Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

QRP HAND MADE CİHAZIN ZAYIF MI DUYUYOR? ÇÖZÜM BURADA!!

<< < (3/3)

TA3EN:
      Mehmet Bey merhabalar, nasıl sınız?
      Şemayı incelerken biraz dikkatli olmanız lâzımdı. Sorularınızın hepsinin ceavabı yine şemada var.
1-Hangi bandda (frekansta) çalıştığı üzerinde başlıkta kocaman yazıyor. Üstelik metinlerde de var.Pratikte 6.000 MHz ile 8.000Mhz arasında rahat iş görüyor.
2-Bobinlerin değerleri belli değil diyorsunuz?  Yine şemaya dönelim. Dikkatli bakarsanız basit bobinlerin yanlarında değerlerinin 100uH şeklinde yazdığını göreceksiniz.
3-Ayrıca diğer bobinlerin değerlerini de soruyorsunuz herhalde? Yine şemaya dönelim. Şemada  T1, T2 ve T3 gibi. Şemanın içinde dikdörtgen içine aldığım yerde  üç muayyyenin de 10.7 MHz olduğunu görmeniz gerekirdi.
4- Kazancı belli değil demişsiniz?  Kaynağında bu bilgi yok. Ayrıca kaynağında şemayı bizim fourty qrp'lere uydurmanız mümkün değil. Çünkü çok değişikliğe uyradı.AYRICA DAHA ÖNEMLİSİ :KAZANÇ KONUSUNDA TECRÜBEMLE SABİTKİ QRP NİN KENDİ BAND PASS FİLTRE DEVRESİYLE ARASINDA ÇOOOK FARK VAR. BİR SİNYAL (BU DEVRE OLMADAN)5dB DUYULIUYORSA BU DEVRE ONU 9+10, 9+20 VEYA YUKARISINDA DUYULMASINI SAĞLIYOR. İSTEYEN YAPIP SONUCU GÖREBİLİR.
     Ben çalışmalarımda verdiğim bilgi ve şemaların başkaları tarafında uygulanır olmasına eksik birşeylerin olmamasına özen gösteririm.Amatörlüğün espirisi de burada zaten. Bir şeyler gizleme niyetim olsa  yaptıklarımı web sitemde yayınlamam. AMA BAZI PCB ÇİZİMLERİNİ SADECE PAİNTTE İLKEL YÖNTEMLE ÇİZİYORUUM.PARÇALARIN YERLEŞİMİNİ GÖSTEREN ÇİZİMİ VEREMİYORUM. İSTİYORUM AMA TEKNİK YETERSİZLİĞİMDEN DOLAYI VEREMİYORUM.
      Mehmet bey size ve  tüm radyo amatörü arkadaşlarıma çalışmalarında başarılar dilerim.

TA7IV:
Başlıkta "hangi frekansta çalıştığının" yazması yeterli değil.
100 uH bobinler dirençlerle seri bağlı..Frekans belirleyici değiller..Alçak Q değerli şok bobinleri gibi görünüyorlar..
Bir bobinin değeri 10.7 MHz veya başka değerde bir frekans yazılarak verilmez..Bobin değerleri H,mH,uH, veya nH cinsinden verilir..Buna riayet ederek bir değer verebilirseniz aydınlatıcı olacaktır.
Örneğin, T1,T2,T3 = 10.7 MHz demişsiniz..Ben, T3'ü göremedim...Bu paralel rezonans devreleri 10.7 MHz IF rezonans devrelerinin modifiye edilmiş şekilleri mi yoksa ne?? Şemada görülen 100 uH değerindeki bobinler, collector devrelerindeki dirençlere seri bağlı olduklarından, rezonans devreleri yerine, daha çok, düşük Q değerinde şok bobini anlamına geliyorlar...
Üstad, anladığım kadarıyla, sizin amplifikatörünüz, hiç bir rezonans devresi olmadan da, sadece şok bobinlerinin ve kullanılan transistörün kesim frekansının yüksek olması marifetiyle, geniş bandlı olarak çalışıp HF ve hatta VHF frekanslarında kuvvetlendirme yapabiliyordur..
73

TA3EN:
    Mehmet bey,
    T3 şemanın en sağında çıkışta bulunuyor.    73 'ler....

TA3EN:
         Merhaba  Mehmet  Bey,
         Zaman bulup ta  cevabımı  uzun yazamadım. T3 şemanın sonunda çıkışı oluşturan noktada olduğunu söylemiştim.
         Şemadaki muayyen trafolarının bobin değerlerini yazmamışsınız diyordunuz. Şimdi şemada 10.7MHZz olarak verdim. Aslında bu her şeyi açıklıyor. Nasıl diyeceksiniz? 10.7 MHz muayyen frekans trafosu demek : primer sargısının 0,450uHy olduğu, sekonderdeki birinci sargı 0, 450 uHy  ikinci sargının ise 2,200uHy olduğu anlamına gelmektedir. Bu ayrıntıya girmememin sebebini anladınız sanırım. Takip edenleri pek ayrıntıya boğmak istemedim.
        Ayrıca diğer basit bobinler ile ilgili bir şeyler yazmışsınız. Bir kere bu devre bir (RF) üreteç devresi değil ki. Bobinlerin dirençlerle seri veya paralel bağlanışı devrenin çalışması gereği. Tabiki bunlar şok bobini.Bunda bir şeyler aramamak lazım. Bu konuda bir eksiklik olduğunu sanmıyorum.
        Çalışma Frekansı konusundaki sorularınıza gelince: Bu devre hangi frekansta çalıştığınıhiç yazmasa bile kolayca anlayabiliriz. NASIL? 10.7MHz muayyenlerin  sekonder ayaklarına parelel olarak bağlanan 100 -120pf lik mercimek kondansatörler bu devrenin çalışma frekansını belirler. Şu haliyle T1’den itibaren sadece 7 MHz’in biraz üstü ve altı frekansındaki sinyaller geçiş yapabilir. Ve duyulur.
Yok eğer  10.7MHz muayyenlerin  sekonder ayaklarına parelel olarak bağlanan 100 -120pf lik mercimek kondansatörler yerine 300-400pf mercimek kondansatörler bağlansaydı  bu defa da 3.777 MHz’nin biraz yukarı ve altına ait frekansa ait sinyaller geçiş yapacaktır. Ve onlar duyulur hale gelecektir. İsterseniz bu kondansatörleri azaltarak 14MHz ,21MHz vb.’lerine uyarlayabilirsiniz. YANİ     
        TRANSİSTÖRLÜ DEVRENİN FREKANSLA PEK İLGİSİ YOK. KENDİSİNE HANGİ SİNYALLER GELİRSE ONU YÜKSELTİYOR.(TARANSİSTÖRLERİN  ÇALIŞMA  FREKANS  ARALIĞINI  YOK SAYARAK YAZDIM) FREKANSI AYARLALAYAN SADECE TRAFOLAR. 
         HERKESE 73’LER  TA3EN          www.ta3en.com

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git