Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
QRP HAND MADE CİHAZIN ZAYIF MI DUYUYOR? ÇÖZÜM BURADA!!
TA3EN:
Tekrar merhabalar arkadaşlar,
Geceden sabaha yeni değişiklikler yaptım. Çıkıştaki uçlardan birisinde yer alan 100nf mercimek kondansatörü kaldırdım. Çünkü agc ile ilgisi olduğundan frekansı etkiledi, kararlılığı bozulmuştu.Kondansatör kalkınca frekans rantabıl hale geldi.
Bir diğer değişiklik de T2' nin bağlantılarıtam ters olarak değiştirildi. Sebebi ise qrp' lerin alışılmış devrelerindeki T1 ve T2 nin durumu yeni şemada görüldüğü gibi. QRP' ye tam uygunluk için böyle yapmak gerekiyordu.
Ayrıca +6v ucunu vermiştim. Onu da direnç ve zener diyotla 6v verecek şekle getirdim. Şema daha da toparlanmış oldu.
ÖNEMLİ NOT: BU DEVREYİ QRP'YE UYDURURKEN ,
1-QRP DEKİ T2'NİN NE612 ENTEGRESİ İLE OLAN BAĞLANTILARI KESİLİR.612'NİN BAĞLANTI UÇLARI ŞEMAMIZDAKİ SİYAH OKLARIN OLDUĞU UÇLARA
BAĞLANIR.
2-QRP'DEKİ T2'NİN BİR AYAĞI ŞASELENİR. DİĞER AYAK TA ŞEMADAKİ 10nf İLE BF245'İN "G" AYAĞINA BAĞLANIR. BÖYLECE BAĞLANTI TAMAMLANIR.
HERKSE KOLAY GELSİN. 73'LER...... TA3EN
TA3EN:
DAHA ANLAŞILIR OLMASI İÇİN QRP BAND PASS DEVRESİNİ KARE İÇİNE ALDIM.
TA7IV:
Muhterem hocam, bu alet ne işe yarıyor..?Son çizdiğiniz devre hangi frekansta güçlendirme yapıyor..?Siz bu aletle ne gibi başarılı neticeler aldınız?
TA7IV
TA3EN:
Sayın TA7IV merhbalar,
Bu devre şeması /çalışma qrp düşük güçlü el yapımı cihaz yapan arkadaşların işine yaracak. Eğer bir 7MHz (40m) qrp cihaz yaptıysanız muhtemelen cihazın band geçiren filtresi yukarıdaki şemada kare içine alınan devre gibidir. Dikkat edilirse eğer bu kısımda sadece iki 10.7 MHz muayyen ve de bir 2.2pf değerinde mercimek kondansatör vardır. bu basit bir band geçiren filtre devresidir. Bu da haliyle qrp'nin duyma hassasiyetini azaltıyor.Kare içine alınan devrenin geri kalan transistörlü kısımları ve muayyeniyle elde edilen zayıf sinyalleri güçlendirerek alıcı katının hassadiyetini arttırıyor ve istasyonlar daha duyuluyor.
Hatta bazı linearlerde (argo cb diliyle)takoz preanfi yazan bir fonksiyon vardır. Ona basınca dinlemeyi arttırır. İşte bu o devre denilebilir.
YAPACAK OLANLARA ÇALIŞMALARINIDA BAŞARILAR DİLERİM. 73'LER. TA3EN Hüseyin KARAGÖZ
TA7IV:
DR TA3EN,
Böyle bir devreye dikkatimizi çektiğiniz için teşekkür ederim..
Bu şema ve metinle ilgili sorulacak o kadar çok soru var ki..Bobinlerin değerleri belli değil..Dolayısıyla rezonans devrelerinin çalışma frekansları belli değil..Rezonans devrelerinin band genişlikleri belli değil...Devrenin kazancı belli değil..
Siz en iyisi bu şemanın orjinal kaynağını verin de oradan takip edelim ve soracağımız soruları ona göre belirleyelim...
VY 73 DE TA7IV
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git