Gönderen Konu: forty QRP HAKKINDA  (Okunma sayısı 550 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

forty QRP HAKKINDA
« : 14 Ocak 2011, 14:19:31 »
DEĞERLİ ARKADAŞLAR,

Luc Pistorius F6BQU Sitesinde yayınlanan 4 adet NE 602 entegreden oluşan 40 m cihazdan yaptım. Cihaz çalıştı, ancak girişteki 2 adet muayen trafoyu 6-7 deneme sarımı ile kendimce en iyi sonucu aldım. Kendi yaptığım 7.030 MHz osilaörü cihazdan uzaklaştırıp çok zayıf bir sinyal oluşturup onun ile ayar yaptım. Bu montajı 6 ay kadar önce tamamlayıp denemelerini yaptıktan sonra 7 gün kadar konuşmaları aldım daha sonra herhangi bir yayın alamadım arada 7.020-7.040 lar civarında devamlı ve zayıf sabit sinyaller var. Uzunca bir süredirde 5-10 günde bir 7.010-7.030 arası saatlik CW yayınları alıyorum. Sadece bir gün CW yayını o kadar yoğunduki sanki onlarcası karışık ve üst üste idi. Ancak uzunca bir süredir kanallar sessiz. Acaba cihazda bir problemmi var diye  geçenlerde bir cihaz daha yaptım. oda birebir aynı özellikte.
SORUM ŞU :Bu yani arada bir atmosferden yansımalarmı az ve zayıf,  40 m nin özelliğimi yoksa benim girişteki 2 adet muayen trafo ayarındamı bir sıkıntı var. muayen trafo sekonderinden ferit şapka yokken ölçümde 1.80 mikro henride en iyi sonucu aldığımı sanıyorum. Ne dersiniz? 
Bu konuda düşüncelerinizi bekliyorum.
Not: baskılı devreyi sitede yayınlanan PCB yi bilgisayara indirip sonra laser yazıcı ile şeffaf kağıda bastıktan sonra Pozitif 20 ile bakır plakete fotoğrafını çekerek bire bir elde ettim. yani devre kusursuz ve çalışıyor, frekans metre ve LCD metrem de var.

Çevrimdışı TA8A

Ynt: forty QRP HAKKINDA
« Yanıtla #1 : 14 Ocak 2011, 14:58:24 »
Hulusi Bey,

Deneme yanılma ile yapılan bobinler ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim. Yaptığınız bobin eğer ferit ayar çubuğu tamamen içerde iken ayar tutar gibi oluyorsa bobin değeriniz az demektir. Eğer ferit ayar çubuğu (vidası) neredeyse dışarıda gibi ayar tutuyorsa bobin değeriniz fazla demektir. Bu denemelerde eğer bobin arada bir yerde, yani ne maksimumda ne de minimumda tutuyor ise o zaman bobini doğru sarmışız demektir. Cihaz antene bağlı iken, bir sinyal vermeden kaba olarak bu ayarları dip gürültüsünün artıp azalmasından faydalanarak da yapabilirsiniz.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #2 : 14 Ocak 2011, 15:12:21 »
Teşekkür ederim Bilal Bey, ayar ortada tutuyor. Ayrıca sanırım Manisa Sipil Dağından dolayı Elektro manyetik sinyalleri çok zayıf alan bir şehir sanırım.

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #3 : 14 Ocak 2011, 16:00:43 »
Bu QRP devre ile epeyce uğraşmış biri olarak şunu söyleyebiyirim hemen hemen her gün 7.000 ila 7.040 Mhz arasında günün her saatinde sürekli CW duymanız mümkündür.. Genelde boş kalmaz..
Muayyen bobin trafolardan kullanmışsanız (içi yeşil şada pembe olanlar) öncelikle muayyenlerin altındaki kondansatörü kırarak iptal etmek gerekiyor ve orjinal şemadaki C4 ve C6 kapasitörleri 150 pf yerine 100pf takmak gerekiyor..
Bunun dışında L6 bobinlerinin arasını aralayarak dinleme frekans aralığınızı 7,100 lerin üzerine kadar kaydırabilir ve  diğer QSO larıda dinleyebilirsiniz...

Kolay gelsin..

Selamlar 73 ler...
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #4 : 14 Ocak 2011, 20:55:44 »
Bu cihazın ara frekans trafoları bana da dert oldu, orijinalinde Neosid firmasının 5164 kodlu trafoları kullanılmış. Bunlar bir tek Fransa'da, Dahms Electronique diye bir satıcıda var, o da tanesine 5 euro istiyordu! Eşdeğer birşey bulayım, Toko marka vb. diye uğraştım, ama trafonun değerini bilmiyordum. Şematikte değer belirtilmediği için firmayla yazışmaya çalıştım, ama yanıt alamadım. Pistorius'un kendisine mesaj gönderdim, cevabı şöyle oldu:

"Neosid 5164 bobininin ortalama endüktansı 3,2 µH'dir (Q katsayısı 80 olmak üzere). Bence bu bobini aynı özellikleri taşıyan herhangi bir bobin ile ikame edebilirsiniz, hatta gerekirse, sürekli ölçerek uygun endüktansı bulana kadar kendiniz sarabilirsiniz. Ama yalıtmayı unutmayın." (metal kılıf içine alınması gerek anlamında).

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #5 : 14 Ocak 2011, 23:11:09 »
703 muayyen trafoları ben de bikaç kez kendi elimle sardım.. değerine uygun titiz yaparsanız gayet güzel çalışıyor. Aaşağıdaki çizime göre sararsanız oluyor.. Uçları bir LC metre ile ölçerseniz daha sağlıklı sonuç alırsınız.

TB5X

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #6 : 15 Ocak 2011, 08:52:49 »
Çok değerli arkadaşlarım, TB5X, TA2UH, TA8A

ÖNERİLERİNİZ ÇOK İŞE YARAYACAK. MALUM İNATÇI OLMAYIP SONUÇ ALAMAYINCA VAZ GEÇEN AMATÖR OLAMAZ. HEPİMİZİN EVİ BENİMKİ DAHİL, SANIRIM LABORATUVAR GİBİ. SELAM VE SAYGILAR ÇOK TEŞEKKÜRLER.

Çevrimdışı TA3AHZ

« Yanıtla #7 : 22 Ocak 2011, 14:15:52 »
Merhabalar ben yeni amatör Hakan Zeytincioğlu , QRP için kullanılan 10.7 mhz muayyenler İzmir/Çankaya 2.onurhanının alt katındaki 2000 Elektronikte bulunmaktaydı en son bilgilerinize 73...
Life is simple  'eat-sleep-amateur radio'

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #8 : 02 Şubat 2011, 09:48:41 »
Değerli Güven Kardeş,

siteye hergün bakamıyorum,  Bu sabah baktım, 22. Ocak,2011 tarihli mesajını gördüm. Gözüm korktu, QRP ne durumda diyorsun.

Devre kusursuz, bir tek anten girişindeki 2 adet muayen trafo piyasada yoktu onuda daha önce bahsettiğim gibi çok küçük olmasına rağmen deneye deneye el ile sarıp, söküp, sarıp, söküp en sonunda istenilen değeri buldum.

" Daha önce 1985 yılında Turgutlu Belediyesinde çalışırken belediyeye " TEKNİM " MARKA telsiz almıştık,( Şimdi bu fabrika yok artık kapandı, ancak Kıbrıs savaşından sonra kurulmuş, Aselsandan önce üretim yapan ve orduya ilk yerli telsiz üreten fabrika idi. ) bende meraklı olduğum için belediye başkanı hadi sen ankaraya fabrikaya git bak bakalım dedi bende 15 günlüğüne gittim beni çok iyi ağırladılar kendilerine gönüllü olarak en önemli bölüm olan son ayar bölümünde çalışmak istediğimi söyledim zaten o bölümde 3 uzman çalışıyordu 3 ünede izin verdiler ben 15 gün Pakistan ordusu için üretilen yüzlerce telsizin almaç ve göndermeç kartlarını ayarlayıp montajını yaptım. "

orada öğrendiğim pek çok önemli püf noktası var. almaç ayarları kademe kademe  zayıflatılan osilatör sinyalleri ile yapılıyordu. bende bu QRP de 7 MHz bir osilatör yaptım, onu QRP devresinden uzaklaştırıp çok zayıf bir sinyal elde ediyorsun. artık havaya bağlı olmadan kendi zayıf sinyalini en güçlü şekilde alman gerekiyor. O sinyali alan cihaz artık antenden gelen bütün sinyalleri alıyor.

Önceki gün, 31.01 2011, dün, ve bugün 7053,40 Khz de bir İtalyan oldukça güçlü geliyordu. 7020 ler civarında çok sayıda CW yayını var hala devam ediyor. Ancak önceki yakınmalarımda 20 gün kadar hiçbir sinyal gelmediği için ben kusuru kendimde aramıştım.

Cihazım çalışıyor artık ondan eminim. Bundan sonra Göndermeç ( Verici ) kısmını çalıştıracağım. selamlar.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #9 : 02 Şubat 2011, 10:45:48 »
QRP lerim

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #10 : 02 Şubat 2011, 10:59:40 »
1 NCİ QRP CİHAZIM

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #11 : 02 Şubat 2011, 11:01:37 »
qrp pcb Sİ

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #12 : 02 Şubat 2011, 11:02:34 »
2 İNCİ SADECE ALICI DEVRE

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #13 : 02 Şubat 2011, 11:06:10 »
iLK DEFA RESİM GÖNDERİYORUM. BİRAZ ACEMİCE OLDU GALİBA ONUN İÇİN KUSURUMA BAKMAYIN. BİR DAHAKİ SEFERE DAHA BİLİNÇLİ OLACAKTIR MUTLAKA. HEPİNİZE İYİ MONTAJLAR.  73

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #14 : 02 Şubat 2011, 21:19:36 »
Elinize sağlık gayet güzel ve temiz bir çalışma olmuş.. güle güle kullanın.. umarım havadan da görüşşme fırsatımız olur..

73 ler..
TB5X