Gönderen Konu: QRP problemi hakkında  (Okunma sayısı 361 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

QRP problemi hakkında
« : 08 Mart 2011, 08:28:28 »
      Yaptığım QRP cihazı kısa dalga istasyonları bantsız olarak alıyor. Yani şöyle; 7000-7160 Khz arasındaki sinyaller tuner ile ayarlanıp değiştirilebildiği halde, bu, bantsız olarak nitelendirdiğim yayınlar tuning potansiyometresi ile değişmiyor. Her istasyon bandın tamamında duyuluyor. Hemde çok güçlü olarak. Çinin sesi, TRT yabancı yayınlar, Yunanistanın sesi v.s. Bu durum genellikle akşamları çok artıyor, gündüz bitiyor.

Cihaz proto tip olduğu için şimdilik metal kutuda değil, boşta.

Bu olumsuz durumdan kurtulmak için ne yapmalıyım?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Çevrimdışı TA7BB

Ynt: QRP problemi hakkında
« Yanıtla #1 : 08 Mart 2011, 11:40:57 »
merhaba.
yaptıgınız qrp alıcı nın şemasınıda verseydiniz daha iyi cevap verebilirdik.
rejeneratif alıcılarda seçicilik pek olmadıgından en kuvvetli istasyonlar digerlerini bastır
karıştırmalı bir şemayı denemelisiniz.
veya ne612 entegreli bir devre denemelisiniz.
bu entegreli basit devreyi kullanırsanız ayrıca bfo devresi yapmanızada gerek olmaz.
kolay gelsin

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #2 : 08 Mart 2011, 13:11:27 »
Değerli kardeşim TA7BB  haklısınız  yazmam lazımdı,

cihaz (forty 2) . alıcıda 2 adet SA 612 mevcut süper heterodin alıcı. önce 12 mhz LO kristali ve 4 adet 4.915 mhz filtre kristali ile yaptım böyle bir sonuçla karşılaşmamıştım. ancak onun bandı çok dardı 7060-6990 idi. Sonra Lo ( lokal osilatör) yu 12.288, filtreleri 5.120 mhz yaptım, bant genişliği 7156- 6990 a çıktı ancak şimdide bu enterferanslar problem oldu. biraz önce metal kutuya koydum kesilmedi.

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #3 : 08 Mart 2011, 18:34:41 »
Selamlar,

Ben birkaç tane FORTY1 devresi yaptım. Forty2 de bazı farklılıklar var sanırım. Yaşadığım tecrubelerden dolayı şunları önerebilirim. Çok turlu 10 k lık potansiyometreyi çevirdiğinizde frekansmetrede QRP nin frekansının kaydığını gözlemleyebiliyormusunuz? Çok turlu potansiyometrede şase uç ortadaki bacağı bağlanmalıdır. Bağlantılarını kontrol etmenizi öneririm. Hala sorun devam ediyorsa çok turlu pontansiyometreyi kontrol edin arızalı olabilir.

Bunun dışında band aralığını genişletmek için şu yöntemi kullanabilirsiniz: L6 bobinlerini tornavida ile birbirine yakınlaştırıp uzaklaştırdıkça band aralığı da artıp azalıyor. Bu iki bobini kullanarak ben band aralığını istetiğim genişliğe ayarlıyorum.

QRP nin anten giriş kısmında muayyen filtrelerden önce bir trimer var. O istenmeyen frekansları bastırmak için kullanılıyor. Özellikle akşamları radyolar rahatsız ettiği zaman oradan ayar yaparak durumu düzeltebiliyorsunuz.

Bu yazdıklarım FORTY1 için benim uyguladığım yöntemler. Forty 2 ye ne derece uyar bilmiyorum belki işinize yarar diye yazayım dedim..

Kolay gelsin 73 ler...
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA2PW

« Yanıtla #4 : 09 Mart 2011, 03:51:45 »
Hulisi bey ıc 2 nin 6 ve 7. ayağındaki 100 pf lara bakın yanlışlıkla 100 n takmış olabilirsiniz. Eger onlar doğru ise 6. ayaktaki xtal i değiştirin eğer frekansmetreniz varsa takmadan önce xtali ölçün arızayı yine burada arayın 7.ayaktan xtal frekansının 1.5 khz altını görmeniz lazım(LSB için) yani xtaliniz 5.120 ise 5.118500 e ayarlamanız gerekir. Ayrıca bu cihazın sesi çok az oluyor bunu gidermek için çıkışa 2. bir anfi yapın veya Hüseyin hocanın tavsiye ettiği RF preamli devresini araya ilave edin. Kolay gelsin
TA2PW Mustafa ŞİMŞEK

Çevrimdışı TA1X

« Yanıtla #5 : 09 Mart 2011, 22:05:45 »
    TB3CVW   arkadaşıma

ilk önce kolay gelsin  galiba  TA2PW Mustafa ağbeyimin dediği gibi giriş band pass filitresinde bir

Sorun var gibi, anten girişindeki iki adet trafo yu konturol ediniz.Ayrıca trafoların altındaki

Daha doğrusu transformatörün altında bulununan minik kapasiteleri kırın.!!!!!!

muhtemellen Sorununuz  çözülmüş olacaktır

Alıcı katında seri olarak bağladığınız 4 adet flitre kristallerini (çok ısıtmayın zaten cansız bozulur).

Hemen yakın bir yere topraklayın.

Kullandığınız ssb kristalleri  ( Örnek: 5120 khz ) ayrı bir osiltörde  frekanslarını konturol edin

4 adet kristalin frekansları birbirine yakın olamalıdır. BFO Yani ikinci mixer de olan 5120 khz lik

Kristli 5118.5 e ayarlayın eyer istediğiniz yere yada 5118.5 khz e inmiyor ise trimere bağlı bobini

Büyütün.     Son olarak akşam saatlerindeki  radyoların duymak istemiyorsak  giriş katındaki

her iki adet trafoyu yeniden ayarlayın. 

Naçizane  fikrim      kolay gelsin       TA1X    73s.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #6 : 10 Mart 2011, 18:57:01 »
TA1X arkadaşıma,

Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.

Sanıyorum, piyasada satılan ( ben bluemavi'den aldım) 10.7 Mhz kondansatörsüz Muayyen trafoların endüktansları farklı. Aldığım muayyenlerin primeri 0.12 µH, sekonderi 1.78 µH idi. Hemde sekonderde orta uç yoktu. Mecburen söktüm ve yeniden sardım. Bereketki çıplak muayyenler çok sağlam. Ne havya sıcaklığından etkileniyor, nede hor kullanma ile kırılıyor. Defalarca söküp taktım. maksimum verimi aldığım endüktans, primerde 2.3 µH, sekonderde ise 4.5 µH idi. Ancak bu mükemmel hassasiyette yukarıda bahsettiğim gibi radyo enterferanslarıda çok kuvvetli alıyor. Muayyenleri tekrar söktüm, deneye deneye primeri 0.20 µH, sekonderi  2.0 µH civarında sarınca ( metal kılıfsız ölçü) radyo alımı minumuma indi sanırım (Sanırım diyorum çünki 1 saat önce bitirdim test aşamasındayım. ancak şu anda çok iyi) İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkürler.

Çevrimdışı TA2PW

« Yanıtla #7 : 11 Mart 2011, 10:17:42 »
Hulisi bey merhabalar sizdeki muayyenin şeklini bilmiyorum fakat ben sararken 2 TUR a 16 TUR sarıyorum elinizdeki muayyene göre 2 tur tarafı 0.25 16 tur tarafı 5 mikrohenri olmasını sağlarsanız bobinler sorunsuz çalışır. 100-120 Pf kondansatör ile deneyin. İyı çalışmalar kolay gelsin

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #8 : 11 Mart 2011, 11:17:23 »
Aşağıdaki çizime göre sararsanız oluyor. Sarım yönüne de dikkat etmek gerekiyor.

Ben çok yaptım.. Çalışıyor.. 73 lerr...
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com