Gönderen Konu: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım  (Okunma sayısı 491 defa)

Çevrimdışı TA1MD

QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« : 30 Temmuz 2010, 01:27:27 »
Bu sefer direk soru değilde daha genel olarak bir başlık açayım dedim kendi kendime çünkü bu konuda pek fazla bilgim yok.
Bilindiği üzere B sınıfı amatörlere HF QRP için izin verilen bantlar 7MHz ve 28 MHz frekansları. Bu frekanslardan 28MHz bandı sanırım pek kullanılmıyor bu yüzden 7MHz bandında çalışacak bir ssb qrp yapmak istiyorum.

Şimdi öncelikle şimdiye kadar hf'le ilgili tek çalışmam okulda yaptığımız basit bir hf telsizden ibaret. 2 metre yandaki cihazla 30 sn testini yapıp bırakmıştık. Bu yüzden elimde herhangi bir anten-anten tuner-swr metre-çıkış için transistör vs. hiçbirşey yok. Yani kısacası sıfırdan başlıycam.

Bu durumda bana bu zevkli hobinin HF bantlarıyla da tanışmam için ne önerirsiniz? Anten kurabileceğim yer sadece odamın balkonu var orda da büyük antenler sıkıntı oluyor.

Merak ettiğim bir konu, birçok kişi hf te 5w önemli bir güç diyor ancak gerçekten bu böyle mi? Yani bu cihazla cidden uzak mesafelerle -en azından Türkiye içi- qso yapabilir miyim? 5W bana sinyalin iyonosfere kadar gidip dönmesi için çok düşük bir güç gibi geliyor. Siz ne dersiniz? Eğer durum böyleyse neden birçok istasyon bazen kilowattlar seviyesindeki yüksek güçler için linear amplifier arayışı içinde.

Her türlü anten, cihaz, gerekiyorsa anten tuner vs. tavsiyesine açığım. QRP cihaz için özellikle frekans metresi olan ve pcb si olan bir şema bulabilirsem yeni amatör olan arkadaşım TB2BBU Bilgehan ile birlikte yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda siz değerli büyüklerimizin bilgi ve tecrübelerinden faydalanabilirsek çok memnun olurum.

Herkese teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Mutlu Dülger
TB2HL - Ankara

Çevrimdışı TB2NJL_SK



    TA Callbook kaydı

    Levent Postoğlu
    ANKARA
  • OM/YL
  • ***
  • İleti: 137
  • Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir.
Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #1 : 30 Temmuz 2010, 09:09:05 »

Merhaba Mutlu, aşağıdaki linkte sana yardımcı olabilecek bilgiler var sanırım.

http://www.ta3en.com/qrp.htm

Kolay gelsin,

73's

Levent, TB2NJL
Levent POSTOĞLU, TB2NJL

Herkese 73's. Bitiniz bol olsun.
39'52'26 Kuzey, 032'39'99 Doğu,
KM69HU99XA,  Ankara / TURKIYE

web: www.postoglu.com
mail: levent@postoglu.com
 tlf:  0 532 542 43 94

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #2 : 30 Temmuz 2010, 09:56:17 »
Merhaba,
Bu ülkede telsiz kullanmanın yasak, çağrı işaretimin alışılageldik üzere ismin baş harflerinden oluşan TA2AST olduğu yıllardı.
(gençler not: evet şaka gibi ama bir zamanlar bu ülkede telsiz kullanmak yasak idi yinede bizim gibi laf dinlemez kötü çocuklar
her an Polis tarafından kapımızın tıklanma ihtimaline rağmen dizginleyemediğimiz amatörlük duygularımızı icra eylerdik)
O tarihlerde paramız olsa bile orjinal bir telsizi yurda sokmak rüya olduğundan kendi cihazımızı kendimiz imal etme zaruriyeti vardı Trac mecmuasında yayınlanmış olan SONEX isimli bir Transceiver şemasını imal edip bu 14MHz CW alıcıverici ile bir kaç ayda hemen hemen tüm avrupayı bitirdim hatta bir kaç USA ve Japonyam bile vardı, yanlış hatırlamıyorsam çıkışında bir BD135 vardı oda olsa olsa 1-2Watt dır.  Ardından  2m Sporadic-E açılımlarında 1W cihazımla (13 el Home Made yagi) 30a yakın avrupa ülkesi QSO yaptım. 
Kıssadan hisse : Uygun şartlarda RF nelere kadir yaşadıkca anlarsın ..

73 A. Şua TORTU   Zonguldak
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA1DX

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #3 : 30 Temmuz 2010, 11:19:20 »
Merhaba Mutlu Bey, Ben size benim yaptığım QRP cihazı tavsiye edebilirim. Sevgili TA1DB Murat beyden almıştım şemayı, Yalnız sadece TX devresi var, alıcı olarak güzel bir radyo edinmenizde fayda var.  Sayın TA2AD Şua Beyin dediği gibi, sizden çıkan 1 Wattlık RF, dünyayı 1-2 kere çok rahat dolaşabiliyor, ben QRP çıkıyorum, nasılsa kimse duymuyor diye gayet rahat CW çağrısı yaparken, karşımdakinin Japon olduğunu görünce hata üstüne hata yapmıştım, elim ayağıma dolanmıştı, hiç unutamam.

Şemada X1 14,0 MHz kristal, seri bağlı C2 trimeri ile 14,000-14,010 aralığında gezebiliyorsunuz. C3 ve C4 ayarlı kondensatörleri ile de M1 ölçü aletinde maksimum sapmaya ayarlıyorsunuz.

http://www.svgkablo.com.tr/ta1dx/amator/qrp.htm


Başarılar dilerim.
Atila

Çevrimdışı TA3D_SK

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #4 : 30 Temmuz 2010, 11:43:03 »
Degerli arkadaslarim,
Dayanamadim, bir iki laf da ben edeyim dedim,

Ilk yonetmelige gore, A sinifi ehliyetiniz bile olsa cagri isareti alamiyordunuz??? cagri isareti ancak kurmus oldugunuz istasyona, kisacasi eger telsiziniz varsa size cagri isareti veriliyordu.
imtihani kazandigimiz halde telsizimiz olmadigindan 6 ay cagri isareti alamadim. sonra oturdum 4 lambali yaklasik 50 wattlik bir verici yaptim iki bat da calisiyordu Panasonic RF-5000 B radyo yu alici olarak universitede test ettirip kullanabilir raporunu TGM (Telsiz genel Mudurlugune) ibraz ettikten sonra cagri isareti alabildim.
O cihazla binlerce QSO yaptim, Profesyonel Telsiz temin ettigimde lambali vericimi sokup dagittim. TGM den de okkali bir firca yedim bu yuzden tescilli telsizi nasil dagitirsin diye Hi.. HI..

Halen kullanmakta oldugum iki tane (7.0-14.0 Mhz) 1 wattlik cikisi olan QRP tek transistorlu cihazlarim var tabii cihaz demeye bin sahit ister. ama onlarla uzak oldugu icin soyluyorum binlerce USA QSO su yaptim, Yeri Geldi, 2 KW ile de QSO lar yaptim fakat 1 watt ile yapilan QSO larin tadini hic vermedi.
Selam ve sevgilerimle.
Yasar GOCET
TA3D/VU

Çevrimdışı TA4SO

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #5 : 30 Temmuz 2010, 12:03:36 »
Bu güzel ve ilgi çekici konuyu açan Mutlu Beye ve katkıda bulunan diğer amatör arkadaşlara çok teşekkür ederim.
QRP cihazlar şu günlerde benimde ilgi alanım, malum B sınıfındayız ve (inşaallah en yakın sınava kadar) bir süre daha durum böyle kalacak.

Benim kaldığım bölgede (Gökova-Muğla) 2m ve 70 cm bantlarında fazla QSO imkanım olmuyor. Fakat bir degen 1103 ve bir de Grundig Satelite 650 alıcım var, ikisinde de SSB özelliği mevcut, Yunanistandan, İtalya ve İspanyadan pek çok amatörü 20m, 40m ve 80m cihazların kendi antenleriyle bile çok rahat duyabiliyorum. Bazen yarışmalar oluyor, dinledikçe ilgim dahada çok artıyor.

Bu başlık altındaki yorumların, yazıların benim gibi pek çok amatöre yol gösterici ve yardımcı olacağını düşünüyorum. Tüm önerilerden sonra ortak bir proje olursa baskı devresinide beraber yaptırıp veya yapıp, malzemeleri beraber temin edebiliriz düşüncesindeyim.

Selam ve saygılarımla,73.
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA7IV

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #6 : 29 Ağustos 2010, 03:02:05 »
Propagation elverişli olduğunda her şey olabilir...
20 metrede 1 watt'a Boston 599 rapor veriyordu CW de..
73..

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #7 : 29 Ağustos 2010, 15:22:33 »
Ben yaptiğim araştirmalar sonucunda Forty 2 isimli qrp cihazi denemeye karar verdim ancak bu cihazin malzemelerini Türkiye'de bulabilirmiyim bilmiyorum. Özellikle transistörleri ve kullandiği 455KHz ve 10.7MHz filtreleri bulunabiliyorsa çok kaliteli ve uğraşmaya değer bir cihaz gibi gözüküyor.
Bu cihazin benim yapmayi düşündüğüm pll li versiyonunu deneyen varmi? Malzemeleri bulunabiliyor mu?

Çevrimdışı TA8A

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #8 : 30 Ağustos 2010, 11:39:19 »
Benim ilk cihazım 14 MHz. tek bant el yapımı (ben yapmadım) QRP bir cihazdı. 2 Watt çıkış gücü vardı. Bu cihazla SSB tüm Avrupa ile konuştum. Gece yarısından sonra da bazan Amerika ile de konuşabiliyordum. Şimdiki cihazlardan daha keyifli idi.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #9 : 30 Ağustos 2010, 23:50:18 »
"Şimdiki cihazlardan daha keyifli idi."

Bilal amca
Sana aynen katılıyorum ilk aşk gibi bir şeydi o ilk cihazlarımız,
Sanırım bir daha o keyfi yaşamak mümkünsüz ama olsun be en azından anılarımız kaldı elimizde...
Kal sağlıcakla .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA5CT

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #10 : 31 Ağustos 2010, 08:59:14 »
Merhabalar,

Türkiyede çogu arakadaşımızın yapmış olduğu Fransız amatör F6BQU nun 40m alıcı-verici cihazını tavsiye ederim. Tüm baskılı devreleri ve gerekli açıklamaları sitede mevcuttur. Google translate kullanarak çogu konuyu rahatlıkla çözebilirsiniz.

Site adresi http://lpistor.chez-alice.fr/projetforty.htm#hautprojetforty
Ana Sayfa http://lpistor.chez-alice.fr/radio2.htm


  Daha önce İstanbul karaköyde bir elektronikçi arkadaş F6BQU nun devresini kit haline getirmiş ve 200TL civarında satıyordu ancak meslekten sogudum diyerek bu işi bırakıp şu an balık tuttuğunu duydum. Ona ulaşma imkanınız varsa elinde mutlaka vardır.

Yapım aşamasında ve ayar aşamasında TA3EN hüseyin beyden yardım isteyebilirsiniz(kendiside uygun görürse). O bu konuyla bayagı ugraştı.

73 ler
TA5CT/1
TA5CT
73'ss

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #11 : 31 Ağustos 2010, 15:25:04 »
Merhaba yapmayi düşündüğüm devre sizinde bahsettiğiniz devrenin 2. versiyonu yani pll li olani, ancak dediğim gibi öncelikle malzemelerini bulabilir miyim şüphem var, ancak madem yapan arkadaşlar var sanirim bu sorun olmuyor.

2.olarak pcb sorunu, daha önce hiç ütü vs yöntemlerle pcb çikartmadim, çok uzun yillardir elle çizip yaparim, bu kadar karmaşik bi devreyi yapabilirmiyim bilmiyorum, okuldaki teknisyenimiz ve mail attiğim bu işi profesyonel olarak yapan bir firmada pcb'nin proteus vs. dosyasi çizimi olmadiği için yapamayacaklarini söylediler.

Çevrimdışı TA5CT

Ynt: QRP Cihazlar Hakkında Konuşalım
« Yanıtla #12 : 31 Ağustos 2010, 18:11:46 »
Piyasada bulmakta zorlanacagınız sadece NE612 olacakır. Digerlerinde sorun yaşamazsınız. Baskılı devre yapımı için tavsiye edebilecegim hurdalıktan veya biraz para harcıyarak pvc kaplama makinası almanız ve onun üzerinde bulunan termostatların degerlerini degiştirmenizi tavsiye edecegim (maksimum 150C---Minumum 90C) sonra laser bir yazıcı yada ihtiyacınız olacaktır. sitede pdf olarak verilen PCB dosyasını laser yazıcıdan gazetelerle beraber hafta sonları gelen broşür sayfalarına basın sonra düzgünce kesip bakır levhaya güzelce (şeffaf bant ile) yapıştırın.

pvc makinasından 4 yada 5 defa geçirin sonra masa üstünde sogumaya bırakın. Sogumuş plaketi su dolu bir kabın içerisine bırakın suyun kagıdı yumuşatmasını bekleyin iyice yumuşayan kagıdı suyun içinde elinizle ovalayarak plaket üzerinden temizleyin.. bakıra basacagınız yollar ortaya çıkacaktır.  sonrası bilindik işler asite atıp delmek... kolay gelsin
TA5CT
73'ss