Gönderen Konu: Yildırımdan korunma  (Okunma sayısı 338 defa)

Çevrimdışı TA8U

Yildırımdan korunma
« : 02 Mayıs 2010, 12:27:35 »
Arkadaşlar Tunçmatik firmasının korumalı pirizleri var,bu pirizden birini kullanırsak yıldırımdan ve statik elektriklerden rölelerimizi ve beslemelerini koruyabilirmiyiz.Ayrıca bu ve benzeri aletlerden kullanan arkadaşlarımız var mı,1900 rakımda rölemizin çoğunlukla güç kaynaklarının trafoları yanmaktadır.
Bununla ilgili fikir ve görüşlerinizi varsa şemalarınızı bekliyorum.(tuncmatik.com/tr)
Saygılarımla. 73 ler.
TA8EA               

Çevrimdışı TA2VO

Ynt: Yildırımdan korunma
« Yanıtla #1 : 05 Mayıs 2010, 15:59:17 »
Arkadaşım merhabalar.

Bu tür prizler sadece hat üzerinden gelen gürültüleri filtre eder yıldırıma karşı bir şey yapamaz. Eğer anteninize yada elektrik hattına yıldırım düşerse hiç birşey yapamazsınız her şey yanar. Yıldırıma karşı yapabileceğiniz tek şey iyi bir paratoner sistemi yaptırmaktır. Eğer yer sizin değilse astarı yüzünden pahalıya gelir. En iyisi yaptırabiliyorsanız cihazlarınızı sigorta ettirin.

Trafoların yanması ise genelde kötü bir şekilde yapılmalarından kaynaklanıyor. Bence rölede kullanacağınız besleme devresini ihtiyacınızın en az iki katı kapasitede yapın. Sebebine gelince bu aletler genelde kapalı kutuların içinde ve kapalı ortamlarda yer alıyorlar özellikle yazın sıcaklık korkunç oluyor. Fan koymakta bir çözüm değil çünkü ortam sıcaksa , sıcak hava ile soğutma yapamazsınız. Yapılabilecek tek şey ısınmayı önlemek bu da kapasiteyi yüksektutmaktan geçiyor. Eğer kışın bile trafonuz yanıyorsa sebebi % 99 kapasitenin yetmemesidir.

Statik elektrik için benim görüşüm şöyle: toprağa/yere çok yakın olsanız bile özellikle dağ tepe gibi yerlerde havada ciddi bir şekilde statik elektrik birikimi olabiliyor. ( Bulutlu bir havada yerden 2 m. yüksekte gerili bir dipol antene bağlı coax kablonun konnektörünün şase ve canlı ucunun arasından kıvılcım atladığını gördüm.) Cihazınızı ve anteninizi çok iyi bir şekilde mümkünse kalın ve cok damarlı bir kablo ile topraklayın. Eğer ikisi arasındaki mesafe 8-10 m. den fazla ise topraklama yaptığınız noktaları mümkünse kalın ve cok damarlı bir kablo ile irtibatlandırın. ( Bu bağlantıyı bulutlu bir havada yapmayın kablonun iki ucu arasında potansiyel farkı olabilir bilginize.) Ayrıca çıplak metal kısmı mümkün olduğunca az bir anten tipi kullanmaya calışın.

Bilmiyorum bu bilgiler yeterlimi? Başka sorularınız olursa cevaplamaya calışırım. İyi çalışmalar.73.

Osman KIRATLI TA2VO
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: Yildırımdan korunma
« Yanıtla #2 : 05 Mayıs 2010, 18:06:04 »
Ali bey Selamlar,

Tabiki osman beyin söylediklerine aynen katılıyorum . Benzer şeyleri bende yaşadım.
Yanlız evler için topraklama yapılmalımı ? yoksa yapılmamalımı ? bu hakikaten bir yumurta ve tavuk örneğine benziyor .Araştırdığım kadarı ile  (Ekonomiklik dışında) en iyi çözüm radyo aktif paratonerler gibi görünmekte. Evet hem ekonomik değil hemde uygulanması o kadar kolay değil ama itici paratonerler bu iş için iyi olanı . zannederim GSM şebekeleride aynı yöntemi kullanmakta . Toprağa ileteceğiniz güç okadar büyük ki malesef kontrol etmek koay olmamakta. Hatta çok önce okumuş olduğum bir dergide statiklerin oluştuğu bir havada antenleri bile sökmek yetmiyor konnektörleri  cam kavanozaların içine koymayı öneriyordu. Tabi camdan dahi atlayacak enerjinin oluşması mümkün.
Diğer konularda tamamen Osman beye katılıyorum.
Sevgi ve saygılarımla
Emin
TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TB2NDY

Ynt: Yildırımdan korunma
« Yanıtla #3 : 05 Mayıs 2010, 20:50:29 »
Arkadaşlar,

Birde parafodur ile korunabilirsiniz.

Selamlar.

Çevrimdışı TB5CIV

Ynt: Yildırımdan korunma
« Yanıtla #4 : 09 Mayıs 2010, 00:23:06 »
Selamlar.
Monaco enterprises mamülatı
Arrester,Lightning.İki ucu so239 Dişi.
bir tarfında'da topraklaması var.böyle bir aparat ne işe yarar?
Bir bilgisi olan arkadaş varmıdır acaba?Ben tam olarak anlayamadım.statik ile bir durum var ama ne nedir ne değildir?
73s de ta5civ.

Çevrimdışı TA8E

Ynt: Yildırımdan korunma
« Yanıtla #5 : 10 Mayıs 2010, 11:10:52 »
Değerli arkadaşım,
Elinizdeki cihaz yıldırım arrastorü yani anteninize tıdırım düştüğünde toprağa yıldırımı aktaracak bir cihaz. Bu tür arrastörler önceki yıllarda gaz ile yapılıyordu tıpki neon lambalarda olduğu gibi. Neon lambanızın ışıma voltajını ayarladığınızı düşünün örneğin bunu 1000V yapın. Anteniniz ile şase arasına koyduğunuzu varsayın bu durumda 1000V gerlimde gaz iyonlaşacak ve şaseye akacaktır. Yeni modeller ise MOV (Metal Okside Varistor) teknolojisine göre çalışıyor. Bunları şimdi besleme ünitelerinin girişlerinde sıkça görüyoruz. Para şeklinde yada büyükçe bir mercimek kondansatör gibi görünüyor. Bu arrastörleri normalde şebeke hatlarındada kullanmak gerekiyor. Yıldırım şebeke hattına düşerse arrastör üzerinden toprağa akıtılıyor böylece hat üzerindeki trafolar ve hatta bağlı cihazlar korunmuş oluyor.
Yeri gelmişken nacizane fikrimi belirteyim. Yukarıdaki söylediklerimiz alınması gerekli önlemler fakat yıldırım düşmeye görsün ne varsa götürüyor.Kısaca bu tedbirler  pansuman tedbirleri olarak kalıyor. Yinede tedbiri elden bırakmamak lazım. Bence arrastör iyidir ama iyibir topraklama hattınız yoksa hava civadır. Önce iyi bir topraklama hatt şarttır....Kalın sağlıcakla TA8E