Gönderen Konu: YSC  (Okunma sayısı 414 defa)

Çevrimdışı TA2IRU

YSC
« : 04 Aralık 2009, 12:27:05 »
- İstasyonlarınızda yangın söndürücü cihaz bulunduruyor musunuz? Kaç kişi bu konuyu önemsiyor merak ettim. Sonuçta görece pahalı cihazlar kullanıyoruz ve her an bir elektrik kontağına maruz yangınla karşı karşıya kalabiliriz değil mi?

- Bir yangın alarm alarm sisteminiz var mı?

- Uyuduğunuzda tüm sistemlerinizi kapatıyor musunuz yoksa sürekli açık kalan sistemleriniz (APRS vb.) var mı?

- Ev halkı acil ve gerekli telefonları ezbere biliyor mu? (Denemek için sorabilirsiniz)

73
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TA1DX

Ynt: YSC
« Yanıtla #1 : 05 Aralık 2009, 09:49:01 »
Merhaba Ruha Bey,

İlginç bir başlık.. Evimizde 24 saat çalışan APRS gateway var, Adaptör-cihaz-modem ve PC kombinasyonu. Tabii daha derinlere gidersek ADSL Modem, buzdolabı, kumandadan kapatılan TV, Telsiz telefon. Evimizde bol miktarda kendi kendine çalışan, sürekli şebekeye bağlı bir sürü cihaz var. Evet maalesef Yangın söndürücü yok. Benim evimde olmamasını lişisel istatistiklerime bağlıyorum. Elektrik tesisatıma ilave sigortalar koydum. Her yeni alet-cihazı kullanmaya başladığımda sürekli takip ederim. Isınma, koku vs varmı diye.  Birde genel istatistiklere bakarım, etrafımda, ilimde ülkemde ve tabi dünyada neler yaşanıyor diye. Televizyon yüzünden çıkan yangınları nadirde olsa duyuyoruz, ama bir amatör istasyonda çıkan yangın, yıldırım hariç, duymadım. Bu nedenle istasyonum için yangın söndürücü cihaz düşünmedim. Ama mutfak için çok gerekli olduğunu (şimdi, bu yazıyı yazarken düşünmeye başladım ) düşünüyorum. Fırın, ocakta unutulan yağlı tavalar, su ısıtılan kettle türü aletler, bizim istasyondakilerden daha büyük tehlike arzediyor bir ev için. Mutfak yangınlarına su ile müdahale etmek de yangının daha da büyümesine neden oluyor. Bununla ilgili kısa bir filmi isteyenlere yollayabilirim. Evet, ilk fırsatta küçük bir yangın söndürücü alıp mutfakta ( lazım olursa istasyonda da) bulunduracağım.

Başta da dediğim gibi ilginç bir başlık ve bizi düşünmeye zorladığında  sonucun nerelere geldiğini gördük.  Kafamdaki bölük pörçük bilgileri bir araya getirmeye ve yazıya başlarken düşünmediğim bir sonuca vesile oldu.. Sağolun Ruha Bey, teşekkürler.. Kazasız, belasız ve  bol sigortalı (her iki anlamda da) günler dilerim.
Atila
« Son Düzenleme: 05 Aralık 2009, 09:52:16 Gönderen: TA1DX »

Çevrimdışı TB8FD

« Yanıtla #2 : 05 Aralık 2009, 10:14:05 »
ARKADAŞLAR KAÇAK AKIM KORUMA ROLESİ YADA AŞIRI AKIM KORUMA ROLESİ İLE DİĞER C4 TİPİ TERMİK MAGNETİK ŞALTERLERDEN DAHA İYİ KORUNMA SAĞLANA BİLİR. ANCAK DİĞER TEHLİKE OLAN YILDIRIMDAN NASIL KOORUNACAĞIZ BENİM BİLDİĞİM YILDIRIM KON. VAR AMA DAHA NELER YAPLIYIZ.BİR YERLERDE SABİT CİHAZLARIN ŞASELERİNDEN BİR KABLO ALIP KALORİFER TESİSATINA BİRLEŞTİRİN GİBİ BİR YAZI OLKUMUŞTUM ACABA DOĞRUMUDUR VEYA GÜVENİRLİĞİ NEDİR?
SAYGILARIMLA ÖMER

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #3 : 05 Aralık 2009, 11:01:47 »
Ömer Bey, kişisel olarak yıldırımdan korunamazsınız. Aramızda, yanındaki binaya düşen yıldırımdan istasyonu hasar görmüş arkadaşlar olduğunu biliyorum. Tek yapabileceğiniz, tehlikeli havalarda Anten kablolarınızı cihazlarınızdan sökmek, şaseye bile değmeyecek şekilde cam kavanozların içerisinde bekletmekten ibaret.

Saygılarımla,
Atila, TA1DX

Çevrimdışı TA8AY

« Yanıtla #4 : 05 Aralık 2009, 11:35:06 »
uyurken bütün cihazları kapatırım.5 yıl elektronik okuduğum için bu gibi konulara dikkat ederim.
ama elektronikçi olmanın verdiği rahatlıkla bazı şeyleri unutuyorum galiba "ya unuttuğum birşey olursa",
evet bedeli ağır olurdu.
en kısa zamanda yangın tüpü,alarm sistemi yapıyorum eve.(bu arada uzmanlık alanım elektronik güvenlik,yangın, hırsız alarm sistemleri:):))
düşündüren doğru sorular için tşkr.

bu arada ömer bey kalorifer tesisatının tüm binayı dolaştığını ve su tesisatı ile bağlantısı olduğunu düşünürsek olası bir arıza durumunda tüm binanın tesisatına elektrik verme ihtimali vardır.bu tesisat direk olarak topraklama değildir.bazı binalarda toprakla temasından dolayı yüksüz olsada gerçek toprak değildir.
gaziantep valiliğinin kamera sistemindeki arızayı yaparken,kayıt cihazından bnc konnektöre elimi attığımda yaklaşık 7-8 saniye kadar 220volta maruz kalmıştım.yanımda yardımcı olarak duran valiliğin elektrikçisi beni görmüş olmasaydı bnc konnektöre kitlenmiş olan iki parmağımdan dolayı ölmüş olabilirdim.ama çok şükür sağ elimde ve ayaklarımdaki 10 a yakın patlama ile kurtuldum.(bu arada elektrik çarptığında sadece etrafı titriyor gibi görüyorsunuz başka hiçbir bedensel faliyetiniz olmuyor,olamıyor:))
bu gibi tesisatlara cihazın şasesini dahi bağlamayın derim.bu gibi korumalarda alınacak önlem;
1-topraklama tesisatı (yer altına gömülen plakalardan oluşan)
2-kaçak akım rölesi
3-yıldırım koruma tesisatı(topraklama tesisatından ayrı)
herkese kazasız günler diliyorum
ÖNLEM TEDAVİDEN ETKİLİDİR
73 ta8ay

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #5 : 05 Aralık 2009, 19:27:44 »
 Merhabalar,
 Çeşitli profosyonel telsiz istasyonlarında gördüğüm kadarı ile anten iniş kablosuna seri bağlanan yıldırım konnektörleri(bunlar mutlaka topraklanıyor çeşitli frekanslar için mevcut),çok iyi dizayn edilmiş bağımsız topraklama hattı ve 220 volt girişinde hem kaçak akım rölesi hemde yıldırım paradufuru kullanılıyor,fakat gemilerde çalıştığım süre içinde buna rağmen yıldırım isabeti almış ve kullanılamaz hale gelmiş istasyonlar da gördüm,en iyi çözümün arkadaşların da bildiği üzere cihazlardan antenleri ayırıp havanın iyi olmasını beklemek olduğunu düşünüyorum,220V direk beslemeli telsizler ise fişlerden de çekilmeli (Hf) selamlar gönderiyorum..73 ler
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2IRU

« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2009, 19:55:44 »
Merhabalar. Arkadaşlarımın söylediklerine katılıyorum, yerinde ve doğru kararlar ve düşünceler. Ancak unutmamamız gereken bir diğer konu var. Yukarıda arkadaşımızın da bahsettiği üzere sürekli olarak açık bırakılan sistemler de var. Bunlar bir kamu hizmeti gibi süreklli 24 saat açık ve amatörlerin hizmetinde. Anlatılanların bazıları yıldırım vb gibi konular ya da sistemin bir kaz olmadan faaliyetini sürdürebilmesi ve ev halkına zarar getirmemesi.

Mükemmel derecede bir topraklama veya sigorta sistemi kurmuş olsanız dahi bu en küçük bir ark'ta akımı kesmiş olsa dahi o elektrik arkının bir yeri tutuşturmasını engellemeyecektir.

Mutfaklarımız adete yangın ve patlamaya davetiye çıkaracak el aletleri, gaz sistemleri, ısıtıcılar, soğutucular vb. ile dolu. Diğer yandan burada en çok vakit geçiren de değerli eşlerimiz. Çok basit bir müdehale ile söndürülebilecek yangınlar, panik ve ilk akla gelen su ile söndürme nedeni ile büyüyebilmekte. O nedenle zaten çok da pahalı olmayan el tipi yangın söndürücüler bile ilk müdehale için hayat kurtarıcı olabilir düşüncesindeyim. Öyle ki bunlar 4 paket sigara fiyatına satın alınabilmekte. Diğer yandan gaz dedektörleri de oldukça ucuzladı. Radyo amatörüyüz ama çok basit bir devresi olan ısı algılayıcı bile yapmayı düşünmüyoruz. Hatta bir LDR ile ışığa duyarlı basit sistemler bile yapılabilir.

Bunlardan birer tane mutfak için birer tane de istasyonların girişine konulması yeterli olacaktır. İstasyonların girişine konulması sadece benim fikrim. Gece bir şey olduğunda istasyon odasına daha girmeden bu YSC yi alıp kullanailmek için öyle düşündüm. 73
Saygılarımla...  http://www.hambeacon.com

Çevrimdışı TA1AJ

« Yanıtla #7 : 05 Aralık 2009, 20:27:02 »
Dairemizin kapısının dışında bir adet 2kg, mutfağımızda bir adet 1 kg. ve de amatör telsiz istasyonumda bir adet 1kg.
yangın söndürücü cihaz bulunduruyorum. Hf antenim inverted V olup kullanmadığım zamanlarda istasyon dışına ayırıp
toprakla irtibatlandırıyorum. Gemilerde çalışırken bir yıldırım kazası atlattığımız için elimden geldiğince tedbir almaya çalışıyorum.
Allah tüm amatörleri korusun. Konuya ilgi gösteren tüm arkadaşlara teşekkürler, 73.

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #8 : 05 Aralık 2009, 20:59:33 »
Önemli bir konu aslında . Teşekkürler .

Evlerimiz de yangına sebep olabilecek şeyler sürekli mevcut aslında . Ben uzun süredir evde 2 tane 6 şar kiloluk yangın tipi bulunduruyorum . Birde küçük banyoya bir musluk ekledim o musluğa bağlı ve asılmış şekilde evin içinde dolaşabilecek uzunlukta hortum bulunmakta . Gerçi hortum akvaryum merkım yüzünden kurulmuştu ama sonra kullanım amacını genişletip hortumu uzattım :-)

Arkadaşlar ufak tüpler gerçekten etkisiz kalabiliyor . Size tavsiye aracınızda da yasak savma cihazı olarak 1 kg yerine 2 yada 3 kg tüp bulunudurun .

Bunlar tabi bir kere ya lazım olur ya olmaz . Ama lazım olursa ? İyi düşünmek lazım ;-)

Saygılar , Selamlar ...

Çevrimdışı TA9J

« Yanıtla #9 : 05 Aralık 2009, 22:37:32 »
Ruha bey güzel bir konuya değinmiş. İstasyonumda HALOKARBON yangın söndürücü var. Bu yangın söndürücü elektronik cihazlar için. Özellikle bilgisayar laboratuvarlarında kullanılıyor. İçinde toz veya karbondioksit yok. Basınçlı bir sıvı var. Bir kaç kez kullanılabiliyor. Diğerleri ise bir kez kullanılıyor. Denemesini yaptım, yangın çıkarıp söndürmeye çalıştım. Az kalsın binayı yakacaktım ama halokarbon yangın söndürücü güzel işlev görüyor. denemek isteyen arkadaş yangın çıkarsın ben tüple söndürmeye gelirim.

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #10 : 05 Aralık 2009, 23:46:44 »
Bu arada önemli bir konu olan yangın tüplerinin bakımını çoğumuz ihmal ediyoruz. Bu tüplerin üzerlerinde yazan periyotlarda düzenli bakımlarının yaptırılması gerekir yoksa herhangi bir yangın durumunda çalışmayan bir tüple karşı karşıya kalabilirsiniz.

TB2CUD ya katılıyorum. Küçük tüpler arabalarda trafik kontrolünden geçmek dışında bir işe yaramıyor. Katıldığım yangın söndürme eğitiminde bunların küçük boylarından el arabasıyla çekilen boyutta olanlarına kadar farklı kimyalardaki tüpleri kullandım ve evde kullanıma uygun tüplerin maksimum 30-40 saniyede bittiğini hesaba katarsanız ufak boyutta olanlardan özellikle kaçınmanızı öneriyorum. Tavsiyem 6kg lık KKT yanında ve 1 adet küçük karbondioksit tüpü bulundurmanız. Henüz başlangıç aşamasında basit bir yangını fark ederseniz CO2 ile etrafı kirletmeden söndürebilirsiniz.

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #11 : 06 Aralık 2009, 03:23:44 »
Merhaba,
Pek çok kişinin ihmal ettiği bir konuya dikkat çekildiği için teşekkürler..!
Ben önlem olarak kuru tip toz yangın söndürü, tek nokta elektrik kontrolü, kısa devre koruma rölesi kullanıyorum.
Yıllarca Echolink çalıştırmıştım sonra ilgisizlikten iptal ettim. Şimdilerde APRS çalışmam var ama onuda ilgisizlikten şimdilik PC de işim varken aktif ediyor ve işim bitince kapıyorum.

Cihazlarım eskide olsa, yenide olsa benim için değerlidir. Kah hoş sohbetler etmişimdir, kah herhangi birilerinin yada ailemden sevdiklerimin imdatına yetişmemi sağlamışlardır.
Amatör dostlara sevgiler ve saygılar..
73...
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA1W

« Yanıtla #12 : 10 Ocak 2011, 11:09:56 »
Değerli radyo amatörü arkadaşlar,
Eskilere göz gezdirirken bu konu dikkatimi çekti, 1 sene geçmiş aradan, hem kendimiz hemde aynı evde bizimle yaşayan sevdiklerimizin zarar görmemesi açısından tekrardan okunması faydalı olur diye düşündüm.
Konuyu açan ve katkılarıyla zenginleştiren tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
73 de TA0D
Aykut Arlı
PK. 1
34711 Kadıköy/İst.
aykutarli@hotmail.com
0532-2002377