı ile çıktığına göre bu detayları zaten bildiğinden emin olduğunuzu hatırlatıp herhalde unuttunuz tarzı esprili bir yaklaşım da olumlu sonuç verir.

2. Hemen hemen her toplantıda eksik gördüğüm hususlar ile ilgili kanun maddelerini bulup yazıcıdan çıktı alır ve bunları dağıtırım , dağıtırkende "Arkadaşlar bunları zaten bildiğinize eminim amaç bilgilerimizi tazelemek" şeklinde bir sunuş ile lafı gediğine oturturum ,
ilgili dökümanlarda herkez üstüne düşeni alır ve anlar,

3. İkazda bulunduğum bulunmadığım her konuda örnek olurum, günde yüzlerce kere çağrı işareti tekrarlarım, ülke prefix i kullanmadan yarım çağrı işareti ile yapılan çağrılara müsamma göstermem gerekçe olarak " belki sen duymadın ama şu anda şehrimizde aynı bölge numarası ve işareti taşıyan bir başka amatör daha var karışıklığa yol açmamamak için tam çağrı işaretini kullanın " açıklamasını kullanırım.

4. Röle üzerinde amatörlük harici gereksiz hiç bir konuyu konuşmam, konuşulduğu takdirde bakınız madde 1 ve 2 .

5. Gerektiğinde şartlar ve mekan ne olursa olsun en samimi olduklarımı bile kırmaktan çekinmem seviye düşürmeden ikazı yaparım, dahada gerektiğinde usülsüz konuşmanın kaydını alıp ilgili mercilere bildirmekte zerre kadar tereddüt etmem çünkü bu benim kanuni görevim aksi halde suça ortak olmuş sayılırım.
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #2 : 23 Nisan 2011, 01:07:52 »
Rıfat Bey, Ne tesadüf, Bende bazen benzer çağrıları akşamları 3777 KHz de duyuyorum. 

Demekki bazı arkadaşlar için zaman-mekan farketmiyor..

Atila

Çevrimdışı TA2CR

« Yanıtla #3 : 25 Nisan 2011, 13:20:42 »
sahibinden .com vs diğer satış yapan siteler ve el den alırken amatörler bu telsizleri belge vs sormazlarda sırf 50-100 tl için satış yaparlarsa olacağı bu ne bekliyorsunuz ki hurdacılarda,eskicilerde,bit pazarlarında,her tarafta amatör,prof telsiz dolu para da değil komik rakamlar programlar da internette var biraz bilgisi olan istediği frekansa programlar..............

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #4 : 25 Nisan 2011, 22:07:13 »
Cem bey,
Aynı kolaylıkla bir ekmek bıçağıda edinebilmek ve amacı dışında kullanabilmek mümkün,
Hal böyle olunca her ekmek bıçağı sahibi olan birilerini bıçaklamıyorsa sebebi kanunlarlardır .
Bence Telsizde ekmek bıcağıda amacı dışında kullanıldığında kanunlar karşısında eşit olmalı !

Bize düşen sorumlu vatandaş olup gereğini yapmak .

Rahmetli Bahri Ağabey (TA2BK) TRAC dergisindeki bir köşe yazısında şöyle yazmıştı :
" manipleye veya mikrofona dokunduğunuz anda Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyorsunuz demektir "
Ben her havaya çıktığımda bu sorumluluğu omuzlarımda, beraberinde verdiği gururuda içimde hissettim.
Bir gün tüm TA nın Bahri Ağabeyin ne demek istediğini anlaması dileği ile kucak dolusu sevgiler .   
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #5 : 11 Mayıs 2011, 10:38:03 »
Bilal amcam,
Eğer sizcede uygunsa
Haberiniz varmı bünyesindeki  Dinleyen KİMse Varmı?? sabit konu başlığına taşınması
konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL