Gönderen Konu: El Yapımı Dual Band Anten UHF'de Tune Olmuyor  (Okunma sayısı 177 defa)

Çevrimdışı TA1MD

El Yapımı Dual Band Anten UHF'de Tune Olmuyor
« : 20 Mayıs 2010, 00:31:04 »
Bu ay (MAYIS 2010) ANTRAK Gazetesinde yayınlanan, TA2VB Fazlı Çelen'in de yaptığı, 2m-70cm Dual Band Portatif Koaksiyel Kablo Anten projesini yaptım. Anten VHF bandında 143MHz'de minimum SWR (yaklaşık 1.7:1) gösterirken, UHF bandda frekans yükseldikçe SWR düşüyor ancak 470MHz'de yaklaşık 4:1 filan. Daha yüksek frekanslarda vericim olmadığı için deniyemiyorum. UHF amatör bandda gönderdiğim gücün hemen hemen tamamı geri dönüyor. Bu durumu düzeltmek için ne yapmam gerekir? Antenin hangi kısmıyla oynamam lazım?

Verilen ölçülere sadık kaldım, antenin üst kısımları milimetrik olarak verilen ölçülerde, sadece antenin dibinde yaklaşık 1 cm kadar bir fazlalık var, onuda swr tam tutmazsa ordan kısaltarak ayarlarım diye düşünmüştüm. VHF bandında o fazlalığı alınca büyük ihtimalle frekans biraz yükselicek, ancak uhf bandı için başka biyerden ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Birde bu antenin dibindeki empedans transförmatörü denilen parçanın teknik olarak açıklaması nedir?  35mm uzunluğunda canlı ucu şaseye bağlanmış bir rg58 nasıl çalışır?

Çevrimdışı TA3ADK

Ynt: El Yapımı Dual Band Anten UHF'de Tune Olmuyor
« Yanıtla #1 : 21 Mayıs 2010, 15:00:38 »
  Ben Geçen hafta bu Anteni yaptım . İlk denemelerde hayli iyi sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim . Anteni Dernekteki arkadaşlara bırakmıştım daha detaylı testler swr vs çölümleri yapacaklardı . Sonuçları bu akşam ki toplantıdan sonra yazarım tekrar .

Antenin ölçülerine sağdık kalmak önemli bence de . Antenin konnektöre bağlanan son kısmı(izoleli kısım) ve 3.5 cm lik coax parçası empedansı ayarlamak amaçlı kullanılıyor . Burdaki ölçülerde bir sapma empedansı dolyısıyla swr yi bozuyor olabilir .

İyi çalışmalar ...

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: El Yapımı Dual Band Anten UHF'de Tune Olmuyor
« Yanıtla #2 : 21 Mayıs 2010, 15:21:11 »
Doğru, hemen hemen bütün antenlerde ölçülere sadık kalmak önemli ama uhf bandında bu kadar kayma olması beni şaşırttı. vhf'de dediğim gibi 2-3 MHz lik bir kayma var ve buda son kısmı kısaltınca düzelecek muhtemelen. Ancak uhf'de oluşan kayma 40MHz den fazla.

Aklıma gelen bir başka konu, antenin üst kısmındaki izolasyonlu kısmın şaseye bağlı olması gerekiyor mu? Ben bağlamadım.

Eğer kısalt dene diyorsanız bu akşam söküp kısaltıp denerim.