Gönderen Konu: 40 M DİPOL VE DELTA LOOP KARŞILAŞTIRMASI VE 80M DELTA LOOP HKK. SORU  (Okunma sayısı 334 defa)

Çevrimdışı TA3GO

Merhabalar,
10/15/20 metre bandlarının altındaki anten denemelerimin neticesinde
şuan evde birbiriyle kıyaslanmak üzere 40m/80m trap dipol ve 40m delta loop antenler,
besleme noktaları yerden 11 metre yüksekte olacak şekilde kurulu durumda.
Bu iki anteni birbiriyle kıyaslayıp RX/TX performansına göre bir tanesine karar vermem gerekiyor
Buna göre,
40 metrede 2 antenin karşılaştırması şu şekilde,

40/80m trap dipol,
RX te parazit seviyesi 1 birim ile 3 birim arasında değişkenlik
göstermek kaydıyla delta loop a göre daha yüksek.
TX performansı benim test rica ettiğim DX istasyonların bana söylediğine göre
delta loopunkiyle aynı.

40m deltaloop,
RX te parazit seviyesi 1 birim ile 3 birim arasında değişkenlik
göstermek kaydıyla delta loop a göre daha aşağıda
ayrıca, dinlediğim istasyonun s metredeki sinyal şiddeti
1 veya 2 birim daha yüksek.
Şimdi bu karşılaştırma neticesinde 40m delta loop anten
RX performansı ile öne çıkıyor .
Buraya kadarki kısmı, karşılaştırma neticelerini paylaşmak için yazdım.

Şimdi bir sorum var,
delta loop anten özellikle dinleme performansı ile
öne çıkıyor, sadece delta loopu kurunca 80m bandım olamıyor.
80m bandı için delta loop kuracak yerim yok.
80 m için kaplayacağı yer 40m delta loop kadar olacak (her kol takribi 14.3m)
bir 80m delta loopu yapılır mı?
Yani, 80 küsür metre uzunluk kullanılacak ama kolların aralarına
pvc borulardan 20-30 tur sarılabilecek bir nevi bobin eklenicek
neticede 80 küsür metre uzunluğundaki 3.7 Mhz anteni dışarıda kapladığı
yer itibariyle 40 küsür metre bir uzunluğu olacak.

Ne düşünüyorsunuz?
Konuya alaka gösterecek olanlara şimdiden teşekkür ederim.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA2FE

Can  Selam,

Öncelikle deltaloop anten kapalı dipol mantığı ile çalıştığı için gürültü az olacaktır. hatta yönlü anten gurubunada sokabilmek mümkün bu anteni. Bu sebeple koymuş olduğun teşhisler aynen doğru . Yanlız Anten boyutlarının kısaltılmasına gelince bu konuda orjinal boyutlar bence her zamna tercih edilmeli . Söz konusu düşük bantlar söz konusu olunca tabi ne kadar yapılabilir ?.
Yanlız eğer deneme yapacaksan önceden yapıp denemeni tavsiye ederim . Ben aynı yanılgıya düşüp daha önce denemeden yada doğru performansı anlamadan yarışmaya katılmıştım.
Evet soruna gelince tabiki kısaltılarak yapılır . Bu gün yagi ler için dahi aynı yontem izlenebildiğine göre bu anten içinde aynı yöntem izlenir. Peki sonucu ne olur?. İşte bu bence deneyerek ortaya çıkar. Çünkü belirlerici faktörler arasında değişkenler çok fazla ( yer çevre kullanılan kablo ve kesitler antenin yerden yüksekliği kurulum yerinin yüksekliği vs vs vs )
Bence zaman geçirmeden kısa bir deneme yap. Gerçi ben duyabilirmiyim bilemiyorum ama en azından tel ile konuşum benim pozisyonum için sana rapor verebilirim. Bu sabah TA3 /DL olarak çalışan istasyonu 7 mhz de duyamadım .
Şimdiilik selamlar. Bir ihtiyacın olursa haberdar et yardımcı olmaya çalışayım
Emin
TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA3DJ

Değerli Can Merhaba;
Konu ile ilgili deneyim ve fikrimi belirtmek istedim. Öncelikle dipol ve deltaloop kıyaslamasında sormak istediğim birkaç soru olacak. Besleme noktaları yerden 11m olarak belirtmişsin. Sonuç olarak yere paralel dipol anten yerden 11m yüksekte, fakat deltaloopun alt köşeleri yani tabanı zemine ne kadar mesafede? Deltaloop kaç derece açı ile durmakta? Yakınında bina vs varsa ne kadar mesafede?
Şimdi bunları neden sordum. Deltaloop antenler bilindiği gibi kapalı dipol ve tam dalga antenlerdir. Kendi halinde havada asılı kalmayı severler fakat iyi bir performans isteniyorsa açılı durması hem ona yön verecek hemde performansını arttıracaktır. Burada en önemli faktör deltaloop antenin tabanının zeminden yüksekliğidir. Şayet bu yükseklik 2-3 mt ise dipolle kıyaslamak hata olur. Bu yüksekliği en az 5mt gibi bir değere çıkartabilirsen kıyaslamak mümkün olabilir. Çünkü 2-3mt taban zemin yüksekliği RX ve TX in zayıflamasına neden olacaktır. Loop antenlerde besleme noktasının yüksek olmasından ziyade taban yüksekliğinin önemi çok büyüktür. İmkan dahilinde yere paralel 11mt yüksekliğe gerilirse de dipolle birebir kıyastır.
Asıl konu olan 80m deltaloop konusu. Deneyen varmıdır yazarmı üstadlar bilemiyorum yalnız bence çalışması imkansız. 80m loopu 40m bandı ölçülerine getirmek için 40mt uzunluk farkını trap yaptığında loop özelliği bitecektir. Hadi bir şekilde 3 trap yaptık bu loopu gerdik diyelim. 3 trap ağırlığı loop un yapısını bozacağından yine performans beklemek hata olacaktır. Çünkü 40m bandı için yapmış olduğun sadece tel loop bile, ne kadar germeyede çalışsan her 3 bölüm bilhassa tabanı mutlaka sarkma yapmıştır.

İyi günler...

Çevrimdışı TA3GO

Emin Abi, Özhan Abi merhaba,
ilginize teşekkür ederim.

Emin Abi,
Söyledğiniz gibi, ben bir ara bu tarz bir anten modelini hayata geçirip
kurup deneyerek daha iyi neticeye ulaşabilirim,
önce fikir almak istedim, teknik anlamda donanımı olan biri olmadığımdan,
hani en baştan olmayacak duaya amin demiyeyim dedim :)
İhtiyacım olduğunda size ulaşırım, teşekür ederim.

Özhan Abi,
sorularını cevaplayayım,
delta loop besleme noktası 11m yüksekte,
alt köşeler yerden 2 metre yüksekte.,
açısı hakkında fikrim yok ancak üstten beslemeli deltalooplar gibi kurulu :)
her 2 anteninde yakınındaki binalar 10 metreden yakın değil

40 80 trap dipol inverted vee şeklinde kurulu
her kolun yere doğru ucları yerden malesef 1 metre kadar yüksekte
onunda besleme noktası 11 m yüksekte
zaten bu 2 anten aynı direk üzerinden aşağıya iniyorlar.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3D_SK

Merhaba Can,
yazamadan duramadim, ilk once nasilsin diyeyim sana ne olur islerini ayarla contest istasyonuna git erkenden her turlu aksilik cikabilir.
Daha once gorustugumuz gibi asagiya dogru meyilli 100 metre ileride direkler vardi o taraf dogru INV-L yap mumukun oldugu kadar vertical kismi yuksek olsun sanirim toplam boy 19 metre olacak SSB icin altina da atabildigin kadar yere 20 ser  metre boyunda radyal ser inan cok guzel calisir. eger 80 metre delta loop cekebilirsen delta olmasina gerek yok mumkun olursa dikdortgen veya karede yapabilirsin hatta ic ice yani 80 nin icine 40 da yapabilirsin.
160 metre contestlerin birinde yerden 25 metre yukseklikte dipol kullandim havada  asiri derecede statik ve yagmur olmasina ragmen Diger kullandigim INV-L anten sadece yerden 5 metre yuksekligindeydi. havadaki statigi inan hic duymuyordum. her iki antenide yerine gore kullandim.
INV-L yi yabana atma
selam ve sevgilerimle Basarilar dileklerimle
VU/TA3D
Yasar

Çevrimdışı TA3GO

Yasar Abi merhaba,
iyiyim sagolun, umarim sizde iyisinizdir,
istasyon kurulmamisken siizinle konustugumuz INV L den bahsediyorsunuz,
hatirladim. Ancak o tarz bir kurulum biraz dikkat cekecek, o yuzden pek istemiyorum.
Eco nun ART 068 Modeli gibi bir antene ihtiyacim var.
INV VEE olrak kurulan 160 80 40 calisan her kolu 16 m olan bir anten.
Daha buyuk bir loop veya delta loop yine ayni sekilde bahce sinirlarim disina tasyor.
ilginize tesekkur ederim.
iyi gunler.
73 DE TA3GO
Can OKUR