Gönderen Konu: K.E.G.M.AMATÖR TELSİZCİLİK SINAV VE BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ HK.  (Okunma sayısı 464 defa)

Çevrimdışı TA3SA

Değerli radyo amatörü arkadaşlar  ;
Başlıkta da yazdığım gibi 03.02.2010 tarih ve 27482 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin aşağıda yazdığım bölümünde ;

ALTINCI BÖLÜM

Amatör Telsizcilik Haberleşmesine İlişkin Usul ve Esaslar

Yasaklanan uygulamalar

MADDE 23 - (1) Aşağıda belirtilen uygulamaların yapılması yasaktır.

a) Amatör telsiz istasyonunun, herhangi bir maddi çıkar, vaat veya bir bedel karşılığı kullanılması,

b) Amatörlere ayrılan frekans bantlarında müzik, radyo ve televizyon yayınlarının yapılması,

c) Afet ve acil durum haberleşmesi ve eğitim haricinde, amatör telsizcilik belgesi sahibi olmayan kişilerle haberleşme yapılması veya yaptırılması,

ç) Üçüncü şahıs mesajlarının para, ücret veya maddi çıkar karşılığında aktarılması,

d) Kanunlara aykırı olan herhangi bir amaçla veya faaliyetle ilgili haberleşmenin yapılması,

e) Haberleşmelerde toplumun genel ahlak anlayışına ters düşen söz ve ifadelerin kullanılması, işletme kurallarına uyulmaması,

f) Yanlış veya yanıltıcı haberleşme yapılması, kendilerine ait çağrı işaretlerinin veya belgelerin üçüncü şahıslara kullandırılması,

g) Amatör telsiz istasyonlarının kendilerini tanıtmadan haberleşme yapmaları,

ğ) Amatör radyo bant planı haricindeki haberleşmelerin çoğaltılması, üçüncü şahıslara verilmesi, kullanılması veya gizliliğin ihlaline neden olunması,

h) Amatör telsizcilik belgesinin geçerlilik süresi bittiği halde haberleşme yapılması,

ı) Afet ve acil durum haberleşmesinde ilgili kurum tarafından yapılacak yönlendirme haricinde; amatör telsizcilik belgesinin izin verdiği frekans bandı, güç ve emisyon tiplerinin dışında haberleşme yapılması.

(2) Amatör telsizcilik belgesine sahip kişiler amatör radyo band planında belirtilen ve izin verilen çıkış gücü, emisyon, band genişliği ve frekans bantlarında çalışmak zorundadırlar.

denmektedir...

Bu kanunlar sınıf ayırımı yapılmaksızın hepimizin uyması gereken kurallar olmakla birlikte, yukarıda yazdığım bölümün kırmızı ile belirttiğim maddeleri hakkında düşüncelerinizi paylaşmanızı ve bu maddeler hakkında biz radyo amatörlerinin uygulamaları doğru bir şekilde yapıp yapmadığımızın muhakemesini yapmanızı rica ediyorum..

Bu bağlamda kesinlikle kişileri yermek,sınıf ayırımı yapmak vs.gibi bir düşüncem yoktur.Son zamanlarda yukarıdaki maddelerde belirtilen, belgenin izin vermediği frekanslarda yapılan qsoları duymam,bu qso'ları yapan A sınıfı arkadaşların ilgili kişileri uyarmamaları,ayrıca sınıfını geliştirmek yerine adeta kanunlara meydan okurcasına belgesinin izin vermediği  frekans ve güçlerde cihazların kullanımı(B sınıfı arkadaşların yasanın izin verdiği QRP güce uymamaları), bu cihazların belge sınıfına uymaksızın imkanı olan kullanır mantığıyla hareketten nasılsa ruhsat kalktı hesabıyla alınıp satılması vsvs... örneklerle karşılaşmam böle bir yazıyı yazmama sebep oldu.

Tabii diyebilirsiniz "böyle gelmiş böle gider eşelemeye gerek yok" diye...buda bir yorumdur..

Saygılarımla..

TA3SA
Ali KARABAŞ
Ali KARABAŞ
de TA3SA      KN40LE
ta3sa@hotmail.com
Sözde değil, özde amatör ruh..Anlayana..!!!

Çevrimdışı TA1XX

anladığım kadarıyla HF kısa dalga QSO larından bahsediyorsun senin HF frekansında görüştüğün hiç kimse yokmu ? eğer yoksa  sende ( B )   sınıfı lisanslı  amatörlerle HF frekansında görüşmessin olur biter hiç kimseyi küçümsemeyelim  frekanslar kimsenin malı deyildir hiç kimse anasından telsizci hatta ( A ) sınıfı  lisansla doğmamıştır   73
QTH LOCATOR
   KN41LA
İSMAİL ÇAKIR

Çevrimdışı TA5FW

Merhaba,

Ali bey amatör telsiz kanun ve yönetmeliklerinde belirtilen maddeleri bizimle paylaşmıştır.
Bu gayet normaldır. Buna karşılık nasıl bir ifade yada düşüncedir ki "sende ( B )   sınıfı lisanslı  amatörlerle HF frekansında görüşmessin olur biter hiç kimseyi küçümsemeyelim "

Ali beyin amacının C ve B sınıfı olan amatörleri küçümsemek olduğunu sanmıyorum. Ali bey kanunda yer alan maddeye insanların neden aykırı davranış sergilediğini ve A sınıfı amatörlerinde neden uyarmadığını sorguluyor.

Madem A B C sınıfları var ve sebepleri var o zaman herkes yasalara uymak zorundadır. Yoksa kaos ortamı yaşanır.
A sınıfı amatörlere HF kullanma yetkisi verilmiş, B ve C sınıfıda HF çıkarsa ne anlamı olur sınıfların ???

Siz Ali beye kızıyorsunuz kimseyi küçümseme diye ama bende o zaman kurallara uymayan B ve C sınıflarına kızarım neden benim hakkımı çığnıyorsunuz diye....! Ben emek verdim o kadar zaman ayırıp çalıştım ve A sınıfı belge aldım. Kimse sizin A sınıfı olmanızı engelleyemez ki..! Sizin en doğal hakkınızdır. Sınava girer alırsınız A sınıfı lisansınızı ve başınız dik, anlınız ak bir şekilde kanunları çiğnemeden QRV olursunuz.

Uzun lafın kısası kimsenin kimseye saygısızlık yapmaya hakkı olmadığı gibi kimseninde kimsenin hakkını suistimal etmeye ve yetkisi olmayan frekansları kullanmaya hakkı yoktur.

Ben HF bandları kullanan B sınıfı amatörlerle ( QRP el yapısı cihaz kullananlar hariç ) QSO yapmıyorum. Çünkü yaparsam onların yaptığı kanun dışılığa bende katılmış olurum, bende telsiz kanununa muhalefet ederek suç işlemiş olurum.

Kısaca lütfen herkes haddini bilsin! Kanun ve yönetmeliklerimize uyalım..! Radyo amatörleri olarak lütfen kırıcı değil yapıcı olalım.

Adana' dan sevgiler ve selamlar.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA1DX

Sayın Ali Bey,

Tek cümleyle, Arı kovanına çomak sokmuş durumdasınız.

Benzer bir konuya yazdığım benzer mesaj sonrasında ne burnu büyüklüğüm kaldı, ne de B ve C sınıflarını küçümsediğim..  ( http://www.telsizciler.org/index.php/topic,14055.0.html  sadece kalan mesajlar ) Maalesef toplumun her kesimindeki yozlaşmadan Amatör radyoda (ASLAN) payını almış durumda.

Bundan sonra sizin başınıza gelecekleri, müsaade ederseniz özetleyeyim, Kendi yaptığı QRP FT 857 ile 100 watt basan B sınıfı arkadaşlar sizi topa koyacak,  Sana  ne kardeşim, sen dinleme-sen konuşma-bize ne karışıyorsun muhabbetleri başlayacak, e-posta kutunuza, "sana yakıştıramadım " diye  özel mesajlar gelecek, Sonuçta Sevgili webmasterimiz Bilal Bey, dayanamayıp tüm mesajları silecek.

Bir sözümde sayın TB1AI arkadaşımıza, Değerli arkadaşım,yazdığınız mesajdaki tek doğru lafı çok güzel söylemişsiniz, kimse anasının karnından A sınıfı lisansla doğmadı diye. Bizde başından beri bunu söylüyoruz zaten.

Saygılarımla, Atila

Çevrimdışı TA1IG

Değerli arkadaşlar!
A sınıfı ehliyeti almak için mors'u bile kaldırttık.Artık biraz gayret gösterilmesi lazım.Arkadaşlarımızın heveslerini kırmak istemediğimiz için kimseye uyarı yapılmaması uygulamanın kanuna uygun olduğunu göstermez.Bazı şeyleri savunurken dikkatli olunması gerekmektedir.Bence bütün amatörler yeni çıkan kanun ve yönetmelikleri tekrar okumalı kendilerine tanınan hakları iyi bilmelidir.Birbirimize karşı saygı ve sevgi çerçevesinde hareket etmeliyiz.Amatörlüğün inceliklerini öğrenmek ve kendimizi geliştirmemiz gerekmektedir.Öncelikle herkes telsiz amatörü kimdir, ne yapar sorusunun cevabını kendinde aramalıdır.73's TA1IG İlker Gönültaş

Çevrimdışı TA1DX

Sayın İlker Bey,

TRAC İstanbul Şubesi Başkanına yakışan bu mesaj için çok teşekkür ederim.

Atila, TA1DX

Çevrimdışı TA5FW

Merhabalar,

Polemik ve diğer sıkıntıları göze alarak kanun ve yönetmelikler doğrultusunda çalışılması gerektiğini savunarak dik duruşlarını koruyan ve TA amatörüne yakışanı yapan bütün değerli radyo amatörlerini tebrik ediyorum.

Tüm radyo amatörlerini ve adaylarınıda bu şekilde duyarlı olmaya davet ediyorum.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA3SA

Bu yönetmelik ile ilgili olarak ;

Kanun ve yönetmeliklerde İlker Beyin (TA1IG) bahsettiği o kadar esneklik bulunmasına ve birçok angarya sayılabilecek prosedürlerin azalmasına rağmen birileri , halen kanunsuzlukları kanun olarak kabul etmeye devam etmektedir.. Lütfen birbirimize saygı ve anlayış çerçevesinde,mandala basıp konuşmak yerine birazda 15 dk ayırıp kendimize ait kanunlarımızı okuyalım...Kimse arı kovanına durup dururken, zorda kalmaz ise çomak sokmak durumunda kalmaz...:):)  Saygılarımla..

TA3SA
Ali KARABAŞ
Ali KARABAŞ
de TA3SA      KN40LE
ta3sa@hotmail.com
Sözde değil, özde amatör ruh..Anlayana..!!!