Değerli Arkadaşlar,
Daha önceki Bitpazarı zamanından bir hayli tecrübesi olan bir "amatör" olarak bazı noktalara dikkatinizi çekmek isterim.
Yurt dışına, özellikle ABD'ye başka nedenler ile- kongre,ailevi nedenler- gittiğimde çok ekstra bir harcama yapmadan- 10-15 dolar tren ya da otobüs ücreti-
www.hamradio.com ya da
www.aesham.com un mağazalarına gidip hem kendime hem de daha önceden "sipariş aldığım" arkadaşlara malzeme temin ettim. Malzemenin oradaki fiatı ne ise burada arkadaşlara aynı fiattan teslim ettim. Ben "amatör amatör"üm. Bu arada bu malzemeler ile ilgili olarak bitpazarına satış ilanı bırakıp daha sonra malzeme satıldı beyanıda yaptım. Açık söylemek gerekirse bu malzemelerin istenirse hangi fiattan satılabileceğini göstermek amacındaydım. Bu malzemelerin hepsi kişisel eşya olarak gümrük vergisine tabi olmadan geçtiği için belirttiğim fiatlar ile geldi.
Daha sonra Avrupa'dan CE ye uygun bazı cihazları kendime getirdim. Bunları havalimanı gümrüğüne deklare edip gümrük vergisi, harç vs yi ödeyip resmen ithal ettim ve ruhsatıma kaydettirdim. Toplam fatura yurt içinden temin etmeye göre bir cihaz için 100 YTL kadar ucuza geldi. Diğer iki cihaz için sağolsun Gümrük Memuru " çok yardımcı "olduğundan nerdeyse daha pahalıya geldi.
Bu çalışmadan sonra yazdığım bir notta yurt içinden cihaz temin etmenin daha ucuza mal olduğunu belirtmiştim. Her hangi bir şirketi savunmak amacında değilim ama bunların kar amacı güden ticari kuruluşlar olduklarını unutmamalıyız. Adamlar ekmek parası için bu işi yapıyorlar. Benim o zamanda şimdi de karşı çıktığım olay " profesyonel amatörler". Adam yurt dışında dolar karşılığı 500YTL olan faturalı mala 1000 YTL de fiat koyar 1500YTL de.Sonunda onun üzerinden vergisini vermiyormu? Ama gel gör bazı " amatörler" 500YTL lik mala 1500 YTL istiyorsa ve sen bunu ruhsata kaydettiremiyorsan o zaman problem var.
Telsiz dışı malzemenin resmi yoldan ithalinde ne kadar gümrük vergisi, ÖTV vs var bilemiyorum ama maliyete etki ettiği kesin. Önerebileceğim tek yol 1 SWR metre, 1 dual çatı anteni almak yerine derneklerin üyelerini bir araya toplayıp 10 SWR metre, 20 çatı anteni siparişi verecek şekilde toplu pazarlık şansı yakalamaları. Nasıl olsa aldığımız faturayı vergi iadesi gibi bir yerde kullanamıyoruz. Toplu tek faturada şirketler ile pazarlık yapılabilir.
Haziran sonu Almanya Friedrichshafen Fuar var. Kısmetse bu sene gitmeyi planlıyorum. Bakalım ne yapacağım? Kredi kartı kullanan arkadaşlar benim gibi millerini biriktirsin, ucuş bedavaya gelir. Otel parası ?? Bulacağız ucuz bir yer artık.
Hepinize bol QSO'lu, sağlıklı, mutlu günler dilerim.
Saygılarımla.