Gönderen Konu: Maliye, internetten yurtdışı alışverişleri incelemeye aldı  (Okunma sayısı 390 defa)


Çevrimdışı TA2BU

Başlığı okuyunca kimileri üzülmüş, kimileri de sevinmiştir; ancak aslında halihazırda mevcut olan mevzuat aynen devam ediyor ve hatta diğer başlıklar altında, münakaşaya konu olan "Amerika'dan amatör malzeme ithali" vs konulardaki tereddütleri de zamanında arkadaşların bilgisine sunduğum Gümrük Müsteşarlığı yazısını da teyid ediyor.

Makaledeki ifade şöyle:

"Bu incelemede gümrük mevzuatı ile tanınan 150 Euro tutarındaki muafiyet hükümlerini ihlal eden ticari nitelikteki muameleler tespit edilecek ve ihlali yapanlar hakkında işlem yapılacak.

Yürürlükteki mevzuata göre, “önemli değeri olmayan eşya” olarak tanımlanan ve yurt dışından posta yoluyla ve yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ve toplam kıymeti 150 Euro'yu geçmeyen eşyaya da ticari nitelikte olmamak şartıyla ayrıca muafiyet tanınıyor. "


(€150-1500 arasına da maktu %10 resim uygulanır diyordu, gümrüğün 2008 tarihli yazısı)

Biz amatörler için "ticaret" yapmadığımız sürece aslında değişen yok sanırım...

Ki kızanlar olacak ama, BTK nın uygun cihaz listesi de "ruhsat almak için telsiz cihazının BTK uygunluk listesinde olmalıdır" şeklindedir; yeni yönetmeliğimiz de amatörlerden ruhsat sorumluluğunu kaldırmıstır. Aksi taktirde imal ettiğimiz cihazlara da CE belgesi ve takiben BTK uygunluğu almamız gerekecekti.

73

Engin


Çevrimdışı TA1DX

Yazıdan bir paragrafı  buraya taşımak istiyorum:

Yeni dönemde Gümrük Müsteşarlığı, Bankalararası Kart Merkezi ile koordineli çalışarak, internetten kredi kartıyla siparişi verilen ve kişilere posta yoluyla gönderilen bu tür eşyalarda 150 Euro'luk limitin aşılıp aşılmadığını kontrol edecek. Limit aşımında da ilgili eşyaya gümrük vergisi tahakkuk ettirilecek.

Maliye, Bankalararası Kart Merkezi yoluyla  Karttan veya Paypal'den ödediğimiz tutarı görecek,    ödediğimiz tutar ile, paket üzerindeki fatura değeri arasında fark varsa başımızın ağrıyacağı kesin.. Ben bunu kastettim.  Getirttiğimiz ürün ticari değil ama herkesin rahatça getirebileceği bir ürün de değil..

selamlar, Atila

Çevrimdışı TA2BU

Hocam,

"Ama herkesin rahatça getirebileceği bir ürün de değil" derken ne olduğunu anlamadım ama... ben konnektör getirttim, "bu ne" dediler, izah ettim, amatör telsizcilik belgemi de gösterdim gayri ticari olarak kendi istasyonum için getirttiğimi beyan ettim, sorun da çıkmadı. Bu yedek pil de olabilirdi, ekran LCDsi de olabilirdi.

Ancak, eğer düşünceniz, örneğin el cihazı ise, ben hala 150 Euro limitinin (kargo bedeli dahil diyor gümrük yazısı) altındaysa gene de gelmesi gerek... Ki dilimize pelesenk ettiğimiz "genç ve yeni amatörler lazım" fikrinde samimiysek, bu genç arkadaşlar bu ise bu 150TL lik postadan gelen cihazlarla başlayabilmelidirler. Avrupa'da bu böyledir, memleketimizde de amatörlere yönelik yeni kolaylıkların mevzuata eklenmesi Avrupa Birliği uygulamalarına benzerlik saglamak için olsa gerek diye düsünüyorum... Tüm amatör arkadaşlarında böyle düşünüp amatörlüğü zorlaştırmamalarını diliyorum.

73

Engin




Çevrimdışı TA4SO

Değerli üstadlarım,

Yurtdışı alışverişleriyle ilgili bazı değerlendirmeleri hep okuyoruz,

Parasını ilgili firma veya tedarikçi firmaya ödediğimize göre (kredi kartı ile yurtdışı sitelerine) burada bir sorun yok, resmi yollarla getirttiğimize göre (posta ve yetkili kargo firmaları aracılığıyla) burada da bir sorun yok, bu gelen malzemelere gümrük kontrolü yapıldığına göre burada da gümrük açısından bir sorun yok. Gerekli durumda gümrük vergisi de alınmakta dolayısıyla ben bu alışverişlerin kanunlara uygunsuz bir kısmını göremiyorum.

Ülkeler cari açıklarını arttırmamak için ithalatla ilgili bazı önlemler doğal olarak alır ve alacaktır fakat bir avuç amatörün getirttiği cihazla bu açığında fazla etkilenmeyeceği ortada.
Diğer bir konuda Yaesu Icom Wouxun v.s. Türkiye'de fabrika açmadılarsa ve ülkemizde bir yerli firma üretim de  yapmıyorsa doğal olarak bu cihaz ve ekipmanlar yurtdışından veya ithalatçı (ki bunlarda ithal etmekteler) firmalardan alınacak.

Kısaca özetlersem tüm bunlar ışığında benim görüşüm  yurtdışından alışveriş yapmanın kanunsuz veya gayri ahlaki bir yönü yoktur. Konu tekrar açıldığı için görüşlerimi fırsattan istifade belirtmek istedim yoksa mesajım kimseye karşı eleştiri veya destek amaçlı yazmadığımı da belirtmek isterim. 

Selam ve saygılarımla 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA2HZ

arkadaşlar cok özür dilerim ama kafam karıştı benim bunun resmi yolu nedir ben diyelimki falanca siteden değeri 250$ bir cihaz getirtsem kartımlada ödeme yapsam ve bu ürün olduda gümrüğe takıldı ben kendimi ifade edip gümrük vergisini ödediğim taktirde cihazımı alamıcakmıyım.bunu öğrenmek istiyorum saygılarımla 73s
TA2HZ

Yusuf Ayka
aykayusuf@gmail.com
0551 862 60 62
QTH KN40SX İZMİT/KOCAELİ

Sevgide serbestlik. Saygıda mecburiyet..

Çevrimdışı TA2BU

Sayın hocam,
Konu hakkındaki mevzuatın merkezi aşağıdaki yazı; amatör veya diğer konuda (bugün bir aarkadaşımda olta makşnası gördüm mesela ve kargo dahil olan faturası 220 USD oldugu için %10 vergi ödemiş) bu yazıya istinaden birçok kişi, birçok eşyasını getirmiş.

73

Engin

************************************************************

T.C. BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı    : B.02.1.GÜM.0.06.00.00.07.203-2875                                                       

Konu : İnternet Sitelerinden Alınıp Posta Yoluyla Gönderilen Ticari Nitelikte Olmayan Eşya


23.09.2008/ 23008

GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE


İlgi: 19.11.2004 tarih ve 31584 sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızda 2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Gümrük Vergilerinde Muafiyet ve İstisna Tanınacak haller Hakkında Karar”ın gerek “Posta Yoluyla Gelen Hediyelik Eşya” başlıklı 32 ila 34 üncü, gerekse ”Vergileri Ödenmek Suretiyle Posta Yoluyla veya Yolcu Beraberinde İthal Edilen Eşya” başlıklı 39 ila 41 inci maddelerinde belirtilen eşyanın karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış olması gerektiğinden internet sitelerinden sipariş verilen eşyanın 2000/53 sayılı Karar kapsamında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı ve internet sitelerinden satın alınıp posta yolu ile gönderilen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, toplam değeri 100 ila 1500 EURO arasında olan eşyanın ithalinde İthalat Rejim Kararı hükümlerinin uygulanmasının icap ettiği belirtilmiştir.

Ancak, 13.06.2008 tarih ve 26905 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 2008/13676 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2000/53 sayılı Karar’ın 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi yürürlükten kaldırıldığından, internet sitelerinden satın alınıp posta yoluyla gönderilen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşya ile ilgili olarak, gerçek kıymeti gönderim başına 100 ila 1500-avro arasında olan eşya için % 10 tek ve maktu vergi uygulanması, kıymeti 1500-avro’nun üzerinde olan eşya için ise İthalat Rejim Kararı’na tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Gümrükler Genel Müdür V.

DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri

*************************************************

PS: bir de Radyo amatörlerinin beraberlerinde taşıdıkları cihaz ile ilgili yazı var; arşivinde olan var ise bir zahmet buraya iliştirsin, öğrenelim.

Çevrimdışı TA1DX

Arkadaşlar,

Anlatmak istediğimi anlatamadığımı anladığınızı sanıyorum.

QRT