Gönderen Konu: screwdriver anten yapan varmı??  (Okunma sayısı 491 defa)

Çevrimdışı TA3TK

screwdriver anten yapan varmı??
« : 22 Aralık 2009, 15:08:24 »
herkese slm. yaklasık 2 haftadır üzerınde calıstıgım screwdriver anten projem bitmek üzere. bu antenı yaparken http://home.att.net/~DickWD8CEB/ ve www.pj2ls.com/screwdriver_antenna.htm gibi sitelerden faydalandım. bu anteni 3.5 mhz ve 14 mhz arası için tasarladık. antenın dısını 50 mm alımınyum borudan bobinini ise 40 mm etlı pvc su borusundan 1 inch e 8 tur gelecek sekılde 1.5 mm bakır izolesız telı sıkı sıkı sarmak suretı ile yaptım. fakat mfj anten analızer ile baktıgımızda antenın tasarladıgımız bantların tam ortasında yanı 7 mhz de swr 1.2 empedansında 50 ohm oldugunu goruyoruz. asagı inildıkce empedans 28 ohm lara dusuyor swr ise 3 lere cıkıyor. yukarı cıkıldıgında ise empedansın 70 ohm lara swr nınde 3 lere cıktıgını goruyoruz. bu antenın topraklaması için bakır plakadan yapılan  binanın toprak hattını kullandık. empedansı uyarlamak için blue mavı sıtesınde satılan yuksek frekans için olan troidlerden alıp  http://n6ca.com/appnotes/mobile/bb_xfmr.html sitesınde gordugum bu anten için olan unun'u yaptım. ama bu sefer anten 3.5 mhz de swr 1.2 empedans 50 ohm olarak ölçüldü. yukarı çıkıldıkca tüm degerler bozuldu. sadece merak için bobını yerınden cıkartıp (ucundakı 1.67m cubugu ile beraber) toprak baglamadan sadece canlı ucu bobine degdırerek mfj ant analızer ile olctugumuzde dipol gibi davrandıgını her bantta swr nin 1.2 empedansın ise 50 ohm oldugunu goruyoruz. 50 mm lik alımınyum borunun içine monte ettıgımızde hersey degışıyor. bu antenın empedansını ayarlıyabilmek için nasıl bir calışma yapmalıyım. ilgili resimlerı eklıyorum.
herkese zonguldaktan 73's
Ergün BİLGİN
Tel:05057139076
msn-mail: bilgin.67@hotmail.com
Locator: KM38ML
İZMİR
73

Çevrimdışı TA3TK

Ynt: screwdriver anten yapan varmı??
« Yanıtla #1 : 22 Aralık 2009, 15:09:09 »
resimlerın devamı
Ergün BİLGİN
İZMİR
73

Çevrimdışı TA3TK

« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2009, 15:10:45 »
unun
Ergün BİLGİN
İZMİR
73

Çevrimdışı TB2NDY

« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2009, 08:43:52 »
Ergün Bey,

Ben bir zamanlar ATAS-25 kullanmıştım, eğer etrafınızda bu anteni kullanan varsa örnek almanızı tavsiye ederim.

73's
TB2NDY
Elgin SAYINALP
AFGANİSTAN

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #4 : 24 Aralık 2009, 10:44:51 »
Ergün Bey , bu antenın topraklaması için bakır plakadan yapılan  binanın toprak hattını kullandık. demişsiniz. Bu  tür antenler mobil olup  araç için projelendirilmiştir.Yani araç antenin bir(metal) parçası. Binalarda kullanmak zor topraklama yetersizligi yüzünden. Daha detay bilgi mesaj olarak verebilirim. Ama yine de güzel olmuş .İşçilik kaliteli.

Çevrimdışı TA8EO

« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2009, 18:05:43 »
Önçelikle çalışmanızda başarıların devamını dilerim , bunu  bile yapmak kolay değil . Bende blue-mavi den troid almıştım ama umduğum sonucu alamadım bir ihtimal bence unun yapmak için kullandığın troidi değiştirmeni tavsiye ederim ayrıca bu tur anten kullanan amatörler aynı anda tünerde kullanıyorlarmı ? (baktığım bazı sayfalarda gördüm ) Yoksa direkt cihazla bağlantı yapıpmı kullanıyorlar ? Saygılarımla .

Çevrimdışı TA5AGC

« Yanıtla #6 : 24 Aralık 2009, 20:49:48 »
Ergün bey,
Verdiğiniz linkleri incelediğimde,
frekansa bağlı olarak, bobinin aliminyum boru içinde hareket ettirilmesiyle empedans uyumunun sağlanacağını anlıyorum.
Siz bu durumdan sözetmemişsiniz.
Ayrıca güzel bir işçilik uygulamışsınız, elinize sağlık.
73.
H.Gültekin Çakar.  TA5AGC

Çevrimdışı TA3TK

« Yanıtla #7 : 24 Aralık 2009, 22:10:33 »
slm. screwdriver anten, yanı tornavıda motorlu anten dıye bılınır. bu tıp antenlerın yegane calışma prensibi budur. cıhaz basından yukarı asgı hareket ettırerek tune edıyoruz. bu arada yaptıgım anten prototıpi henuz motorsuzda olsa sonuclar sevindirici. ufak bir bobin ilavesi ile 3.5 mhz den 30 mhz ye kadar tunersız swr 1.2 ssb de konusurken s metrenın  degerı 9+60 vuruyor. henuz bakmadım ama empedansı oturdu galiba. yaptıgım degişiklıklerı ve antenın yapım asaması fotograflarını bilahare yayınlıyacagım. herkese 73's
Ergün BİLGİN
İZMİR
73

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #8 : 25 Aralık 2009, 10:24:54 »
Photo by ta2ad
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3TK

« Yanıtla #9 : 25 Aralık 2009, 12:15:01 »
şua baskanım resim için teşekkürler. bu arada anten yapım aşamasında benden destegini esirgemeyen zonguldak trac şube başkanı ta2ad şua beye sonsuz teşekkürler...
Ergün BİLGİN
İZMİR
73